Det kan være ensomt at sugardate og sælge sex: Man behøver ikke være alene
26. januar 2022 Birgitte Orthmann og Ailin Yousefi fra projektet Nye Veje vil give deltagerne en bedre livskvalitet, så de kan finde en retning, hvor sexsalg og sugardating ikke er den valgte levevej.Tidligere kunne man fornemme, hvor sexarbejderne var henne, og dengang havde de også et stærkere netværk. De havde nogen at tale med, men det har man ikke på samme måde i dag. Nu foregår sexsalg og sugardating i højere grad på nettet, og dermed er det mere skjult og individualiseret. Derfor vil Birgitte Orthmann og Ailin Yousefi fra projektet Nye Veje give mennesker, der arbejder med at sælge og bytte sex, et trygt rum med mulighed for at være anonym. Hvis man sugardater, sælger eller bytter sex, skal man vide, at man ikke behøver at være alene, siger de.
Der var engang, hvor det var mere ude i det åbne.
Sexsælgerne befandt sig på bestemte gader og i kulørte annoncer i de tabloide aviser.
I dag foregår salg og bytte af sex i det skjulte. Og dermed er det også blevet mere ensomt at sælge eller bytte sex. Skam er også en faktor, som kan gøre det svært at dele det med andre.
Derfor arbejder Birgitte Orthmann og Ailin Yousefi fra projektet ”Nye veje” med at skabe forbindelse til mennesker der sælger sex, bytter sex eller sugardater.
- Vi taler om en målgruppe, der lever meget skjult. Der kan være meget skam forbundet med det at sælge sex. Derfor kan det være svært at stå ved, at det er det, man gør, siger Birgitte Orthmann som er projektleder fra Odense Kommune.
- Før i tiden havde de også et stærkere netværk, hvor det var noget, de var fælles om. Man havde nogen at tale med, men det har man ikke på samme måde i dag. Det er meget mere individualiseret, fordi det foregår på nettet, siger Ailin Yousefi, der er projektmedarbejder i Reden Odense.
Formålet med projektet er at give deltagerne en bedre livskvalitet så der kan betrædes nye veje, hvor sexsalg og sugardating ikke er den valgte levevej.
Sugardating er ikke nyt
Der kan være flere grunde til, at man vælger den vej. For nogle kan det være den måde, man kan løse sin økonomi. Det kan også være en måde at håndtere seksuelt overgreb – at man kan kontrollere, hvem man har sex med. Det kan også være, man er startet tidligt med at ryge hash. Og hvis man kommer ind i miljøerne med stoffer, kan man lære, at det kan være en måde at betale for stofferne på.
Ifølge lovgivningen i Danmark er det lovligt at sælge sex, hvis du er fyldt 18 år og betaler skat af din indtægt.
Men der er samtidig nogle rettigheder, man ikke har, fordi salg af sex ikke bliver anerkendt som et erhverv. Derfor kan man blandt andet ikke få arbejdsløshedsdagpenge.
Vive har lavet en undersøgelse, hvor de estimerer, at cirka 4.500 mennesker i 2020 har solgt sex i Danmark.
Selvom sugardating er et relativt nyt begreb, er fænomenet ikke nyt.
- De unge, vi er i kontakt med, er ofte unge med knappe ressourcer, ensomme unge, og unge som mangler gode forbilleder og opmærksomhed fra forældre, siger Ailin Yousefi.
Som sugardater eller sexarbejder kan det godt være, at man synes, man har det godt, og det fungerer. Men på den lange bane kan det få flere konsekvenser at sælge eller bytte sex, mener de to projektmedarbejdere.
Det kan være konsekvenser som seksuelle problemer – for når man har brugt sin krop som et bytte, kan det være svært at genfinde sin egen seksuelle lyst og sætte grænser.
- Man kan få svært ved at skelne mellem kundesex og kærestesex, siger Ailin Yousefi.
Man kommer ofte til at leve et dobbeltliv, og så kan man ikke dele hverken sine problemer eller anerkendelse med nogen. Og det er ensomt.
For Ailin Yousefi og Birgitte Orthmann handler det derfor om at skabe et trygt rum for at gøre op med ensomheden.
- Hvis man sugardater eller bytter sex, skal man vide, at der er nogen at tale med om det. Man behøver ikke at være alene, siger Ailin Yousefi.
”Nye veje” kan være et sted, hvor man kender problematikkerne, og hvor man ikke er bange for at tale om det.
- Vi har også respekt for, at det er et valg, som det er lige nu, siger Birgitte Orthmann.
Bedre livskvalitet
Formålet med projektet er at højne livskvaliteten for borgerne. For hvis livskvaliteten bliver højnet, kan man begynde at se andre muligheder.
- Vi kan hjælpe dem med at blive selvforsørgende på en anden måde, siger Birgitte Orthmann.
Medarbejderne fra ”Nye veje” kan hjælpe dem ved at prøve at skabe en hverdag med bedre livskvalitet. De kan for eksempel hjælpe med at få kigget på deres økonomi, hvad der gør at de søger opmærksomhed og anerkendelse, og at der er hjælp at hente, hvis de har været udsat for et seksuelt overgreb.
Det kan også være, man har behov for tale om baggrunden for, at sexsalg er blevet ens levevej.
Findes der også et scenarie, hvor man har en god livskvalitet og sælger sex?
- Min erfaring er, at mange, som har været i den her branche i mange år, lærer at leve med det, siger Birgitte Orthmann og Ailin Yousefi supplerer:
- Vi har nogle enkelte i forløb, som fortæller, at de er meget glade for det. Men samtidig har de behov for at dulme sig med ekstremt mange stoffer. Og hvis det er så godt, hvorfor har man så behov for at dulme noget? Men for dem kan det stadig virke som det helt rigtige, siger hun.
Satellitkontor i Vollsmose
”Nye veje” har et satellitkontor i Værested Øst, og her kan man møde medarbejderne den sidste onsdag i hver måned. Her er man både velkommen som fagfolk eller menig borger.
- Vi er i Vollsmose af flere grunde. Både fordi vi gerne vil være tæt på de fagpersoner, der arbejder herude – både i kommunalt, privat og frivilligt regi – for at gøre opmærksom på vores tilbud. Vi er her selvfølgelig også for borgere, som kunne have brug for at tale med os, siger Birgitte Orthmann.
- Sugardating kan også være et meget tabuiseret tema for folk med indvandrerbaggrund. Derfor synes vi, det er vigtigt, at vores projekt er kendt, og vi er til stede i Vollsmose, så man let kan komme i kontakt med os, supplerer Ailin Yousefi.
Hvis man ikke har lyst til at møde medarbejderne fysisk, kan man også altid ringe ind for at få en anonym samtale i stedet.
Nye veje
Nye Veje er et treårigt projekt mellem Reden Odense og Odense kommune finansieret via midler fra Socialstyrelsen. Projektet har til formål at give personer, der sælger sex, sugardater, laver webcam shows mm. en forbedring af levevilkår og livskvalitet.
Personer over 18 år kan få hjælp. Hvis man er under 18 år, kan man kontakte RedenUng Odense.
Nye veje tilbyder anonyme rådgivningssamtaler, støtte til at få styr på sit liv, at være bisidder og have gruppeforløb til personer, der sælger sex og sugardater.
Nye Veje arbejder ud fra en helhedsorienteret og anerkendende tilgang til målgruppen. Alle forløb tager udgangspunkt i den enkeltes behov.
I projektet er der 3 ansatte: Henholdsvis Birgitte Orthmann og Signe Søndergaard der er ansat i Odense kommune, samt Ailin Yousefi der er ansat i Reden Odense.
Kontakt oplysninger:
Ailin Yousefi; mobil: 21 68 85 33
mail: ay@redenodense.dk
Signe Søndergaard; mobil: 29 42 79 56
mail: sikru@odense.dk
Birgitte Orthmann; mobil: 51 48 00 44
mail: biort@odense.dk