Sammenspil på tværs af generationer
31. marts 2022 Generationsorkesteret dirigeres af Mette Hanskov, som tidligere har været 1. solobassist i Det Kongelige Kapel. Hun står også bag ”Publikumsorkestret” i København, og i 2021 vandt hun prisen som Årets Ildsjæl ved P2 Prisen for sit store engagement i Publikumsorkestret og Generationsorkestret.Tekst: Anna Stærbo
Foto: Jørgen Gregersen, beboerfotograf
I Odenses generationsorkester er der plads til alle. Alle fra otte år og op kan være med i det musikalske fællesskab, der samler folk på tværs af generationer med forskellige musikalske forudsætninger i et stort symfoniorkester.
Det ligner næsten en familiesammenkomst. Det er en onsdag eftermiddag på H.C. Andersenskolen i Vollsmose, og ind ad døren ankommer folk i alle aldre. De hilser velkendt på hinanden, men med sig har de kasser og tasker, som afslører, at det ikke alene er et møde mellem generationer – men derimod et sammenstemmende, harmonisk fællesskab. Bedre kendt som Odenses generationsorkester.
Blandt deltagerne i orkesteret er familiemedlemmerne Anette Jensen, hendes datter Line Godskesen og barnebarn Vera Godskesen på henholdsvis 72, 44 og 13 år. Anette Jensen tog Vera Godskesen med i musikskole, da Vera gik i 1. klasse. Hun har spillet lige siden, og i dag går hun i 7. klasse.
Sammen har de spillet i generationsorkesteret – begge på klarinet – i tre sæsoner. Line Godskesen kom med for et år siden på obo, fordi hendes datter inviterede. Og dét siger man altså ikke nej til som mor til en teenager.
- Som familie er det rart at lave noget sammen. Og der er et rigtig godt fællesskab i orkesteret, siger Line Godskesen.
Det er også noget særligt at være en del af et symfoniorkester, mener Vera Godskesen. Hun nyder, at lyden fra hendes klarinet kommer til at lyde af meget mere sammen med alle de andre instrumenter.
Generationsorkesterets lokomotiv og drivkraft er dirigenten Mette Hanskov, som formår at skabe glæde og fællesskab i orkesteret. Det påpeger flere af deltagerne.
Fra 1985 til 2021 var Mette Hanskov 1. solobassist i Det Kongelige Kapel, og hun står blandt andet bag ”Publikumsorkestret” - et lignende orkester i København. I 2021 vandt hun prisen som Årets Ildsjæl ved P2 Prisen for hendes store engagement i Publikumsorkestret og Generationsorkestret.
Tutti
- Vi varmer op med en tango, siger Mette Hanskov til orkesteret, der sidder afstemt og klar.
Kontrabassisterne lægger fra land med de første takter og følger dirigentens rytmiske vingefang.
- Kæmpe temperament, råber hun og inviterer klarinetter, oboer og fløjter ind i dansen.
Det er flere ting at forholde sig til. Foruden noder skal man også kunne forstå det specielle, musikalske sprog.
- Så er det ”tutti”, lyder instruktionen. Og der er ikke tale om tutti frutti men derimod den italienske betydning – altså at alle skal spille med.
Og det lader til, at alle forstår. Men alle forstår også, at man gerne må spørge, hvis der er noget, man ikke forstår. Ordet ”piano” i noderne vækker undren hos nogle, mens en af de yngste drenge forklarer, at det betyder at spille stille.
Faktisk er det ikke alle, som kan læse noder. Men det er intet problem, for det løser Mette Hanskov ved at dirigere med særlige tegn til nybegynderne, så de spiller få, men vigtige toner på rette plads. De dygtige musikere spiller de rigtige stemmer, og de mindre øvede spiller forenklede stemmer.
Cello eller fodbold
68-årige Jørgen Bøllingtoft har meldt sig ind i orkesteret sammen med sit barnebarn Johan Elbæk Bøllingtoft, som er otte år gammel. Sammen har de to lavet musik gennem tiden – først med skeer og grydelåg hjemme i privaten, og i dag altså i Odenses generationsorkester. Jørgen på tværfløjte og Johan på cello.
Det var lidt tilfældigt, at Johan fik en cello i favnen. Hans drøm var oprindeligt at spille fagot, eftersom Johans klassekammerats far spiller fagot. Men det blev cello, fordi fagotten ikke passede i størrelsen til Johan. Valget af cello tager han dog med oprejst pande.
- Det er sjovt at spille cello, siger Johan Elbæk Bølling-toft, som dog erkender, at han har lidt for travlt til at øve.
- Fodbold er sjovere, siger han og fortsætter med at fortælle passioneret om alle yndlingsholdene i den danske, engelske og tyske liga.
At konkurrencen er hård mellem orkester og fodbold, har morfar Jørgen Bølling-toft fuld forståelse for. Men det er ikke nogen hemmelighed, at han nyder tiden sammen sit barnebarn.
- Det er virkelig lystbetonet og sjovt at spille sammen i orkesteret, siger Jørgen Bøllingtoft, mens Johan fortæller videre om hans observationer fra Danmarks deltagelse i VM i fodbold.
Generationsorkestret øver onsdage klokken 16.45 - 18.45 på den tidligere H.C. Andersen Skole. Hvis man har lyst til at være med, er man velkomen til bare at møde op med sit orkesterinstrument og prøve at være med en gang, inden man tilmelder sig.
Hvis man har brug for at leje et instrument, kan man kontakte Odense Musikskole forinden på 63 75 85 95.
Generationsorkestret kan også opleves ved koncert onsdag den 4. maj klokken 19.30 i Odense Koncerthus sammen med Carl Nielsen Ungdomsorkester, CNUS, og onsdag den 1. juni kl. 17.00 i Nørregaards Teatersal i Vollsmose sammen med Kulturklubben med flere.
Generationsorkesteret
Generationsorkesteret er et samarbejde mellem Odense Symfoniorkester, Syddansk Musikkonservatorium og Odense Musikskole med støtte fra Statens Kunstfond og Odense Kommunes pulje Generationspagten.
Det er et tilbud om en familieaktivitet, hvor man kan komme og spille sammen med sit barn, barnebarn, far, bedstemor, ven eller nabo.
Alle fra 8 år og op kan være med
Man kan komme som absolut nybegynder, let øvet eller øvet amatørmusiker og prøve kræfter med alverdens musik på en udfordrende, lærerig og ikke mindst sjov facon. Alle spiller den samme musik, men i forskellige sværhedsgrader.