Spring navigation over

Foreninger farer vild i jagten på lokaler

Fælleslokale med symaskiner på et bord og kaffebord på et andet bord Røde Sol har fundet plads til deres syværksted i kælderen hos Vollsmose Torv. Arkivfoto: Nada Farah

Det er for kompliceret at skaffe lokaler til arrangementer og faste aktiviteter i Vollsmose, ifølge foreninger. Det går udover engagementet og risikerer at blive en forhindring for lokale initiativer.

Fodboldspillere, der klæder om på parkeringspladsen bag Vollsmose Torv. Fællesspisninger, der kuldsejler, og foreninger, der aldrig kommer i gang med deres aktiviteter. Det er nogle af konsekvenserne af, at forskellige foreninger og grupper af beboere oplever besvær med at skaffe lokaler i Vollsmose.

Elocho Swedi fra Bøgeparken er formand for og initiativtager til den frivillige sociale forening DAFI Fynbørn. De har siden december 2018 forsøgt at få et lokale i Vollsmose, hvor børn kan lære at spille musik. Foreningen fik dengang 53.000 kroner fra Dansk Ungdoms Fællesråd til at købe instrumenter for. Men foreløbigt står guitarer, trommer og andre instrumenter hjemme hos Elocho Swedi og venter på at blive brugt. 

- Vi er omkring 20 frivillige forældre, der gerne vil spille musik med børnene, og vi har en masse børn mellem 5-17 år, der gerne vil være med. Vi vil gerne have dem væk fra computerne, så de ikke bare sidder og spiller efter skole. Hvis vi havde et lokale, kunne vi komme i gang. Men lige nu står det hele meget stille, fortæller han og forklarer, at han uden held har forsøgt at skaffe et lokale i Bøgeparken gennem boligorganisationen og henvendt sig hos Odense Kommune og på Camp U.

- De siger, at vi ikke kan være der, og at der ikke rigtig er plads. Det er ærgerligt, og vi ved ikke rigtig, hvordan vi skal komme videre, fortsætter han og forklarer, at han ikke præcist ved, hvad årsagen er.

 

En jungle af regler

En af forklaringerne på, at det kan være svært at få fingrene i bydelens lokaler er, at der er forskellige regler i kommunen alt efter om en forening er såkaldt folkeoplysende eller en frivillig social forening. Hvis man er en gruppe af beboere, der gerne vil lave et enkelt arrangement uden at være en formel forening, kan det altså være svært at finde tag over hovedet. Det forklarer Katrine Hallgren Frederiksen, der er bydelskonsulent i Vollsmose Sekretariatet og gennem mange år har hjulpet foreninger og lokale initiativtagere i Vollsmose med at få deres projekter i gang. Hun oplever, at den manglende adgang til lokaler er en kilde til stor frustration hos beboere.

- Det er kort sagt en jungle af regler og derfor svært at gennemskue for dem, hvad de skal gøre, og hvorfor andre kan få et lokale, når ikke de kan. Nogle opgiver simpelthen på forhånd, og især nyetablerede foreninger kan have svært ved at få fodfæste. Det gør, at det bliver svært at engagere frivillige og dermed få flere til at være aktive i gode fællesskaber, fortæller hun.

 

Aktiviteter skal være åbne

I afdelingernes fælleshuse, der er ejet af boligorganisationerne FAB og Civica, gælder andre og heller ikke ensartede regler om, at aktiviteterne fortrinsvist skal være for afdelingens beboere. Det ærgrer formand i Birkeparken og medlem af Samarbejdsrådet, Nishan Ganesh.

- Jeg oplever en konstant efterspørgsel på lokaler, som vi har svært ved at imødekomme, fordi der er begrænsninger for vores fælleshus. Men vi er i dialog med FAB om muligheden for at stille fælleshuset til rådighed for aktiviteter, der styrker fællesskabet i Vollsmose. For eksempel fællesspisninger, der er åbne for alle. Vi har pt. også en klub for familier, der mangler en lokation. Den slags ville jo være positivt for bydelen, siger han.

Nishan Ganesh fremhæver dog, at huset skal være for foreninger og aktiviteter med almennyttige formål, som er åbne for en bred skare.

- Det skal ikke være afgørende for aktiviteten, hvilket land man kommer fra. Vi ønsker aktiviteter, hvor alle skal kunne deltage, og som forener Vollsmose, uddyber afdelingsformanden, der først og fremmest ønsker sig ét fælles sted, hvor foreninger og frivillige kan henvende sig, når de søger lokaler. Han opfordrer desuden kommune og boligorganisationer til at kigge på muligheden for, at bydelen får ét samlet fælleshus.  

 

Finder andre løsninger

Aysel Hagi fra Slåenhaven er næstformand i den folkeoplysende forening Røde Sol og initiativtager til foreningens sy-værksted i Vollsmose. Hun fik idéen til sy-værkstedet, fordi hun snakkede med flere kvinder, der gerne ville sy deres eget tøj, men ikke vidste hvordan. Med midler fra puljen ’Vollsmose Bestemmer’ fik hun i slutningen af 2019 indkøbt fem symaskiner, sakse og andet, og så manglede hun bare et sted, hvor kvindernes kunne komme med deres stof og garn og slippe kreativiteten løs to gange om ugen.

- Vi spurgte Odense Kommune, om de havde et lokale, og de fortalte, at vi godt måtte bruge lokaler på H.C. Andersen Skolen eller Abildgårdskolen, når der var plads. Men vi havde brug for et lokale, hvor vi kunne være fast og lade vores ting stå. Vi har fem symaskiner og ruller med stof, mønstre og ting, vi arbejder på lidt ad gangen, som så ligger på reoler til næste gang, vi mødes. Det er svært, hvis vi skal flytte det hele rundt til et nyt sted to gange hver uge, siger hun.

Løsningen fandt Aysel Hagi i Vollsmose Torv sammen med Katrine Hallgren Frederiksen i Vollsmose Sekretariatet. Nu holder sy-værkstedet så i stedet til i kælderen under foreningen Respect.

- De har givet os lov til at være i deres kælderrum to dage om ugen. Det er vi meget glade for. Der kommer flere og flere kvinder hver uge. Det har været min drøm for sy-værkstedet, at mange kvinder kan komme der og få en god tid sammen - næsten som en ekstra familie, der hjælper hinanden, siger hun.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her