Spring navigation over

Litteraturpatruljen anbefaler: Drengen i den stribede pyjamas

Cover som viser 2 drengebørn foran mørk og skummel person

En bog man bare skal læse mindst én gang i livet.

Tekst: Julie Nguyen, borgerjournalist og elev i Abildgårdskolens Litteraturpatrulje

Det er 2. verdenskrig. En dag får en tysk familie en vigtig gæst, da ’Fyren’ kommer til middag. Faren bliver forfremmet, så Bruno på ni år og familien skal flytte til en lejr, der hedder ’Afsides’. Bruno har det ikke så godt i ’Afsides’. Han har ingen at lege med og føler sig ensom. Fra sit værelse kan han se en indhegning med en masse mennesker, som alle går i stribede pyjamasser. Ingen taler om de indhegnede mennesker, og Bruno ved, at lejren er forbudt område. En dag går han dog alligevel ned til hegnet og møder den jødiske dreng ved navn Shmuel på den anden side. Kan de blive venner, selvom de står på hver deres side af hegnet? Får Bruno problemer?

Jeg synes, at det er en meget rørende og tankevækkende fortælling. Jeg kan specielt godt lide sproget i bogen. Det er meget interessant, at den fortæller, hvordan 2. verdenskrig måske har set ud fra et barns synsvinkel. Derfor er sproget også formuleret som en niårig ville formulere det. Der står ’Fyren’ i stedet for ’Føreren’ (altså Hitler) og ’Afsides’ i stedet for Auschwitz - koncentrationslejren. Bruno synes også, at menneskene på den anden side går i ’stribede pyjamasser’, som egentlig er kz-fangernes uniformer. Det gør på en måde bogen mere ’uskyldig’, hvilket - uden at spoile for meget - gør slutningen endnu mere sørgelig.

Midtvejs gennem bogen kom jeg i tanke om, at bogen er baseret på virkeligheden. Det er bare noget helt andet end at læse om det i en historiebog. Den fangede mig på en helt anden måde, og det var faktisk lidt uhyggeligt at læse den, når jeg tænkte på, at koncentrationslejrene har fandtes i virkeligheden. Samtidigt var der også en masse illustrationer i bogen, der gjorde historien mere virkelig. De hjalp med forståelsen og med at underbygge stemningen i historien. Alt i alt en klassiker, som man bare skal læse.

Drengen i den stribede pyjamas (illustreret udgave)
Af John Boyne
335 sider (Indbundet)
Forlaget CarlsenPuls

Hvem er Litteraturpatruljen?

I hvert nummer af Vollsmose Avisen anbefaler Litteraturpatruljen fra Abildgårdskolen en bog, de har læst. Litteraturpatruljen består af elever fra de store klassetrin. Eleverne mødes et par timer en gang om måneden for at snakke om de bøger, de har læst. De anmelder desuden bøger og anbefaler dem på deres egen hylde på skolens læringscentret, hvor andre elever også låner bøger, og de læser også højt for skolens yngre elever. Formålet er at styrke fritidslæsningen og åbne elevernes øjne for litteratur. 

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her