Spring navigation over

Skoletandpleje vil bekæmpe huller i mælketænder

Kvindelig tandlæge, som laver tandeftersyn på patient i tandlægestolen

Børn i Vollsmose har flere huller i tænderne end resten af Odenses børn. Derfor sætter skoletandplejen i bydelen nu ind for at motivere og hjælpe endnu flere forældre til at få børstet de smås bisser.

Børn og unge i Vollsmose har oftere huller i tænderne sammenlignet med børn og unge i hele Odense. Det viser tal fra Abildgård Tandklinik fra 2020. Det er den skoletandpleje, der tilser bydelens børn og unge under 18 år.

Tallene for 2020 viser for eksempel, at børn på fem år, der bor i Vollsmose, har omkring seks gange så mange huller i tænderne som femårige samlet set i Odense.

Ifølge koordinerende tandplejer på Abildgård Tandklinik, Alice Ravnsbæk Kristensen, har to ud af tre børn i klinikken aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule.

”Der er selvfølgelig børn med pæne og sunde tænder, men vi har flere børn end andre klinikker med huller, der kræver behandling. Vi har også flere tandudtrækninger på børn under fem år, der har så store huller, at de får meget smertefulde bylder, som kræver, at tanden bliver trukket ud,” forklarer hun og tilføjer:

”Det viser, at der ikke er nok opmærksomhed på den daglige tandbørstning. Derfor skal vi have taget hånd om hullerne og forebygge caries sammen med forældrene.”

 

Tandbørstning er afgørende

Den særlige indsats betyder, at børn i Vollsmose fremover bliver inviteret til tandlæge i en tidligere alder og mere end én gang om året.

”Fremover vil vi sætte mere ind direkte hos forældrene for eksempel ved at kalde dem oftere ind i tandplejen, hvis der er tegn på huller hos børnene. Vi indkalder nu børnene til første besøg i tandplejen, når de er halvandet år. Men der arbejdes på at indkalde endnu tidligere, da den gode start med tandbørstevaner skal grundlægges allerede, når tænderne bryder frem,” siger Alice Ravnsbæk Kristensen.

”Vi skal vække motivationen hos forældrene og hjælpe dem med, hvordan de griber tandbørstningen an på de små. For det er dem, der skal sikre rutinen med at børste to gange om dagen, og gode vaner, der bliver grundlagt tidligt, hænger bedre ved,” fortsætter hun.

Det vigtigste redskab mod huller i tænderne er at børste tænderne - også selvom det er mælketænder, der falder ud. For mælketænder betyder meget mere, end vi tror, slår tandlægen fast.

”Vi ved, at småbørn med huller har forringet livskvalitet. Ondt i tænderne gør det svært at spise og sove, og det kan lede til højt fravær i skole og børnehave. Når man debuterer tidligt med store huller og måske oplever at få hevet tænder ud i en tidlig alder, så kan det også give grobund for, at man ikke har så meget lyst til at gå til tandlægen, fordi det er forbundet med ubehag,” forklarer Alice Ravnsbæk Kristensen, der er ansat til at styrke forebyggelsen af caries i Vollsmose.

 

Svært at børste små bisser

De lokale tandplejere fra Abildgård Tandklinik har blandt andet været ude i børnehusene til café-eftermiddage og forældremøder for at fortælle om tandbørstning, kost og give gode råd. Den indsats fortsætter. Det samme gør samarbejdet med sundhedsplejerskerne, og i det hele taget har tandklinikken et øget fokus på at komme ud af huset for at udbrede råd, der kan forebygge huller i tænderne.

”Alle forældre vil deres børn det bedste, men meget af det er bare ikke godt for tænderne - især ikke sukker. Nogle vigtige redskaber er derfor også oplysning om kost og tandbørstetræning med forældre. For det kan være rigtig svært at børste tænderne på et barn, der bliver ked af det og lukker munden sammen,” lyder det fra Alice Ravnsbæk Kristensen.

”Den største udfordring for forældre er, at små børn ikke bryder sig om at få børstet tænder. Nogle forældre frygter, at barnet vil føle det som et overgreb, og så lader de hellere være. Og hvis man har tre børn, der skriger, når de skal have børstet tænder, er det jo en stor opgave. Vi vil gerne hjælpe forældrene med, hvad de kan gøre, når tandbørstningen går i hårdknude,” forklarer hun og slutter med et par gode råd:

”Det allernemmeste er at være to omkring tandbørstningen. Så kan den ene aflede barnets opmærksomhed, mens den anden børster. Det er også en god idé, at forældrene ikke skælder ud, men opmuntrer barnet ved at sige ’Hvor er du dygtig. Nu er du snart færdig.’ Og så hjælper det også at skabe ritualer omkring tandbørstning for eksempel med en lille leg, så det foregår på samme måde hver dag.”

Gode råd om tænder til småbørns-forældre:

  1. Start tandbørstningen op så snart barnet får den første tand.
  2. Brug voksentandpasta allerede fra første tand. Brug en lille klat svarende til barnets lillefingernegl.
  3. Nogle børn bryder sig ikke om tandbørstning. Gør den daglige tandbørstning til en rutine og en lille leg, så går det nemmere.
  4. Pas på med den skjulte sukker i mad. En lille pose smoothie indeholder fx fem sukkerknalder - også selv om der ikke er tilsat sukker.
  5. Børn skal hjælpes af en voksen med daglig tandbørstning. Først ved 10-12-årsalderen kan børn selv børste tænderne ordentligt.

Seneste Artikler

Rising Streetfood Festival

Læs mere

Den boligsociale helhedsplan er godkendt

Læs mere

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere