Spring navigation over

Unge fra Vollsmose vil booste frihedskamp

Stående tørklæde-bærende Kvinde med mikrofon i siddende forsamlinge for Der forekommer negativ social kontrol i hele landet - også i Vollsmose. En ekspergruppes anbefalinger til at komme problemet til livs i Odense blev præsenteret i august. Nu stiller to unge også op i en landsdækkende oplysningskampagne. Arkivfoto

To unge kvinder fra Vollsmose er med i ny kampagne, der sætter fokus på negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter.

Ingen bør undertrykkes og presses til at leve et bestemt liv som følge af negativ social kontrol. Derfor stiller tre kvinder, der på hver sin måde har været udsat for negativ social kontrol, sig nu frem i en oplysningskampagne for at inspirere andre kvinder til at sige fra. To af kvinderne er unge fra Vollsmose.

Egzona Baftjari på 20 år oplevede som teenager, at fremmede mænd påvirkede hendes far til at kontrollere sin kones og døtres adfærd og frihed. I dag har hun gjort op med farens kontrol, og hun forsøger at leve et liv efter egne ønsker og drømme.

LÆS OGSÅ: Kommunen vil social kontrol til livs

- Jo ældre vi blev, jo kortere tid fik vi udenfor. Det kunne fx starte med, da jeg var 12 år gammel, så måtte jeg være ude til klokken 19. Da jeg så blev 16-17 år, måtte jeg kun være ude til klokken 17. Så sagde jeg til min mor, at det simpelthen ikke kunne passe, at jeg ikke måtte deltage til en fest på skolen, eller at jeg ikke måtte være sammen med pigerne til klokken 22 inde i byen. Hun forstod det også godt, men hun sagde:’ Det er far, der bestemmer’, fortæller hun i en video.

Sammen med sin mor gik hun til sin far, der gik med til at stoppe kontrollen af sine døtre.  

 

’Vi skal tage bladet fra munden’

Også Hana Mukthar på 20 år er fra Vollsmose og en del af oplysningskampagnen, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration står bag. I en video fortæller hun om, hvordan hun valgte at stoppe med at bære tørklæde, hvilket resulterede i chikane fra hendes gamle vennekreds, der mente hun levede for frit. Hun endte med at måtte vælge vennerne fra.

Hun håber, at hun kan få andre kvinder i lignende situationer til at sige fra over for undertrykkelse.

- Jeg håber at min video er en øjenåbner. At den kan vise, at det faktisk er okay med en holdning og en mening. Det er vigtigt, at vi kæmper sammen. Vi skal tage bladet fra munden, siger hun til TV2 Fyn.

Seneste Artikler

Rising Streetfood Festival

Læs mere

Den boligsociale helhedsplan er godkendt

Læs mere

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere