Forening vil bestøve børnehjerner med viden om bier
26. april 2022 Vollsmose Biavlerforening og foreningens formand Ahmad Daoud har store planer, om at undervise de små i bydelen om biernes verden.Tekst: Anna Stærbo
Vollsmose Biavlerforening har planer om at bygge Biernes Hus, hvor børn og unge skal kunne komme og lære om biernes fascinerende verden.
For 10 år siden blev Ahmad Daoud betaget af biernes verden. Han holder af måden bierne holder orden, og han elsker den honning, de producerer. Ikke mindst ved han, at bierne er fuldstændig nødvendige i naturen. Derfor har Ahmad Daoud en mission.
Som formand for Vollsmose Biavlerforening vil han hjælpe med at sprede foreningens viden om bier til børn og unge i bydelen.
Vi mødes på en sti i en lysning mellem krat og træer på Kildegårdsvej. Grunden, som er ejet af Odense Kommune, ligger lige op ad Børnebyen og danner forbindelse mellem Kildegårdsvej og Åsumvej – godt og vel 500 meter fra Vollsmose Torv.
- Det er her, vi planlægger at bygge Biernes Hus i Vollsmose, siger Ahmad Daoud begejstret.
Fortsætter man ned ad lysningen på stien, begynder det at summe. Inde bag et buskads dukker bistaderne op, og her står 12 bistader med godt 100.000 bier, der letter og lander foran indgangen til de små huse.
Det første spadestik er ikke taget endnu. Men der ligger lidt værktøj og en snes fliser, som markerer den grund, som en dag skal blive et hus.
Biernes Hus skal være et sted, hvor man kan komme og lære om biernes verden i naturen. Foreningen satser på at invitere børnehaver, skoler, ældrecentre og alle med interesse for at lære om de bestøvende insekter.
Et forsøgsprojekt
Vollsmose Biavlerforening har eksisteret i snart 10 år.
I 2012 blev der lavet et forsøgsprojekt om at starte et biavlerprojekt i Vollsmose. Her blev 11 mænd fra bydelen uddannet i at avle bier, og da projektet var slut, blev Vollsmose Biavlerforening etableret – siden da har foreningen summet af liv.
For Ahmad Daoud blev der skabt en stor fascination af, hvor fantastisk biernes verden er.
- Bierne har deres helt egen måde at leve på – hvor der er system og styr på tingene. Der er ikke noget rod. Og så laver bierne verdens bedste naturmedicin. Bierne er nødvendige for nærmest alt i naturen. Uden dem ville vi virkelig have et problem.
Målet med biernes hus er at få flere unge til at dele interessen for de summende insekter.
- Det er primært de ældre generationer, der interesserer sig for biavl i Danmark. Der er også unge, som synes det er spændende, men vi vil gerne have flere. Vi vil gerne helt ned til børnehavealderen.
Dermed kan Vollsmose Biavlerforening være med til at sikre, at deres viden om bier bliver sikret for fremtiden, så de yngre generationer på et tidspunkt kan tage over.
Søger frivillige
Planen er, at huset skal være færdigbygget senest i juni 2023 – måske tidligere.
Vollsmose Biavlerforening har søgt forskellige fonde. Nogle af pengene har de fået, mens de stadig venter på andre.
- Lige så snart det med fondene er på plads, sætter vi den første spade i jorden, siger Ahmed Daoud, der håber, at det kan lade sig gøre at komme i gang med byggeriet til juni i år, så sommeren kan bruges til at bygge.
Derfor søger Vollsmose Biavlerforening frivillige, der har hænderne skruet godt på til at hjælpe med at bygge. Foreningen indsamler også alle de byggematerialer og værktøj, som de kan få.
I den nære fremtid skal der sås masser af blomster langs stierne til bier og andre bestøvende insekter.
- Vi vil også lave skattejagt for børn langs stien, så de både kan lege og lære, fortæller Ahmad Daoud.
Stien er åben for alle, og det er et dejligt sted at gå tur. Desværre har Vollsmose Biavlerforening modtaget en del klager over rod på området. Nogle mistænkte også foreningen for at gå i gang med at bygge uden at have tilladelse, men Ahmad Daoud forsikrer, at tilladelserne er på plads.
Helbredende honning
Honning er godt for mange ting. Ikke alene smager det godt – honningen har flere egenskaber.
Nogle bruger honning i te eller i varm mælk for at lindre smerte i halsen. Hvis man skal have honningen til at hjælpe med at bekæmpe bakterierne, skal den varme drik med honning i ikke være alt for varm. Opvarmning ødelægger de virksomme enzymer, der er i honningen, allerede fra 45 grader.
Andre bruger medicinsk honning til at hele sår. Det er dokumenteret, at honning har en antibakteriel effekt. Derfor er der også nogle der mener, at man kan bruge honning mod diarré og opkast – hvis altså det skyldes en bakterie i maven.
Man kan også kaste sig ud i at bruge honning til at gøre huden blød.
Kilde: Samvirke
Bierne og blomsterne
Ifølge Dansk Biavlerforening er der omkring 100.000 bifamilier i Danmark.
Bierne er vigtige for bestøvning af mange blomster. Bierne spreder pollen (blomsterstøv) fra blomst til blomst. Pollen indeholder sædceller, som er nødvendige for at befrugte frø i blomsterne.
Mange af de frugter og bær, vi spiser, er et resultat af biernes besøg i blomsterne. Uden bier kan mange planter ikke lave frugt.
Bierne samler nektar fra blomsterne. De suger den op i honningmaven og tilsætter enzymer. Nektaren har et højt vandindhold. Den inddampes, så vandindholdet kommer ned på under 20 procent. Samtidig sker der en spaltning af sukker i nektaren, så der dannes druesukker og frugtsukker. Så er honningen færdig til at blive lagret i vokstavlerne. Bierne lægger et vokslåg hen over honningen, så den kan holde sig.
Honningen er biernes vinterforråd. Men biavleren høster honningen og fodrer bierne med sukker i stedet. Bierne klarer sig fint på sukker.
Værdien af honningbiernes bestøvning af afgrøder bidrager årligt med 1 milliard kroner til landbrugets og frugtavlens indtjening.
Værdien af biernes bestøvning af landbrugsafgrøder er 30-50 gange større end værdien af honning.
Kilde: Biavl.dk