Spring navigation over

Ibrahim vil være minoriteternes stemme

18-årige Ibrahim El-Hassan er født og opvokset i Vollsmose. Efter sommerferien skal han i 3.g på Mulernes Legatskole.

Elevrådsformand, debattør og engageret frivillig. 18-årige Ibrahim El-Hassan fra Birkeparken vil vise Vollsmoses positive sider og være en stemme for unge med minoritetsbaggrund.

- Du er i avisen i dag, siger en lærer, da han går forbi Ibrahim El-Hassan i kantinen på Mulernes Legatskole. Kristeligt Dagblad har skrevet en artikel om flerkulturelle gymnasieelever og har i den forbindelse interviewet den 18-årige elevrådsformand om bederum, mangfoldighed og meget andet.

Det er ikke første gang, at Ibrahim El-Hassan er i medierne. Faktisk har han den seneste tid optrådt i både lokale og landsdækkende medier om alt fra eid til kritik af nedrivninger i Vollsmose og om at være førstegangsvælger til folketingsvalget. Mere end en gang har han den seneste tid været i TV2 Fyn, fordi han hjalp en politiker fra Dansk Folkeparti med at hænge valgplakater op i Vollsmose.

- Jeg tilbød ham at hjælpe, fordi jeg blev frustreret over, at han i en debat sagde, at Dansk Folkeparti ikke kan hænge plakater op i Vollsmose uden at blive truet med baseballbats. Som beboer føler jeg behov for at modbevise det, når der bliver sagt den slags. Og jeg fik vist ham, at det kan han godt, fortæller Ibrahim El-Hassan, der har boet hele sit liv i Vollsmose.

 

Vil vise vejen for andre unge

Kantinen på gymnasiet i Vollsmose er stort set affolket. Det er eksamenstid, og på gangene sidder koncentrerede elever og forbereder sig til at komme ind til mundtlige prøver. Ibrahim El-Hassan har netop været til mundtlig årsprøve i matematik. Det gik fint nok, bemærker han og snakker med et par forbipasserende klassekammerater om karakterniveauet. Han har siddet oppe og læst meget af natten, for næste eksamen er religion, og den er afsluttende. Men selvom han undskylder, hvis han virker lidt træt, så formulerer han sig skarpt og præcist om, hvorfor han stiller op i eksempelvis medier og paneldebatter.

LÆS OGSÅ: Hvorfor skal jeg kun udtale mig som en etnisk minoritet?

- Jeg er meget optaget af at vise de positive sider af Vollsmose. Ja, der er problemer her, og det skal vi ikke ignorere. Men jeg oplever virkelig mest de positive sider: Skøn natur, søde naboer, en masse ildsjæle og generelt beboere, der vil gøre en forskel, siger han og tilføjer:

- Derfor vil jeg gerne gøre noget for Vollsmose ved at vise andre unge herfra, at vi kan komme frem i verden og tage en uddannelse.

 

Et resultat af indsatser

Ibrahim El-Hassan har selv palæstinensiske rødder, og minoritetsperspektivet er en faktor i samtlige af de mange aktiviteter, han engagerer sig i. Han har deltaget i tv-programmet Family Food Fight med sin familie. Ikke kun fordi de elsker at lave mad. For Ibrahim El-Hassan er det også vigtigt, at der er minoriteter i fjernsynet og i sammenhænge, hvor det handler om eksempelvis mad i stedet for integration eller religion. Han er også frivillig hos organisationen 2 Timer Om Ugen, som hans moster Alaa Abdol Hamid har startet, og hvor flersprogede børn får sprogligt støtte. Det fik han også selv gennem organisationen som barn.

- Jeg er et resultat af alle de fantastiske indsatser og initiativer, der er i Vollsmose. Jeg kan for eksempel huske, at jeg som barn var en tur på Christiansborg med en forening, og jeg troede vitterligt, at det var en borg - altså Christians borg. Men så fandt jeg jo ud af, at det var folketinget. For mig viser det, at forandringerne sker stille og roligt og over lang tid, siger Ibrahim El-Hassan, der også er en del af truppen i teatergruppen 5240 Act Now.

- Jeg har fået rigtig meget ud af være med og stå på en scene. Som barn var jeg meget genert, og der findes faktisk et radiointerview med mig, hvor min stemme ryster helt vildt. Jeg kunne knap nok gennemføre en sætning. I dag bruger jeg rigtig meget min erfaring med at stå på en scene, og det har gjort mig meget bedre til at kommunikere, fortæller han.

 

Går i familiens fodspor

Med Ibrahim El-Hassans engagement i foreninger og aktuelle politiske spørgsmål er det ikke overraskende, at han har valgt den samfundsfaglige linje på Mulernes Legatskole. De fleste af hans familiemedlemmer er engagerede som frivillige, og derhjemme bliver der diskuteret politik, religion og andre aktuelle emner - både på dansk og arabisk.

- Jeg synes selv, at jeg er privilegeret. Mine forældre har uddannelser og er i arbejde, og det er da en af forudsætningerne for, at jeg er, hvor jeg er i dag. De forudsætninger er det ikke alle unge i Vollsmose, der har. Men de kan så forhåbentligt spejle sig i andre unge, siger han og fortæller, at han stillede op til posten som elevrådsformand på skolen, fordi der manglede en stemme for de mange elever med minoritetsbaggrund.

- Den stemme vil jeg gerne være, for jeg synes, at det er en berigelse, at der for eksempelvis er en mangfoldig elevsammensætning på skolen. Det giver flere perspektiver, og jeg er træt af at blive gjort til et problem og en byrde i medierne og den offentlige debat, siger Ibrahim El-Hassan, der endnu ikke helt ved, hvad der skal ske efter gymnasiet.

- Jeg regner med at skulle på universitet, men intet er fastlagt, tilføjer han.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her