Spring navigation over

Jette fra Korsløkken er ambassadør for miljøet

Miljøambassadører hjælper andre beboere med affaldssortering, gode råd om brug af el, vand, varme, godt indeklima og rengøring uden kemikalier. Det giver positiv effekt for egen økonomi og miljøet. En af ambassadørerne er Jette Bogaard, som blandt andet strikker sutsko og ankeldisser for at holde på varmen.Tekst og foto: Marie Ingeman Sørensen, forebyggelsesrådgiver, BoligSocialt Hus

En lørdag i slutningen af oktober var en gruppe beboere fra flere boligområder samlet i Birkeparken til undervisning. Flere af dem havde tidligere deltaget på kursus i at være Miljøambassadør, og andre var her for første gang. Men fælles for dem var et ønske om at lære den bedste måde at bruge el, vand, varme i deres bolig. En måde som både er økonomisk korrekt og skånsom for miljø og klima.

Underviserne, som i sin tid var med til at udvikle Miljøambassadørkonceptet i Vollsmose, havde planlagt et ambitiøst program for dagen, hvor deltagerne kom igennem emnerne el, vand, varme, indeklima, rengøring uden kemikalier og affaldssortering.

Som den ene underviser indledningsvist sagde: ”Miljøet kalder på handling.” Og i 2022 mærker alle også, at privatøkonomien kalder på handling grundet stigende priser særligt på el og varme.

Sutsko og ’ankeldisser’

Efterårets kolde vejr betyder stor interesse for varme i boligen. Her kan man have lidt forskellige behov afhængigt af, hvor kuldskær man er. Et godt råd er sutsko. Hjemmestrikkede sutsko. De blev en del af miljøkufferten i forbindelse med et kursus i Korsløkken for otte år siden, hvor Jette Bogaard var deltager.

Jette var med på kursus igen i Birkeparken, og jeg mødtes med hende senere til en snak om gode varmeråd - og sutsko. Når man taler med Jette, bliver det hurtigt tydeligt, at hun har stort fokus på at undgå spild og ikke bruge flere ressourcer end højst nødvendigt.

Det er en livsstil for hende og noget, som hun også har givet videre til børn og børnebørn. Og Jette strikker sutsko, som holder fødderne varme om vinteren, både når man går rundt i sin bolig og sidder stille i sofaen. Hun strikker også ’ankeldisser’, som er et strikket bælte, man kan tage på anklerne, lige hvor strømpe- og buksekant mødes, og hvor man ofte bliver kold om vinteren. 

Jette har mange flere tips til at undgå spild - også inden for mad: Hvis man bor alene, så kan man købe frugt og grønt i løsvægt, så man kun får købt det, man skal bruge. Et andet tip er at købe et sæt små plasticbøtter til madopbevaring, så når man har en rest piskefløde, kokosmælk, flåede tomater m.m., så kan man hælde det i en lille bøtte og i fryseren til brug ved anden lejlighed.

I Korsløkken vil Jette og andre, som har været på Miljøambassadørkursus også gerne dele deres viden og gode råd til alle som har lyst til at lære det.

Ændret adfærd

En af deltagerne var med på kurset for første gang. Hun fik mange aha-oplevelser i løbet af dagen. Eksempelvis hvordan kemikalier i rengøring som klorin er unødvendigt, og i stedet kan erstattes af klar eddike og bagepulver. Eller hvad det koster at lade ledninger og opladere til el-apparater side i tændte stikkontakter, selvom man ikke benytter dem.

Nogle uger efter mødte jeg samme kvinde i Fyrreparkens  Beboerhus, hvor hun ivrigt fortalte bekendte og naboer, om det hun har lært, og hvordan det med det samme har ændret hendes egen adfærd.

Livlige samtaler om apps, hvor man kan følge med i priser på el og følge sit daglige forbrug, fløj rundt i lokalet, og hvor spørgsmål og erfaringer blev udvekslet med stor entusiasme.

Hun vendte sig mod mig på et tidspunkt, storsmilende og sagde: ”Kan du se, hvor meget jeg har lært på den ene dag?!” Det kunne jeg kun nikke ja til.

Forbrug og miljø

Kurset i Birkeparken den lørdag i oktober nærmede sig sin afslutning. Dagens sidste emne var affaldssortering. Flere har spørgsmål til den nyeste måde at sortere på og spørgsmål om emballager.

Dagens deltagere sagde farvel med hovedet fyldt med nyeste viden, som de ville hjem og prøve af i boligen med det samme godt hjulpet på vej af stuetermometer, køleskabstermometer, æggeur og ikke mindst egen lyst til at gøre en forskel for eget forbrug, indeklima og miljøet. Og dette involverer ikke kun dem selv men også deres familie, venner, naboer – ja, alle. For gode vaner og økonomisk brug af ressourcer er aktuelt for alle mennesker. Og jorden kalder på handling.

Miljøambassadørerne

I 2006 startede Odenses første Miljøambassadører i Odense. Den daværende beboerrådgivning og drift i Vollsmose så et behov for en ekstra indsats for praktisk og fængende formidling om disse emner. Det blev til undervisningsforløbet ”Miljøambassadører”, hvor deltagere lærte korrekt brug af vand, varme, el, godt indeklima og rengøring uden kemikalier.

Siden har mange været på kursus både i Vollsmose og i Korsløkken. I 2022 er alles opmærksomhed igen på brug af el, vand og varme ud fra et økonomisk og miljømæssigt behov.

Tidligere har Miljøambassadørerne tilbudt hjemmebesøg, hvor de havde en kuffert med indeholdende forskellige ting og anbefalinger til at arbejde de gode vaner ind. Eksempelvis et æggeur, som kan indstilles til at ringe efter fem minutter, når man er i bad, klar eddike og opvaskemiddel med svanemærke og bagepulver til rengøring, hjemmestrikkede sutsko, eksempler på led-pærer, strømspareskinne, stuetermometer, køleskabstermometer m.m.

På nuværende tidspunkt kan man møde op i Fyrreparken hver torsdag kl. 16 – 19 og få gode råd, eller man kan henvende sig til BoligSocialt Hus, som formidler kontakt til Miljøambassadørerne.

Seneste Artikler

Rising Streetfood Festival

Læs mere

Den boligsociale helhedsplan er godkendt

Læs mere

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere