Spring navigation over

Ensomhedskonsulent: Ultralokale initiativer mod ensomhed er guld værd

Kvindelig nabo giver mandlig gangbesværet nabo æske med chokolade Mustaf Chehade (th.) fra Bøgeparken er blandt de ældre beboere, der har fået besøg af en frivillig under coronakrisen.

Ensomhed, ængstelse og bekymringer som følge af isolationen under coronakrisen kan have både fysiske og psykiske konsekvenser for særligt de ældste. Derfor har omsorgsbesøg fra lokale frivillige stor værdi, ifølge en ekspert i ensomhed.

En kort hilsen gennem vinduet eller en lille snak i døråbningen. Det har mange ældres kontakt med familie og venner begrænset sig til de seneste knap tre måneder på grund af risikoen for at blive smitte med coronavirus.

David Vincent Nielsen er ensomhedskonsulent i Ældre Sagen, og han fortæller, at de oplever mange bekymrede ældre - og også ældre, der er ekstra plaget af ensomhed - som følge af den omfattende isolation, coronakrisen har skabt.

- De ældste er i forvejen dem, der ofte har en meget begrænset kontaktflade med andre mennesker, og nu er de blevet bedt om at isolere sig yderligere. Det er ikke blot meget ubehageligt, men faktisk også på længere sigt sundhedsskadeligt, forklarer David Vincent Nielsen og påpeger den dokumenterede sammenhæng mellem langvarig ensomhed og en lang række lidelser som depression, demens, stofskiftesygdomme, hjerte-kar-sygdomme og søvnbesvær.

- Ensomhed er en stresspåvirkning af kroppen, som over længere tid påvirker både fysisk og psykisk. Så man kan faktisk blive syg af at være ensom, siger David Vincent Nielsen.

Derfor er ensomhedskonsulenten heller ikke i tvivl om, hvad et omsorgsbesøg kan betyde for de ældre.

- Man skal bestemt ikke undervurdere værdien af at få besøg, selvom den, der kommer på besøg, ikke er familie eller en ven. Enhver menneskelig kontakt, hvis man altså ønsker den, er bedre end ingen kontakt. Og at det er mennesker fra ens eget boligområde, der udviser den omsorg for én, tror jeg, at de allerfleste vil opleve som noget meget positivt, siger David Vincent Nielsen. 

Sprogbarrierer skaber bekymring

I Ældre Sagen oplever de også, at sprogbarrierer hos ældre med anden etnisk baggrund er en af grundene til, at de har større risiko for at føle sig ensomme og blive bekymrede under coronakrisen.

- Alene bare den ængstelse, der kan følge med, når man ikke helt forstår alt det, der fortælles om corona. Selvom der efterhånden er lavet en del informationsmaterialer på forskellige sprog, så er det ikke alle ældre, der kan bruge computer. Her kan man bedre lette sit hjerte til én, der taler det samme sprog. Så selvom frivillige omsorgsbesøg ikke kan gøre det ud for meget nære relationer, så skal man bestemt ikke undervurdere værdien af et frivilligt besøg, forklarer ensomhedskonsulenten og pointerer, at et frivilligt besøg også godt kan være starten på en mere varig relation.

- På den måde kan lokale initiativer som disse omsorgsbesøg faktisk være med til at smede hele lokalsamfundet bedre sammen. Det nære og ultralokale er virkelig guld værd - især for dem, som helt generelt har svært ved at komme så meget ud, siger David Vincent Nielsen.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her