Spring navigation over

Fandt sine ben som træner i B1909

Den syriske flygtning Mohamad Mazen har stor glæde af at være træner for et U10-hold i B1909 og har derfor også taget en træneruddannelse. Han er glad for de lige muligheder, som det danske samfund tilbyder ham.

Det var, da han som 16-årig spillede fodbold i Dalum IF, at tanken om at blive fodboldtræner for første gang strejfede den nu 18-årige Mohamad Mazen. For en dag, hvor han trænede sammen med sit hold, opdagede han en dreng på omkring 10 år stå helt alene og spille bold.

- Vi spurgte selvfølgelig, om han ikke havde lyst til at træne sammen med os. Da jeg så, hvor glad han blev, og hvordan han hurtigt lurede nogle af vores fodboldtricks af, tænkte jeg, at der er noget fascinerende ved at lære fra sig, fortæller Mohamad Mazen.

Træner med ambitioner

Det fik Mohamad Mazen muligheden for et par år senere. I sommer var han nemlig en af trænerne på DBUs og Get2Sports fodboldskole i Vollsmose.

- Børnene havde det herligt i den uge, fodboldskolen stod på. Som træner er det dog begrænset, hvor meget man kan nå i løbet af en uge, siger han.

Det er der dog for Mohamads vedkommende rådet bod på nu, idet han er blevet træner for B1909s U10-hold.

- Jeg skal virkelig være oppe på mærkerne for at kunne fange børnenes opmærksomhed, men jeg har det herligt, lyder det fra den unge træner, der har fået redskaberne til at fange børnenes opmærksomhed gennem DBUs træneruddannelse. Han er såkaldt certificeret B1-træner, som er det andet trin på DBUs træneruddannelsesstige. Det kræver et 40 timers kursus, hvor man blandt andet lærer at planlægge en træning og opvarmning og får viden om, hvordan et barns krop udvikler sig.

- Og så lærte jeg også, hvad man kan forvente, børn nogenlunde skal kunne på et U10-hold: Nemlig lave en inder- og ydersideaflevering, skyde et langskud og lære at være en del af et hold, fortæller Mohamad Mazen.

Han har fået så meget smag for trænergerningen, at han har tænkt sig at gå videre ad den vej.

- Min drøm er at få det overordnede ansvar for et hold og på den måde være med til at udvikle spillerne, siger han og erkender blankt, at valget af trænergerningen hænger lidt sammen med, at han ikke var det store talent på fodboldbanen.

Glad for lighed og uddannelse

Der er dog andre ting i livet for Mohamad Mazen end at være fodboldtræner. Han er i gang med en HF-uddannelse på Fyns Studenterkursus, og her kan han specielt godt lide fagene idræt, engelsk og historie.

- Historie tiltaler mig på flere måder. Det er for eksempel spændende at høre om 1. og 2. verdenskrig. Men det er også interessant at lære om, hvordan andre generationer har levet og lære nye kulturer at kende, fortæller han.

At skulle stifte bekendtskab med en anden kultur end den, man er vant til, har Mohamad prøvet på sin egen krop. Han kom nemlig for fem år siden til Danmark som flygtning fra Syrien.

- Jeg er glad for at være sluppet ud af Syrien, for den by, jeg kommer fra, var efterhånden forvandlet til en spøgelsesby. Og den skole, jeg gik på, blev bombet.

Men den 18-årige HF-elev indrømmer, at det tog lidt tid at vænne sig til den danske mentalitet.

- Danskere er mere reserverede, end jeg er vant til fra Syrien. Til gengæld er der ingen problemer, når man først er accepteret, fortæller han og roser desuden Danmark for at være et samfund med muligheder og lighed.

- Hvis man skal drive det til noget som fodboldspiller i Syrien, skal man enten være et stort talent eller have mange penge. Sådan er det ikke i Danmark. Her har alle lige muligheder. Det kan jeg godt lide.

Hvad, han derimod ikke er så glad for i øjeblikket, er, at fodbolden ligger stille på grund af coronakrisen, og han savner i den grad sit U10-hold. For som den unge træner siger:

- Alle har bedst af at være aktive i deres fritid.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her