Spring navigation over

Klub 13 - Mændene fra Mimers

Borgerfotograf Flemming Falkenberg gik en dag forbi Bøgetorvet og tog et billede af ‘Mimers’ - caféen på hjørnet af torvet. Der gik kun et øjeblik, så blev han inviteret indenfor.

Borgerfotograf Flemming Falkenberg har besøgt de ældre mænd i Klub 13 på Bøgetorvet.

 

Klub 13 fra Mimers Brønd

Som fotograf kommer jeg mange steder. En sommerdag, hvor jeg havde taget billeder af de smukke områder ved søerne i Vollsmose, gik jeg hjem til Lærkeparken via Bøgetorvet. Her tog jeg et billede af ‘Mimers’ - caféen på hjørnet af torvet. Der gik kun et øjeblik, så blev jeg inviteret indenfor.

Det var sådan, jeg første gang mødte den såkaldte Klub 13 - en gruppe ældre mænd, der har mødt hinanden i værestedet Mimers Brønd. De har dannet deres egen klub i Mimers gamle lokaler efter, at samlingspunktet flyttede op i VIVO i Vollsmose Torv.

Klub 13’s medlemmer er en festlig forsamling af arabere. De er overvejende palæstinensere, men der er også medlemmer fra andre arabiske lande. Navnet på klubben skyldes, at det ikoniske højhus, der rejser sig på torvet, har 13 etager.

Jeg har indimellem besøgt Klub 13. Hver gang har jeg fået en overstrømmende modtagelse og masser af stærk kaffe. Og så er snakken gået. På arabisk, engelsk og dansk - med masser af afbrud, takter og skiftende tonefald og meget ofte med Israel-Palæstina-konflikten som omdrejningspunkt i et eller andet omfang.

Navnet på Klub 13 skyldes, at det ikoniske højhus, der rejser sig på Bøgetorvet, har 13 etager.

Navnet på Klub 13 skyldes, at det ikoniske højhus, der rejser sig på Bøgetorvet, har 13 etager.

Mohammad Ali Maarouf


I klub 13 har jeg mødt Mohammad Ali Maarouf. Han er kunstner og både tegner, maler og skriver digte. Han er en eftertænksom digter, som blandt andet skriver om konflikten i sit hjemland og om håb.

Himlen er grå.

Tiden går.

Nogle mennesker ønsker at få store chancer.

Andre får små.

Livet for nogle er svært,

for andre et show.

Vi venter alle.

Men hvad venter vi på?

Mohammad Ali Maarouf er kunstner.

Mohammad Ali Maarouf er kunstner.

Mustapha Chehade


En af mændene i Mimers Brønd er Mustapha Chehade. Han er også med til nogle af Klub 13’s sociale arrangementer som for eksempel fisketure. Han får også hjælp til sine lægebesøg. Det kan være svært at komme omkring, når man er født i 1926 og altså er 93 år. Mustapha flygtede til Libanon i forbindelse med al-Nakba, der er palæstinensernes udtryk for oprettelsen af staten Israel i 1948, hvor tusindvis af palæstinensere blev fordrevet fra landet. Mustapha Cehade kom til Danmark i 1990. Han var glad for modtagelsen i landet, for undervisningen og muligheden for at skabe sig en tilværelse her, husker han. Hans store drøm er at opnå dansk statsborgerskab, fortæller han og takker Danmark og priser hendes majestæt dronningen i storladne arabiske vendinger.

Mustapha Chehade er 93 år.

Mustapha Chehade er 93 år.

Abdohel Halez Murshed


Abdohel Halez Murshed er født i 1928 i al-Quds - også kendt som Jerusalem. Abdohel var landmand, indtil han i 1948 blev flyttet til Jaffa på Vestbredden. Her arbejdede han i Lod lufthavn, der kort efter 1948 fik sit nuværende navn: Ben Gurion. Abdohel boede fra 1952 i Amman i Jordan, hvor han arbejdede med indretning af flygtningelejren Wihdat. Det er den næststørste palæstinensiske flygtningelejr i Jordan med cirka 57.000 registrerede flygtninge.

Abdohel kom til Danmark i 1990 og har været lykkelig for at bo her, fortæller han. Han følte, at han fik en dejlig modtagelse, og i 2006 kunne Abdohel og hans datter blive familiesammenført. Det skete på den tragiske baggrund af, at moderen døde. Der er mange lag af tragedier, afsavn, følelser af uretfærdighed og håb i selskab med de palæstinensiske mænd.

Abdohel Halez Murshed kom til Danmark i 1990.

Abdohel Halez Murshed kom til Danmark i 1990.

Ahmad Hamad


Klub 13 har flere medlemmer, som har boet i Danmark i mange år. En af dem er Ahmad Hamad, der ofte fungerer som klubbens oversætter. Han hjælper også de gamle med praktiske problemer.

Klubben arbejder i øjeblikket på at blive en formel forening med vedtægter. Den skal have til formål at være et mødested for ældre.

Ahmad Hamad fungerer ofte som klubbens oversætter.

Ahmad Hamad fungerer ofte som klubbens oversætter.

Salam! Fred og på gensyn


Jeg ser med glæde tilbage på mine møder og samtaler med mændene fra Klub 13 og Mimers Brønd. Der er en underliggende imødekommenhed. Midt i vanskelige livsvilkår har jeg mødt et ukueligt håb og en overstrømmende glæde, som vi, der gæster klubben, kan få del i. Der skal ikke så meget til. Jeg gik blot en tur med mit kamera, tog et billede og blev inviteret indenfor.

På gensyn, lyder det fra klubbens medlemmer.

På gensyn, lyder det fra klubbens medlemmer.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her