Spring navigation over

Nedlagt skole i Vollsmose står klar til at huse ukrainske flygtninge

H.C. Andersen Skolen i Tjørnehaven kan blive brugt til at nødhuse ukrainere, der er flygtet efter den russiske invasion af Ukraine. Der kan blive plads til 450 sovepladser på den nedlagte skole, men det endnu uvist, om skolen bliver taget i brug, oplyser Odense Kommune.

På få uger er de tomme lokaler på H.C. Andersen Skolen i Vollsmose blevet omdannet til at kunne nødhuse ukrainske flygtninge. Lokalerne stod tomme som følge af den nylige skolesammenlægning, og alle eleverne er nu samlet på Odinskolen. Klasselokalerne på H.C. Andersen Skolen er forvandlet til sovesale med køjesenge. Og skolens gymnastikhal skal fungere som et sted, hvor de ukrainske børn kan lege. Her er også bad og omklædning.

Der er 450 sovepladser på skolen - cirka halvdelen er gjort klar til nødhusning. Men det er slet ikke sikkert, at skolen bliver taget i brug, oplyser By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune til Vollsmose Avisen.

Odense Kommune bruger først og fremmest det tidligere Hjallese Plejecenter til at indkvartere ukrainske flygtninge. Når det er fyldt op, kan H.C. Andersen Skolen potentielt tage imod de næste flygtninge.

Ifølge Odense Kommune vil de to institutioner tilsammen kunne huse 570 ukrainske flygtninge.

H.C. Andersen Skolen kommer kun til at fungere som nødhusning, da der kun er skolekøkkener. Derfor er det begrænset hvor mange, der kan lave mad. Hvis der bliver tryk på, kan skolen også blive brugt til ukrainere med midlertidigt ophold. Det er vigtigt at skelne mellem nødhusning og midlertidigt ophold.

Som situationen er nu, har fem millioner ukrainere forladt deres land for at søge sikkerhed for den russiske invasion. Den danske regering meddelte den 1. april, at vi i Danmark skal forvente op til 100.000 flygtninge fra det krigshærgede land – måske endda flere. Det er kommunerne, der har ansvaret for at placere flygtningene.

I 2019 besluttede Odense Kommune og boligorganisationerne, FAB og Civica at betegne Tjørnehaven, Slåenhaven og Hybenhaven som Kertemindevejkvarteret. Og da H.C. Andersen Skolen ligger i Tjørnehaven, kan man sige, at skolen ikke er en del af det formelle Vollsmose – selvom skolen altså ligger inden for firkanten – blot et stenkast fra Birkeparken.

Men det kan være afgørende for kommunerne, at skolen ikke formelt set er en del af Vollsmose, som ifølge parallelsamfundslisten (tidligere ghettolisten, red.) er defineret som omdannelsesområde (tidligere hård ghetto, red.). Og da ukrainske flygtninge bliver defineret som ikke-vestlige kan ghettoloven stå i vejen for at kunne huse de ukrainske flygtninge i omdannelsesområdet.

I slutningen af marts udtalte Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til TV2 Fyn, at han mener, at der bør ændres på reglerne, så flygtninge fra Ukraine også kan huses i nogle af kommunens udsatte områder. 

I et folketingssvar har indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) dog umiddelbart afvist, at reglerne skal laves om eller suspenderes, så udsatte boligområder kan huse mennesker fra Ukraine.

- Jeg ønsker ikke at risikere at sætte flere års fremgang i udsatte boligområder over styr eller at modvirke det store arbejde, som kommuner og boligorganisationer har lagt i boligområderne de senere år, skrev han ifølge Ritzau. 

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her