Spring navigation over

Mosen mister sit sidste værtshus

I 1970’erne var der fire-fem værtshuse i Vollsmose. I dag er der kun Café Mosen tilbage, men den 8. januar er det slut. En kombination af udflytninger, inflation og et døende publikum har gjort, at det ikke længere kan hænge sammen.

Tiden er løbet fra de brune værtshuse i Vollsmose. Fra 8. januar 2023 er det ikke længere muligt at nyde en kold håndbajer og en smøg over et slag billard i Vollsmose. Café Mosen, som har eksisteret i mere end 50 år, drejer nøglen om.

Kristina Kristensen er bestyrer af Café Mosen, der er en erhvervsdrivende forening med en bestyrelse, der driver værtshuset. Der er mange grunde til, at Mosen lukker, fortæller hun.

- Det kører ikke rundt. Der er ikke rigtig nogen, der ved, vi ligger her. Mange af vores stamkunder er døde. Nogle er flyttet. Der er inflation, og elregningerne er blevet dyrere, siger Kristina Kristensen.

Dødsstødet

Hun mener primært problemerne for stedet bunder i, at Mosen ligger under centeret, hvor mange har svært ved at finde dem.

- Jeg tror, vi fik dødsstødet, da vi flyttede herned, siger hun.

Tidligere lå Mosen inde i centeret overfor biblioteket. Men da røgen fra Mosen var til gene, blev stedet placeret under Vollsmose Torv.

- Nu har vi valgt at tage den beslutning, at vi ikke kan fortsætte længere. Jeg kan godt se, det er den mest fornuftige beslutning. Man skal jo ikke have penge med på arbejde.

Der var mere at lave under coronapandemien, end der er nu, fortæller hun.

- Vi har aldrig forventet, at det skulle blive den store guldgrube, men hvis det dog bare kunne løbe rundt.

Mister et fællesskab

Den 21. december 2022 er det 10 år siden, Mosen flyttede til dens nuværende lokation under Vollsmose Torv. På dagen kan medlemmerne komme forbi og få brunsviger og en gratis øl.

Hvad betyder det for området, at man mister det sidste værtshus?

- Det betyder, at Mosens kunder bliver mere ensomme. De kommer til at stå at drikke udenfor centeret eller ved Aldi i stedet. De kommer til at mangle en beværtning, siger hun.

Det er et fællesskab, som går tabt.

- Vi er jo en forening, der yder socialt samvær. Vi er her for at skabe et samlingssted for vores medlemmer, som stort set alle sammen er enlige. Mange af dem er også alkoholikere.

50 medlemmer

Medlemmerne kommer ikke til at bruge nogle af byens væresteder i stedet, mener Kristina.

- De kommer ikke på værestederne, for der må man ikke drikke.

Hun er mest af alt bekymret for, hvad der kommer til at ske med brugerne af Mosen, når stedet lukker.

Selv har hun arbejdet i Mosen i knap seks år.

- Selvfølgelig er det trist, at jeg mister mit arbejde, men jeg er bange for, hvad der sker med de svageste der kommer her.

Mosen har i dag cirka 50 medlemmer, og der er cirka 15-20 mennesker, som bruger stedet regelmæssigt. Et medlemskort koster 20 kroner.

Vollsmose er ikke det eneste område, hvor værtshusene har måttet lukke. I 1980erne var der flere end 1.000 værtshuse i København og på Frederiksberg. Det tal er siden faldet til godt 200.

Værtshuse i Vollsmose

Engang var der mange værtshuse i Vollsmose. I 1970’erne var der fire-fem værtshuse som Spisestedet, Vindruen og Center Bodegaen. Café Mosen har eksisteret i mere end 50 år i forskellige former.

I begyndelsen af 1970’erne åbnede Bent Dahl Madstedet - en cafe, hvor menuen stod på finere mad. Stedet måtte lukke efter et par måneder, og efter et års tid åbnede Jørgen Henriksen Restaurant Mosen i samme lokaler. Han besluttede at drive Mosen som et værtshus med øl og raflebæger på bordet og muligheden for at få enkle lune retter. Det koncept blev en stor succes.

I 1989 overlod Jørgen Henriksen roret til John de Voss, der kendte Vollsmose godt. Han tilbød i 2006 Maria Hyun Jensen at overtage Mosen. Hun drev stedet fra 2006 til 2010. Dengang lå det inde i centeret tæt på Vollsmose Bibliotek. Maria Hyun Jensen har en baggrund som cater og begyndte på et tidspunkt også at servere mad for gæsterne.

Det blev også en fast tradition, at der var levende musik med spisning den første fredag i måneden. Efter nogle år begyndte glæden ved at drive Mosen at forsvinde for Maria Hyun Jensen.

Efterfølgende var der en periode, hvor Restaurant Mosen blev lukket, genåbnede og lukkede igen, indtil den genopstod i 2012 i sit nuværende lokale i centerets kælder ud mod Egeparken.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her