Spring navigation over

Børnemalerier forsvandt bag sort maling

Glæden blev kort, da mere end 100 børn malede hegnet omkring de igangværende nedrivninger i Bøgeparken. Allerede et døgn efter hegnet blev malet, var børnenes malerier forsvundet bag sort maling.

Først var hegnet fuld af glade børnetegninger. Men allerede efter et døgn blev børnenes malerier malet over med sort maling af ukendte gerningsmænd - blandt andet med ordene ”afskaf ghettoloven”. Episoden blev anmeldt til politiet, og ugen efter blev hegnet igen malet over - denne gang med grøn maling af hegnets ejere. Men noget tyder på, at den sidste malerklat i historien om hegnet i Bøgeparken endnu ikke er sat. Det vender vi tilbage til.

Sarwa Sharif, der er formand for Vollsmose Aktivitetsforening, var med til at planlægge dagen, hvor mange børn var mødt op for at male Bøgeparkens hegn.

Også Salem Rahman, der er formand for afdelingsbestyrelsen i Bøgeparken, var med til at arrangere, hvad der i første omgang var en god dag med glade børn.

- Vi havde en dejlig dag, solen skinnede, børnene var glade for at male. Vi hyggede os, siger Salem Rahman.

Personligt havde han ikke regnet med, at nogen kunne have noget imod børnenes tegninger. Så da han tirsdag morgen skulle følge nogle børn i skole, og de kom forbi de overmalede tegninger, kom det som en overraskelse for ham, at malerierne var malet over. Børnene reagerede med det samme.

- Børnene sagde, at de ikke ville i skole, fordi de var bange for, om der var nogle, der var sure på dem, siger Salem Rahman, der forsikrede børnene om, at den sorte maling ikke havde noget med dem at gøre.

Anmeldt til politiet

Jens Pilholm, der er direktør i Civica - den almene boligforening, som ejer Bøgeparken, fortæller, at hændelsen er politianmeldt, men at man endnu ikke ved, hvem der har ført penslen med den sorte maling.

- Vi har anmeldt det, fordi at det her er hærværk og vandalisme på og af vores ejendom. Og så vidt jeg ved, ved vi ikke, hvem der står bag, for vi har selvfølgelig ikke videoovervågning ude i det offentlige rum, siger han.

Malerierne er blevet til gennem et samarbejde mellem afdelingsbestyrelsen i Bøgeparken, Civica og Enemærke og Petersen, fortæller Jens Pilholm.

- Det var oprindeligt meningen, at afdelingsbestyrelsen alene skulle have stået for det. Men på et tidspunkt modtager afdelingsbestyrelsen en henvendelse fra Almen Modstand, der mente, at malerier på hegnet vil være en dårlig idé – da det kunne signalere, at man legitimerer ghettoloven. Og derfor kom vi på banen, for det er ikke Almen Modstand, som skal bestemme det. Og uanset hvad synes vi, at det er en super god aktivitet for afdelingens børn. For det hegn skal børnene kigge på i lang tid, og da havde det været fint for børnene at kunne kigge på noget, de selv har malet, siger han.

Debat på Facebook

På forskellige Facebookgrupper og -sider kan man læse et væld af kommentarer fra personer, som tager afstand fra den sorte maling.

”Man kan mene, hvad man vil om ghettoloven, om nedrivninger, om hvad som helst. Men at ødelægge børns glæde og kreativitet, det er under lavmålet! Hvor er det trist,” lyder det for eksempel i en kommentar fra Ann Ammons på den offentlige Facebook-gruppe Fortællinger fra ’Mosen.

Omvendt er der også enkelte, som problematiserer, at man overhovedet fik børn til at male hegnet.

For eksempel skriver Thomas Skov Jensen, der er beboer i Lærkeparken, på samme Facebook-gruppe:

”Jeg forstår sgu godt dem med den sorte maling. Om nogle år kan jeg se frem til at se mit hjem blive hegnet ind på samme måde, og ingen mængder af børnetegninger kan fjerne, hvad det er. En skamstøtte over en diskriminerende lovgivning. Synes vi skulle give plads til de kreative skønne unger et sted, hvor vi kan bevare deres værker og gøre glæde mange år fremover.”

Vandalisme

Jens Pilholm fra Civica havde ikke overvejet, om forskønnelsen af hegnet kunne blive opfattet som en provokation af eksempelvis modstandere af ghettoloven.

- Det må jeg helt ærligt sige, at jeg slet ikke havde tænkt. Hvis jeg havde tænkt det, så ville det jo netop have været en provokation. Man har selvfølgelig lov til at have den mening, for vi lever heldigvis i et land med ytringsfrihed. Men jeg synes virkeligt, at det her er en forkert måde at ytre sig på.

Men hvis man som modstander af ghettoloven føler sig provokeret, havde man ikke behøvet at male børnenes malerier over, påpeger Jens Pilholm fra Civica, der mener, at man kunne have lavet nogle skilte i stedet. Det er ikke holdningen, men måden, man giver udtryk for sin holdning, der er gal, mener han.

- Hvis det er den slags hensyn, vi skal tage, synes jeg også, at vi stivner. Man kan have alle de holdninger, man vil om ghettoloven. At gå ud og male børns malerier over med sort maling er vandalisme. I Civica udfører vi det, som vores lovgiver beder os om – herunder omdannelsen i Vollsmose. Og det indebærer, at der skal sættes de her hegn op. Og hvorfor ikke få noget godt ud af det i stedet for, at der bare står nogle døde byggehegn. Her var der mulighed for, at børnene kunne få en god dag med at male og de ville kunne gå forbi malerierne og genkende det, de selv havde lavet. Helt oprigtigt kan jeg hverken se noget forkert eller stødende i det, siger Jens Pilholm.

Salam Rahman fortryder ikke børnenes malerier. Han håber derimod, at børnenes tegninger kan blive genskabt på hegnene omkring Bøgeparken, så historien kan få en god slutning for afdelingens børn.

Samme håb har Morten Vistesen, der er projektleder i Civicas byggeafdeling.

- I Civica er vi ærgerlige over, at børnenes malerier er blevet ødelagt. Vi havde en dejlig maledag i høj sol, og vi synes børnenes malerier blev utrolig flotte. Vi vil gerne anerkende børnene for deres engagement og kreative evner og vise dem, at vi i Civica ikke mener, at det er i orden at ødelægge deres malerier. Derfor har vi valgt at få nogle billeder fra maledagen produceret som store skilte. Skiltene sættes op på byggepladshegnet, hvor der før var børnemalerier, siger han.

Skiltene er bestilt, og Civica forventer, at de sættes op inden for den nærmeste fremtid.

Sagen kort

Afdelingsbestyrelsen i Bøgeparken gik i midten af maj sammen med Civica samt Enemærke og Petersen om at få malet byggehegnet, der omkranser den del af Bøgeparken, som skal rives ned. Mange børn mødte op for at male hegnet.

Allerede et døgn efter børnene havde malet hegnet, blev malerierne malet over med sort maling af ukendte gerningsmænd. Nogle steder var der skrevet budskaber som ”afskaf ghettoloven”.

Civica meldte kort efter ud, at hærværket ville blive anmeldt til politiet. Samtidig besluttede de at male den sorte maling over med grøn maling.

Boligselskabet er nu i gang med at få lavet plakater af børnenes malerier, som snart skal sættes op på byggehegnet.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her