Spring navigation over

Vaccine minimerer risiko for svær sygdom og senfølger

Helene M. Paarup er børn- og ungelæge i Odense. Hun argumenterer for, at man lader sig vaccinere mod covid-19 – blandt andet fordi man minimerer risikoen for svær sygdom og senfølger, hvis man bliver smittet med covid-19.

Andelen af vaccinerede er lavere i Vollsmose sammenlignet med mange andre steder. Men hvorfor er det egentlig, at vi bliver vaccineret? Hvad er normale og ikke normale bivirkninger, og kan man stadig blive smittet med corona, selvom man er vaccineret? Vi har sat børn- og ungelæge Helene M. Paarup i stævne for at finde svar.

 

Hvorfor skal man blive vaccineret mod covid-19?

- Det skal man gøre, fordi vaccinen nedsætter risikoen for svær sygdom og død, hvis man bliver smittet med coronavirus. Vaccinen er også med til at begrænse smitten i befolkningen, siger Helene M. Paarup.

 

Bliver man immun, hvis man bliver vaccineret mod covid-19?

- Vaccinerne har en virkningsgrad på omkring 95 procent - også over for Delta-varianten. Derfor vil langt de fleste vaccinerede blive beskyttet på den måde, at de får mildere sygdomsforløb.

 

Så man kan stadig blive smittet med covid-19, selvom man er vaccineret?

- Ja, der vil stadig være en risiko for, at man kan blive smittet. Men vaccinen giver en bedre sygdomskontrol i befolkningen og et langt mildere sygdomsforløb for den enkelte. Hvis man bliver vaccineret, mindsker man samtidig risikoen for at få senfølger, hvis man bliver smittet med covid-19.

 

Og hvad er det for senfølger, man kan risikere at få, hvis man bliver smittet?

- Hvis man ikke er vaccineret og får covid-19, er der en risiko for, at man får senfølger – som er symptomer, der kan vare ved månedsvis, efter sygdommen er overstået. Hos nogle kan det være hovedpine, koncentrationsbesvær eller vejrtrækningsbesvær, som forhindrer dem i at leve, som de plejer. Det kan også være, at lugte- og smagssansen bliver påvirket. Men hvis man er vaccineret, mindsker man risikoen for at få svær covid-19 og dermed også risikoen for at få senfølger.

 

Skal man stadig vaccineres, hvis man har været smittet med covid-19?

- Det anbefales helt klart, at man stadig bliver vaccineret, selvom man har været smittet. Man kan fint blive vaccineret allerede en måned efter, at man har haft covid-19.

 

Hvor længe virker vaccinen?

- Det er formentlig sådan, at der er en aftagende virkning ved vaccinerne – især hos folk med dårligt immunforsvar.

 

Så det kan være, man skal have en booster på et tidspunkt?

- Ja, og det kan være, at der er bestemte grupper – som de ældre og dem med svage immunforsvar - der skal udvælges til at have en booster. Men det er ikke fastlagt endnu.

 

Er der risiko for impotens og infertilitet ved at blive vaccineret?

- Der er hverken risiko for impotens eller ufrugtbarhed. Der er ikke noget ved vaccinen, som kan påvirke ens evne til at blive gravid.

 

Er der risiko for bivirkninger som hjertebetændelse og hjertehindebetændelse ved at blive vaccineret?

- Der er en meget lille risiko for at få hjertebetændelse eller hjertehindebetændelse, hvis man bliver vaccineret. Men der ser ud til at være større risiko for at få hjertebetændelse eller hjertehindebetændelse, hvis man får selve sygdommen covid-19.

 

Kan gravide og ammende blive vaccineret?

- Ja, gravide og ammende kan også blive vaccineret. Kvinder der ammer, kan blive vaccineret med det samme. Gravide bør bare ikke vaccineres de første tre måneder i graviditeten.

 

Tidligere skulle børn ikke vaccineres, men nu har anbefalingerne ændret sig, så børn ned til 12 år kan blive vaccineret. Er det sikkert for børn ned til 12 år at blive vaccineret?

- Ja. Det er sikkert. Der er millioner af børn i udlandet, som allerede er blevet vaccineret. Så hvis der havde været usikkerheder ved det, havde man opdaget det nu.

 

Der går rygter om, at der er en chip i vaccinen, som blandt andet kan bruges til at overvåge borgere. Er der noget hold i det rygte?

- Nej, det passer ikke. Der er ingen chip i vaccinerne. Der er heller ingen alkohol eller noget fra dyr i de to vacciner, vi bruger i Danmark.

 

Og hvilke vacciner bruger vi i Danmark?

- Vi bruger kun to vacciner – den fra Pfizer/BioNtech og den fra Moderna. Og det er de absolut mest effektive vacciner mod covid-19.

 

Også i forhold til bivirkninger?

- I forhold til bivirkninger er det også de to mest sikre vacciner. Der har været to andre vacciner, der har været brugt i Danmark, men de er taget ud af brug, fordi man så for alvorlige bivirkninger.

 

Er der nogen, der ikke bør blive vaccineret?

- Der er nogle ganske få personer som ved, at de er allergiske over for noget i vaccinerne.  Og de skal ikke vaccineres. Men man sagtens blive vaccineret selv om man har allergi over for fx pollen, dyr eller fødevarer.

 

Hvad er de normale bivirkninger?

- Der kan være smerter, hvor man er blevet stukket, muskel- og ledsmerter og let feber. Men det er typisk noget, der er overstået i løbet af et par dage.

 

Kan man gøre noget, hvis man er bange for nåle?

- Når man skal vaccineres, er det godt at være udhvilet, at have spist og drukket tilstrækkeligt. Og så skal man endelig sige til personalet, hvis man er bange for at blive stukket. Så kan man også bede om lov til at lægge sig ned, hvis man føler sig utilpas.

Seneste Artikler

Rising Streetfood Festival

Læs mere

Den boligsociale helhedsplan er godkendt

Læs mere

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere