Spring navigation over

Hjælp dit barn til at undgå huller i tænderne

Tekst: Alice R. Kristensen, klinikdriftleder og koordinerende tandplejer, Center for tandpleje Odense, Odin Tandklinik

Børn i Vollsmose har tre gange flere huller i tænderne end deres jævnaldrende i resten af Odense. Men der er hjælp at hente.

De nye tal for tandsundheden 2022 er lige kommet ind ad døren. Tallene viser, at 5-årige og 7-årige børn, der bor i Vollsmose og er tilknyttet Odin tandklinik, har tre gange så mange huller som resten af Odense. De 5-årige har i gennemsnit 3,3 tandflader med huller, hvor gennemsnittet i Odense er 1,2, og landsgennemsnittet er 0,8. På de 7-årige har børn i Vollsmose 7,5 tandflader med huller, Odense her i total 2,8, og landsgennemsnittet er 1,8.

Kan jeg hjælpe mit barn så det ikke får huller? - det korte svar er ja.

Huller i tænderne opstår, når tandens overflade går i opløsning. Når bakterier på tænderne får lov at sidde uden at blive forstyrret af tandbørsten, dannes en biofilm. Fodrer man denne biofilm med sukker, danner bakterierne syre, som opløser tanden hårde overflade.

Jo flere gange om dagen bakterierne fodres med sukker - jo hurtigere bliver hullerne store.

Ved børn i tre til seksårsalderen tager det kun ét lille år fra hullet starter, til det når ind i nerven. Når hullet nærmer sig nerven, gør det ondt på barnet, der kan opstå tandbyld, og tanden må trækkes ud.

Når du børster tænder på dit barn, fjerner du de farlige bakterier, der kan give huller. Tandplejen anbefaler, at du børster to gange om dagen. Måske det kan være svært at børste morgen og aften, da barnet kan være træt. Man må gerne børste på andre tidspunkter, når du tænker det passer bedre ind i jeres rytme.

Er fluoridtandpasta giftigt? - det korte svar er nej.

Fluorid i tandpasta er et kemisk fremstillet fluorid salt som indeholder fluoridionen F-. Fluorid i tandpasta beskytter tænderne mod huller og gør overfladen stærk.

Det giver en del forvirring, at navnet for ”fluoredede stoffer”, også kaldet PFAS eller PFC, hedder næsten det samme. Disse fremstilles kunstigt og anvendes til blandt andet fødevareremballage og imprænering, og kan på ingen måde sammenlignes med fluorid i tandpasta.

Tandplejen anbefaler, at du børster dit barns tænder med fluorid tandpasta med 1450 ppm, som står i indholdsfortegnelsen.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her