Spring navigation over

Slip bekymringerne - men bevar fornuften

Helene M. Paarup er børn- og ungelæge i Odense. Arkivfoto: Anna Stærbo

Det er tid til, at vi prøver at give slip på bekymringerne for corona, mener Helene Paarup, der er børn- og ungelæge i Odense Kommune. Men det er samtidig vigtigt, vi holder fast i at lufte ud, husker rengøring og god håndhygiejne.

 

Fra 1. februar er corona ikke længere kategoriseret som en samfundskritisk sygdom. Det er stort set slut med restriktioner. Er corona et overstået kapitel, eller skal vi blive ved med at leve med corona?

- Corona i sig selv er ikke et overstået kapitel. Det er en lang rejse, vi har været på de seneste to år. Det startede med at være en ukendt sygdom, som gjorde mange syge, og som vi ikke vidste, hvordan vi skulle behandle. Så har der været forskellige varianter, som har krævet forskellig indsats. Der har været flere grunde til, at man har kategoriseret corona som en samfundskritisk sygdom. Men efterhånden er der kommet en stor immunitet i befolkningen – på grund af vacciner og tidligere smittede. Derfor er sygdomsbilledet anderledes nu, og vi har nogle andre behandlingsmuligheder. Der, hvor vi står nu, er det ikke noget, vi som sådan skal være bekymrede for. Der er altid den joker, at vi ikke ved, hvordan coronavirus udvikler sig. Men det skal vi nok få besked om.

 

Hvad kan man selv gøre fortsat?

- For det første skal vi lære at give slip på bekymringerne. Der er rigtig mange mennesker, som har følt et stort ansvar for, om man kunne blive smittet eller smitte andre. Og om man opførte sig på den rigtige måde. Nu skal vi lære at give slip – det er især vigtigt for skolebørnene. Samtidig skal vi huske alle de praktiske ting, vi selv kan gøre. Vi skal stadig holde fast i fornuften og huske håndhygiejne, rengøring og udluftning. Hvis vi holder fast i det, kan det betyde, at der er mange andre infektionssygdomme som forkølelser og maveinfektioner, vi heller ikke får. Og vi skal stadig blive hjemme, hvis vi har symptomer.

 

Hvordan ser det næste år ud i forhold til corona?

- Som udgangspunkt er den varme tid om sommeren et rigtig godt tidspunkt for os mennesker, hvor vi ikke bliver så syge. Fordi vi har døre og vinduer åbne, vi lufter ud og er meget ude. Den her fortynding af luften betyder, at vi ikke bliver smittet i lige så høj grad. Og om vinteren, hvor vi er mere indenfor, og måske glemmer at lufte ud, er der større sandsynlighed for at blive smittet med forkølelse og influenza – og der kan corona også komme ind i billedet.

 

Er det farligt at blive smittet med corona?

- Det vil være farligt for nogle få – dem der fx har svækket immunforsvar i forvejen. Men med den variant, vi har i spil lige nu – omikron, er det mindre slemt.

 

Kan der opstå nye mutationer og varianter af corona?

- Hver eneste gang en person bliver smittet, er der en risiko for mutation. Men de fleste små mutationer vil ikke være noget, der overlever i det store spil. Indimellem har vi set, at der er kommet en mutation, som er stærkere, fordi virus kan være forklædt, så kroppen ikke straks kan genkende den. Det er også derfor, vaccinerne ikke altid virker lige godt på nye mutationer. Fordi det  er sværere for kroppen at genkende, at det er coronavirus, man er ramt med. Så der er altid en risiko for, at virus kan mutere – men det er ikke noget, vi skal gå og være bange for.

 

Er der grund til at være bekymret for at rejse til udlandet i forhold til corona?

- I Vollsmose har mange kontakter til udlandet og nyder at tage på længerevarende ophold til udlandet. Og så skal man være opmærksom på, at man kan tage coronavirus med sig hjem fra udlandet. Men det er ikke noget, vi kan forudse. Og hvis der kommer nye varianter herhjemme eller på verdensplan, som vækker bekymring, bliver det meldt ud. Så man skal altid orientere sig om det land, man rejser til, ligesom man skal kende indrejseregler.

 

Er der forskel på, hvordan og hvor længe man bliver syg, hvis man bliver smittet med corona og hvorfor?

Uanset hvilken variant, vi har haft, har der været forskel på, hvor syge folk bliver. Nogle har milde forløb, og nogle har sværere forløb. Mange melder, at omikron har givet milde forløb, som næsten ikke giver symptomer og kun varer et par dage. Men vi skal huske og acceptere, at der stadig er nogle, som kommer til at være syge i længere tid. Det kan nemlig være svært, hvis der går et rygte om, at det ”bare” er en let forkølelse.

 

Er det stadig vigtigt at blive testet, og hvorfor er det det?

- Lige nu er det stadig vigtigt at blive PCR-testet, hvis man har symptomer, har været nærkontakt, eller hvis man har taget en positiv kvik- eller selvtest. Det skyldes, at smitten er så udbredt lige nu, og vi stadig skal begrænse smitten. Vi ved, at man skal blive hjemme, når man har symptomer. Og det bør vi altid gøre, når vi er syge med noget, som kan smitte.

 

Hvor længe er det vigtigt at fortsætte med at teste?

- Vi ved, at kviktest-stederne lukker den 6. marts. Derefter kan man fortsat tage selvtests hjemme og PCR-tests.

 

Er det stadig relevant at blive vaccineret?

- Man kan stadig blive vaccineret med første, andet og tredje stik. Det er fortsat op til den enkelte at beslutte, om det er noget, man vil tage imod. I Vollsmose har der generelt været god opbakning til vaccinerne. Men der er to grupper, der især skal overveje at blive vaccineret. Den ene gruppe er dem med svækket immunforsvar, som kan have sværere ved sygeforløb med covid-19. Den anden gruppe er dem, der kun har fået første stik, for hvis man kun har fået første stik, kan virus have lettere ved at mutere til at snyde vaccinen. Derfor er det godt at få andet stik.

Seneste Artikler

Rising Streetfood Festival

Læs mere

Den boligsociale helhedsplan er godkendt

Læs mere

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere