Odinskolen og Odense vil være verdens bedste til robotter
24. april 2023Drømmen om at blive verdens bedste robotskole lever i bedste velgående. Det blev slået fast, da Odinskolen markerede den officielle åbning af robotskolen, hvor både skolens elever, medarbejdere, kommunen, uddannelser og virksomheder demonstrerede den store interesse i at sætte skolen og byen på verdenskortet.
I Odinskolens spritnye robotlab er Ali og Ismail fra 3. klasse i gang med at få deres selvbyggede robot til at flytte en blå bold fra et område til et andet. Ved hjælp af et computerprogram kan de få robotten, der blandt andet består af Lego, til at bevæge sig rundt på bordet. Og selvom de dybt koncentrerede drenge virker, som var det hvilken som helst skoledag, er det altså ikke tilfældet i dag.
I skolens forhal ankommer flokkevis af mennesker, der er mødt op denne torsdag i april for at markere den officielle åbning af robotskolen, som altså har ambitioner om at være den bedste i verden.
- Vi skal være verdens bedste robotskole. Det er noget af en opgave, vi har fået. Vi er kommet i gang med at bruge nogle af de remedier, vi har fået. Vi har rammerne, alt elektronikken og gode partnerskaber - både robotvirksomhederne og uddannelsesinstitutionerne. Og vi er i gang med at lave strukturer, som underbygger, at vi skal lave verdens bedste robotskole, siger skoleleder Lars Breinholt Søndergaard i sin åbningstale til forsamlingen.
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kalder åbningen i dag er en stor milepæl – både for skolen, området og Odense - og for den ambition, der er i Odense om at være verdens bedste robotby.
- Der sætter vi barren højt, men vi har også noget at have det i. Vi er på mange måder allerede verdens bedste robotby. Og er der noget, der fortjener, at vi sætter barren højt, er det vores børn – vores fremtid. Derfor er det på alle måder klogt at have ambitioner om at gøre Odinskolen til verdens bedste robotskole, lyder det fra borgmesteren.
World Robot Olympiad
I robotlaboratoriet er Ali og Ismail stadig i gang med at flytte bolden. Efter et par forsøg lykkes det, men der er ikke tid til at dvæle ved sejren. Drengene går hurtigt videre til næste udfordring.
Ved bordet står Birthe Ritter og observerer. Hun fortæller drengene, at det faktisk er hende, der har designet banen, de dyster på - sammen med nogle medarbejdere fra Vietnam. Birthe Ritter er national organiser for WRO - World Robot Olympiad, som er et læringsforløb i teknologiforståelse og en international konkurrence i konstruktion og programmering af robotter.
Sidste år lykkedes det elever fra Odinskolen at gå videre til den internationale finale i WRO, hvor de repræsenterede Danmark. Og til september 2023 skal Odense være værtsby for et andet af WRO’s internationale events, World Robot Olympiad Friendship Invitational Tournament, hvor 1200 børn fra hele verden mødes om robotter i Odense.
Ifølge Birthe Ritter, som samarbejder med mennesker fra hele verden, viser det tydeligt, at Odense faktisk er godt i gang med at markere sig som internationalt anerkendt robotby.
Behov for arbejdskraft
Rådkvinde for Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune Susanne Crawley (R) kalder dagen i dag for vigtig.
- Vi skaber en skole, der ligger i Danmarks fattigste postnummer, som alle børn i Vollsmose skal være stolte af. Odinskolen skal være vartegn for vores by, og den skal gøre os internationalt bemærket. Og det er en temmelig stor ting at bede børn fra Vollsmose om at sætte en by på verdenskortet. Ikke desto mindre er det det, vi gør, siger Susanne Crawley, der medgiver, at det selvfølgelig ikke er alle børn på Odinskolen, der bliver robotingeniører og softwareudviklere.
- Og det er heller ikke meningen, for i den danske folkeskole uddanner man ikke til erhverv, men til fremtidige uddannelser. Det handler om lyst til læring og mod på en god fremtid. Og det er også det, der skal ske her, siger hun.
Søren Elmer Kristensen, der er project director fra Odense Robotics, slår fast, at det på ganske få år er lykkes Odense at blive verdenskendt for forskning og udvikling inden for robotteknologi.
- Byen er hjemsted for højspecialiseret robotforskning, som sikrer ny viden til fremtidens udvikling. Og så er Odense hjemsted for verdensledende robotvirksomheder. Man finder også mange stærke nystartede robotvirksomheder og en stor underskov af underleverandører. Nu er vi også på vej med verdens bedste robotskole. Det kan virke helt uvirkeligt, at store dele af verden kigger mod Odense, men det er faktisk, sådan det er, siger han.
Og på trods af at, det sikkert ikke er alle børn fra Odinskolen, som ender i jobs i robotindustrien, håber Søren Elmer Kristensen, at nogle af børnene gør – for der bliver behov for arbejdskraften.
- Den hastigt voksende robotindustri i Odense og Danmark har brug for kvalificeret arbejdskraft. Vi ved, at nogle virksomheder taber omsætning, fordi de mangler arbejdskraft. Og derfor er den nye Odinskole et vigtigt tiltag og bidrag, til at flere børn kan blive interesserede i robotteknologi for måske en dag at gøre karriere inden for det, siger Søren Elmer Kristensen.