Vores forrygende oplevelse på OUH
10. marts 2023Tekst: Nisrin El Cheikh Khalil og Fatema Ahmed Al-Zubiadi, elever i 9.a på Odinskolen
Onsdag den 8. februar blev 9. klasserne fra Odinskolen, Al-Salahiyah skolen, Ejerslykkeskolen og FGU Odense inviteret til uddannelsesdag på OUH. Vi er to piger fra Odinskolen, der vil give jer et indblik i, hvordan dagen så ud. Vejledere, elever og studerende fortalte os lidt om de forskellige former for uddannelser rundt omkring på OUH.
Vi startede dagen ud med at blive budt velkommen klokken 8.30. Dernæst blev vi så vist rundt på de forskellige stande, som fortalte os om de forskellige uddannelser. Eleverne fik så et kvarters pause, hvor man kunne få noget frugt og vand. Da pausen så sluttede, fortsatte vi med at blive vist rundt og høre om de resterende uddannelser. Sidst men ikke mindst rundede man dagen af med en afslutning.
Nogle af de uddannelser, vi hørte lidt om, var blandt andet ernæringsassistent, fysioterapeut, bioanalytiker, læge, IT-supporter, sterilassistent, logikoperatør, sygehusapotekets uddannelser, ambulanceuddannelserne og en masse andre.
Tre af de uddannelser, der fascinerede os mest, var blandt andet fysioterapeut, læge og sygeplejerske.
Fysioterapeutuddannelsen går ud på, at man hjælper det enkelte individ med at genoptræne deres muskler og led. Fysioterapi anvendes for det meste på grund af alder, sygdom eller hvis man er kommet til skade.
Ved fysioterapeutstanden viste fysioterapeuten os en model af et knæled, og fortalte os omkring nogle muskler i kroppen.
Da vi var på lægestanden, lærte vi også en masse omkring, hvordan det foregik. Vi lærte også, at det vi typisk hører omkring lægeuddannelsen, ikke er så rigtigt. For eksempel tager lægeuddannelsen altså seks år og ikke de typiske 15 år, som man ville høre. Uddannelsen går ud på, at man slutter sin gymnasiale uddannelse, så seks års lægeuddannelse, og så bliver man færdiguddannet læge. Derefter skal man blive speciallæge og kan så arbejde sig frem til at blive overlæge.
Lægen, som var der, fortalte os, at der findes forskellige slags læger, der er blandt andet:
- Medicinsk, som for eksempel kunne være hjernelæge, hudlæge, bedøvelseslæge eller ens egen læge.
- Kirurgisk, som for eksempel kunne være hjerte-lunge-kirurg, hjernekirurg, plastikkirurg eller øre-næse-halskirurg.
- Øvrige, som for eksempel kunne være radiolog, retsmedicin eller læge i genetik.
På sygeplejerskeuddannelsen er der mange opgaver og ting, man skal klare. Det er ret bredt og kompliceret, men dog også virkelig spændende. Som sygeplejerske sørger man for at koordinere bestilling af blodprøver, undersøgelser, snakker sammen med lægen og en masse andre ting. Denne uddannelse kræver enten en gymnasial eksamen, eller også kan det være en relevant erhvervsuddannelse.
Det her var nogle af de få uddannelser, vi fik hørt om, men der er klart meget mere til OUH end kun læger og sygeplejersker. Alt i alt har det været en vidunderlig oplevelse med en masse nye informationer og gode oplysninger til de spørgsmål, vi havde.