Spring navigation over

Nyt kaldenavn skaber undren

Tjørnehaven, Slåenhaven og Hybenhaven er altid blevet kaldet ’Haverne’, men kan man finde et andet fælles navn for området? Arkivfoto

Tjørnehaven, Slåenhaven og Hybenhaven bliver af Odense Kommune og boligorganisationerne, FAB og Civica, betegnet som Kertemindevejkvarteret. Beboer i Tjørnehaven, Lohne Møllegaard, undrer sig over, hvorfor de tre boligafdelinger har fået det fælles navn.

- Tjørnehaven, Slåenhaven og Hybenhaven er altid blevet kaldet ’Haverne’. Kertemindevejkvarteret lyder lidt forkert i mine ører, siger Lohne Møllegaard.

Hun har boet i Tjørnehaven i mere end 20 år, og så længe hun kan huske, har beboerne kaldt de tre boligafdelinger for Haverne.

- Jeg føler mig knyttet til Slåenhaven og Hybenhaven - vi hænger ligesom sammen. Så det virker naturligt for mig at kalde det Haverne, siger Lohne Møllegaard og fortæller om, hvornår hun første gang hørte om Kertemindevejkvarteret.

- Vi har rendt til en masse møder om den nye sivegade og de nye ting, der skal ske i vores afdeling. Her har vi hørt om, hvordan Haverne er blevet skåret fra den hårde ghetto i Vollsmose - og derfor er blevet kaldt noget andet. Men det havde da været rart, hvis vi var blevet spurgt, om vi vil hedde Kertemindevejkvarteret, siger Lohne Møllegaard.

Skabe billeder på fremtiden

Ifølge Jacob Michaelsen, direktør i boligselskabet FAB som administrerer Tjørnehaven, opstod navnet for området omkring Tjørnehaven, Slåenhaven og Hybenhaven ganske rigtigt i forbindelse med opdelingen af Vollsmose i kølvandet på ghettolovgivningen.

LÆS OGSÅ: Ghettoliste deler Vollsmose i to 

- Vi stod lidt akut og skulle bruge et navn til området på den såkaldte ghettoliste. De tre boligafdelinger støder op til Kertemindevej, så navnet Kertemindevejkvarteret udspringer helt lavpraktisk af det, fortæller Jacob Michaelsen og forklarer videre:

- Det lave tætte byggeri med rækkehuse og små haver minder meget om bebyggelsen i Hindehøjen på den anden side af Kertemindevej. På den måde er navnet også et forsøg på et skabe et billede på fremtiden, hvor man bryder Vollsmose-firkanten og lader bydelen smelte sammen med områderne udenom. Men når det er sagt, så er navnet ikke hugget i sten. Beboerne kan også være med til at præge den sproglige fortælling og navnet for området.

Vil gerne være med

For Lohne Møllegaard er det da heller ikke en fremmed tanke, at bydelen skal åbne sig mere op.

- Jeg har altid tænkt, at det ville være meget naturligt, at vi havde mere at gøre med dem, der bor i Hindehøjen. Der er gang i en masse nytænkning i Vollsmose, og vi beboere vil rigtig gerne være en stor del af de tanker, siger hun og slutter:

- Jeg håber, at vi slet ikke er færdige med at tænke over, hvad området skal hedde. For mig lyder Kertemindevejkvarteret som et lukket vænge og ikke som noget, der åbner op. Så mit ønskesenarie er, at vi kunne samles - både os der bor i Haverne, Hindehøjen og Biskorup - og snakke om, hvad området skal hedde.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her