Spring navigation over

Fritidsjob ruster unge til voksenlivet

Det var mødet med ungerådgiver Mohammad Sulaiman Freijeh, der for alvor satte skub i Khan Hung Les drøm om et fritidsjob.

Arbejde efter skoletid baner vejen for, at unge kommer i uddannelse og får fødderne solidt plantet på arbejdsmarkedet.

Hver onsdag og fredag eftermiddag bliver der pakket kasser op og sat varer plads i butikken Dragons Lair af et par unge, flittige hænder. Hænderne sidder på Khan Hung Le, der til daglig går i 8. klasse på Abildgårdskolen. Siden november har han haft fritidsjob i rollespilsbutikken et par gange om ugen efter skoletid.

– Det er så fedt med det her arbejde. Jeg synes, at jeg har god tid til at lave noget efter skole, og så kan jeg også godt bruge pengene, siger Khan med et smil.

Sparer samfundet for millioner

Men fritidsjobs giver ikke kun unge som Khan penge på lommen. Det sparer også samfundet for millioner af kroner. Det viser en undersøgelse, som Den Sociale Kapitalfond har lavet blandt unge med ikke-vestlig baggrund. Her kan man blandt andet se, at unge, der har haft fritidsjob som 13-16-årige, har 50 procents lavere risiko for at stå uden for arbejdsmarkedet som voksne.

Det første møde med arbejdsmarkedet gennem et fritidsjob er ungerådgiver i Vollsmose Sekretariatet, Mohammad Sulaiman Freijeh, heller ikke i tvivl om værdien af.

– Fritidsjobbet giver de unge selvtillid og nogle vigtige erfaringer med i bagagen, som de kan trække på senere i livet. Både når de går i gang med uddannelse eller et rigtigt arbejde, men også når det handler om at holde fast i det, de begynder på, fortæller han.

Selvom Khan Hung Le kun har været i gang i en måned, så mærker han allerede, hvad jobbet har gjort ved ham.

– Jeg er blevet bedre til at tage ansvar, og så har jeg lært, at jeg sagtens kan kaste mig ud i nye ting, for jeg kan godt finde ud af det. Man skal bare ’gå all in’ og knokle for det, så skal det nok lykkes, fortæller han.

Sociale kompetencer er vigtige

Khan Hung Le er ikke kommet sovende til jobbet i Dragons Lair. Ungerådgiver Mohammad Sulaiman Freijeh har været med på sidelinjen undervejs og blandt andet støttet Khan i ansøgningsprocessen, haft ham med på virksomhedsbesøg og klædt ham på i forhold til, hvordan man agerer i mødet med en potentiel arbejdsgiver.

– Det har været rigtig godt at snakke med Mohammad, for jeg har sendt mange skriftlige ansøgninger, hvor jeg aldrig hørte noget som helst. Så er det lidt svært at bevare motivationen, forklarer Khan, der nu selv har erfaret, hvad der kan virke rigtig godt:

– Det er godt, hvis man kan komme til at snakke personligt med chefen. Det var det, der virkede for mig. Og så er det med ikke at se doven ud. Man skal vise, at man gerne vil det. Være åben og glad, smile, rette ryggen og give hånd, fortæller Khan.

Opsøger de unge

Der, hvor fritidsjobindsatsen for alvor kan gøre en forskel, er i forhold til de unge, som ikke ellers selv ville komme i mål med at finde et fritidsjob. Mohammad Sulaiman Freijeh gør derfor meget ud af at opsøge de unge der, hvor de er, i stedet for at vente på at de unge kommer til ham.

– Jeg tager ofte ud på skolerne i Vollsmose, og henover en gang bordfodbold i frikvarteret, så snakker vi fritidsjob, forklarer Mohammad, som netop faldt i snak med Khan på den måde.

– Mohammad var faktisk den, der gjorde, at jeg fik lyst til at få et fritidsjob. Vi kom til at snakke om det, og det lød spændende. Især det med, at jeg kunne prøve noget nyt, møde nye mennesker og tjene nogle penge lød godt, slutter Khan.

I 2017 har over 150 unge fået hjælp og sparring i Vollsmose Sekretariatets fritidsjobrådgivning. Det har indtil videre betydet et fritidsjob på CV’et for en tredjedel af dem.

Arbejde efter skoletid baner vejen for, at unge kommer i uddannelse og får fødderne solidt plantet på arbejdsmarkedet.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her