Spring navigation over

Skolelederen takker af

Der var fyldt godt op med mennesker til Allan Feldskous afskedsreception på Odinskolen den 22. marts. Programmet var pakket med taler fra folk, der sagde tak til skolelederen for de mange år i folkeskolen. Flere talere fremhævede blandt andet skolederens ”blændende evner til at kommunikere”.

Efter knap 40 år som lærer i Odense og 22 år som skoleleder, har 63-årige Allan Feldskou fra Odinskolen valgt at trække sig. Han ser tilbage på tiden som lærer og leder med glæde, selvom tiden aldrig har skortet på udfordringer – især de seneste år, som har budt på fusion af to skoler midt i en coronapandemi.

Allan Feldskou er ikke bange for en udfordring. For udfordringer er samtidig ensbetydende med potentiale for udvikling.

Han har været skoleleder de seneste 22 år – først på Abildgårdskolen og siden januar 2021 på Odinskolen. Og udfordringer er der nok af, når man driver skole i Vollsmose. Ikke mindst på grund af den store politiske bevågenhed og interesse fra medierne om skolen. Men skolelederen har især været udfordret de seneste to år.

- Jeg har stået i spidsen for en fusion af to skoler med to ret forskellige kulturer midt i en kæmpe byggeplads under coronapandemien, hvor 80 procent af det skulle foregå på Teams bag en skærm, siger Allan Feldskou.

Og hvis der er noget, som er pest for en fusion, er det, at man ikke kan mødes fysisk, mener han.

- Så jeg er faktisk positivt overrasket over, hvor fint vi er kommet igennem det på trods af omstændighederne, for det har ikke været optimale vilkår. Det har bestemt ikke været nogen retrætepost, jeg har haft de sidste par år, siger han.

Skolefusion

Den 1. marts havde Allan Feldskou sidste dag på skolen. Han synes, han har udtjent sin værnepligt og mener, at det er et passende tidspunkt til at takke af og give stafetten videre til en ny leder.

- Jeg har taget min del af det arbejde, det er at drive skole i Vollsmose - med alle de mange udfordringer, der er. Men bestemt også med de mange glæder og succeser.

Det er godt et år siden, at Abildgårdskolen og H.C. Andersenskolen blev fusioneret til Odinskolen. Og selvom det har været et kæmpe arbejde at fusionere de to skoler, er det ikke derfor, at Allan Feldskou siger farvel til jobbet som skoleleder.

Han mener tværtimod, at det er et passende tidspunkt, eftersom alle børn og medarbejdere fra februar 2022 er helt samlet på Odinskolen.

Vanskelige opvækstvilkår

Han føler både glæde men også en snert af vemod ved at stoppe.

- Jeg synes, det har været en rigtig spændende rejse, jeg har været på igennem så mange år på den her skole. Og vi har haft mange succeser, som der desværre ikke er blevet fortalt så meget om.

Han tænker blandt andet tilbage på alle de elever, han har dimitteret fra 9. klasses afgangsprøve siden 1999, hvor han blev leder.

- Jeg tænker på, at rigtig mange af de elever har klaret sig godt. Vi hører rigtig meget om tosprogede, indvandrere og flygtninge, som klarer sig dårligt – som ikke får en uddannelse eller et arbejde. Og ja, de findes, og der er nok at gøre endnu. Men vi skal huske, at langt de fleste klarer sig rigtig godt. Mange går direkte herfra og på Mulernes Legatskole, men der er også mange som går håndværkervejen eller tager en erhvervsfaglig uddannelse, siger han.

Der er forholdsvis mange af skoleeleverne i Vollsmose, som har haft nogle vanskelige opvækstvilkår, mener Allan Feldskou. Dermed kan eleverne være særligt udfordrede i forhold til sprog, socialt eller adfærdsmæssigt. Og derfor har skolen en ekstra opgave i at løfte eleverne op på et niveau, så de kan komme godt videre, forklarer han.

Han lægger heller ikke fingre imellem, at skolerne i Vollsmose har haft nogle flere udfordringer end andre skoler i Odense.

- Men den udfordring, det er, synes jeg, er spændende. Rigtig mange børn klarer sig godt, uanset hvilken skole de kommer på. Fordi de har så meget støtte og opbakning fra hjemmet. Men det er noget, som mange af vores børn ikke har. Men jeg synes, det er spændende at lave en skole, som kan kompensere for det, siger han.

Odinskolen skiller sig på mange måder ud i forhold til de andre skoler i Odense, mener han. Eksempelvis er der større politisk bevågenhed omkring skolen, som fastlægger kursen for fremtiden.

- Det er nok den skole i byen, hvor der er det største politiske fokus. Det skorter ikke på forventninger og politiske bestillinger til os. Og det er en ekstra udfordring og opgave som leder at få medarbejderne med.

Rejser og håndværk

Nu hvor Allan Feldskou er stoppet på Odinskolen, får han en masse fritid. Og det glæder han sig meget til.

- Jeg skal være mere sammen med min familie – mine børn og fire børnebørn. Så skal jeg også ud at rejse og opleve verden sammen med min kone. Det er noget, som vi ikke har haft så meget tid til i de seneste 22 år.

Når man er skoleleder, er man også delvist på arbejde i ferierne – og i særdeleshed de sidste par år på grund af corona, forklarer han.

- Det her er jo en skole, som altid har haft mediernes bevågenhed. Derfor er jeg blevet ringet op på mærkelige tidspunkter af medier, som eksempelvis ville vide noget om tosprogede elever. Men jeg glæder mig rigtig meget til at have fri, uden at telefonen sidder i inderlommen.

Allan Feldskou kommer ikke til at kede sig, for han har masser af drømme, som skal indhentes. Rejserne kommer blandt andet til at gå til Provence i Sydfrankrig, hvor Allan Feldskou og hans kone har en lille lejlighed. Han har også en drøm om at rejse til New Zealand, Tasmanien og Amerika.,

- Jeg har også et håndværker-gen i mig. Jeg er ud af en snedkerfamilie, og jeg elsker at arbejde med træ. Så hvis jeg skulle lave noget andet, ville jeg arbejde inden for snedkeri eller møbelbranchen.

Han har et lille værksted i familiens sommerhus i Fynshoved, hvor han både kan nyde naturen og roen, samtidig med at lave projekter med hænderne.

- Der er rigtig mange ord, papirer, visioner og handleplaner i jobbet som skoleleder. Og jeg glæder mig til at lægge det lidt bag mig og så lave noget med mine hænder, som er meget mere konkret.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her