Kommunen vil undgå smittespredning, hvor folk bor tæt
10. juni 2020 Najlaa Rammo fra Odense SØ bliver testet på Vollsmose Allé 26 - det tidligere Humlehaveskole.Folk i Vollsmose bor tæt sammenlignet med resten af Odense. Det kan gøre bydelen sårbar for spredning af coronasmitten, vurderer Sundhedschef i Odense Kommune. Derfor er det fortsat vigtigt at holde afstand og god håndhygiejne.
Selvom samfundet den seneste tid er åbnet mere op, er coronavirussen stadig blandt os og kræver, at man fortsat holder en til to meters afstand til hinanden og husker den gode håndhygiejne. Ellers kan smitten sprede sig igen, lyder budskabet fortsat fra sundhedsmyndighederne.
Også i Vollsmose bliver beboerne nødt til fortsat at følge myndighedernes anbefalinger, som langt de fleste hidtil har gjort. For med en høj befolkningstæthed er der noget, der tyder på, at smitten lettere kan sprede sig i bydelen.
LÆS OGSÅ: NU kan man blive testet for coronavirus i Vollsmose
- Både nationale og internationale undersøgelser indikerer, at smitten af COVID-19 spreder sig mere de steder, hvor der bor flere mennesker sammen - enten mange mennesker i samme bolig eller mange mennesker ved siden af hinanden. Og i Vollsmose er befolkningstætheden meget høj, siger Sundhedschef i Odense Kommune, Charlotte Scheppan.
- Vores oplevelser, og de tilbagemeldinger vi har fået fra Vollsmose, er, at beboerne har været gode til at tage de nødvendige forholdsregler og dermed været med til at forebygge smittespredningen af COVID-19. Det skal de fortsat være, hvis vi skal holde smitten under kontrol, selvom det foreståligt nok er hårdt ikke at kramme sine venner, fortsætter hun.
Tester for at forebygge
Et nyt dansk studie viser, at det er såkaldte superspredere - en smittet person, der smitter mange andre - og store begivenheder, der er årsag til det meste coronasmitte i samfundet. Statens Serum Institut har i flere rapporter peget på, at befolkningstætheden kan spille en rolle for smittespredningen. Blandt andet har smitten i Danmark været højest i København.
I Vollsmose bor der 8.733 mennesker på to kvadratkilometer. Det svarer til 4.366 personer per kvadratkilometer. Til sammenligning bor der 671 personer per kvadratkilometer i hele Odense Kommune. I Københavns Kommune bor der 6.010 personer per kvadratkilometer.
Charlotte Scheppan understreger, at selvom der har været smittede i Odense Kommune, så er der ikke noget, der tyder på, at smitten er ude af kontrol i Vollsmose. Dog øger genåbningen af samfundet smitterisikoen. Derfor har kommunen i samarbejde med Region Syddanmark og Odense Universitetshospital åbnet et testcenter i Vollsmose, hvor børn og voksne i det nordøstlige og sydøstlige Odense kan blive testet for COVID-19.
- Det gør vi blandt andet for at kunne teste flere af Odenses borgere som led i den nationale teststrategi og for at forebygge, at den nordøstlige del af Odense kan blive et område, hvor smitten spreder sig, forklarer hun.
Vil du testes?
Hvis du føler dig syg - eller er bekymret for, om du kan være smittet med coronavirus - kan du blive testet i Testcenter Nordøst. Der er åbent alle hverdage fra kl. 10.00 - 13.00. Testcentret holder til i det nye V20 på Vollsmose Allé 26 - bare følg de gule skilte. Der vil være sygeplejersker og en børnelæge til at foretage en podning i halsen. Alle kan blive testet i centret, men tilbuddet er overvejende for børn og voksne i Odense NØ og Odense SØ. Man kan både blive testet ved at bestille en tid via www.coronasmitte.dk eller møde op med sit sundhedskort.