Spring navigation over

Benløse fugle med grov mos

Tekst og foto: Rene Agergaard, beboerjournalist

Denne gang er det benløse fugle, jeg har lavet en lidt mere moderne udgave af. Jeg er ikke så meget til spæk, som man brugte førhen, og i stedet har jeg kommet pastinak og chili i. Ser man i Frøken Jensens Kogebog, kom man også en lille smule fars i hver, men det synes jeg, bliver for meget. Det kan man vælge at gøre, og hvis man har andre grønsager, end dem der står i opskriften, kan de sagtes skiftes ud. Man kan også bruge andre udskæringer af okse.

Gode råd til en god mos er at huske at koge kartoflerne uden salt, og brug håndkraft til at gøre det til mos. Man får også den bedste mos ved at bruge kartoffelsorter, der er egnet til det. Det er sådan nogle som Bintje og Folva. Det er ikke sådan, at man ikke kan bruge andre sorter, men det bliver bare bedst. Husk at kassere grønne kartofler, og det er hele kartoflen, der skal kasseres, da det grønne er et giftstof.

Fakta om kartofler er at, de indeholder cirka 80 kalorier pr 100 g, og de er en god kilde til C-vitamin. Hver dansker spiser cirka 40 kilo om året, der findes cirka 700 forskellige sorter, og de er rimelig nemme at dyrke. På Fyn har vi faktisk et kartoffelmuseum i Otterup.

Det skal du bruge:                     

Fugle

4 tynde skiver okseinderlår

75 g røget bacon

2 gulerødder

2 pastinak

Lidt frisk persille

Lidt chili

Olie til stegning

1 l oksebouillon

1 løg

Jævner

Kulør

Salt og peber

Til mosen

500 g kartofler

15 g smør

½ dl fløde eller mælk

Salt og peber

Paprika

Sådan gør du:

Fugle: Bank evt. skiverne - de skal være tynde, men ikke så tynde, at der går hul på dem. Drys med salt og peber.

Skær bacon og et par skrællede gulerødder og pastinak i stave. Det skal være tynde stave.

Læg stave af gulerødder og bacon samt lidt persille og et drys chili på hver kødskive, og rul dem stramt sammen. Bind dem med snor eller kødnål.

Varm noget olie i en støbejernsgryde eller lignende, og brun rullerne af på alle sider.

Skær løg og resten af gulerødderne og pastinak i store stykker, og tilsæt dem, når kødet er brunet af.

Svits et halvt minuts tid, og tilsæt derefter bouillon.

Læg låg på, og lad retten koge op. Skru herefter ned for varmen, og lad retten simre i et par timer. Imens kan du bekymre dig om tilbehøret kartoffelmosen.

Når kødet er mørt, sier du væsken, jævner så meget af den med jævning, som du skal bruge til sovs, giver den et par dråber kulør og smager til med salt og peber. De udkogte rodfrugter kommer du i mosen for ekstra smag

Fjern snoren om kødet, inden du serverer fuglene.

Mosen: Kog kartofler uden salt, til de er møre. Hæld vandet fra, og lad det køle lidt ned. Mos kartoflerne - jeg brugte et piskeris. Det giver en grov mos. Man kan også bruge en kartoffelstampe eller en presse, men undgå de elektriske, da de er så kraftige, at man meget nemt får en tynd mos. Tilsæt de udkogte grønsager fra fuglene, og tilsæt fløde og smør. Mos, til du synes, konsistensen er der, og smag til.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her