Spring navigation over

Hærværk topper listen over anmeldelser i Vollsmose

Ser man på det samlede antal anmeldelser per indbygger, så ligger Vollsmose cirka på samme niveau som resten af byen. I Vollsmose var der 5,9 anmeldelser per 100 indbyggere i 2019. I Odense Kommune var der 5,58 anmeldelser per 100 indbyggere. Foto: Arkiv

De fleste anmeldelser sidste år i Vollsmose var om hærværk. Det viser nye tal fra Fyns Politi. Løsningen er forebyggelse, ifølge politiet.  

Fyns Politi har fået 69 anmeldelser om hærværk i Vollsmose i 2019. Det svarer til 12,8 procent af det samlede antal anmeldelser i Vollsmose. Dermed er hærværk den overtrædelse af straffeloven i bydelen, der oftest bliver anmeldt til politiet.

For hele Odense ligger hærværk på en tredjeplads, mens anmeldelser vedrørende euforiserende stoffer ligger på en andenplads, og indbrud i private hjem tager førstepladsen på listen over anmeldelser i Odense Kommune. Det viser tal over anmeldelser i 2019 fra Fyns Politi.

 

Tal overrasker ikke

Ifølge leder af forebyggelsesafdelingen i Fyns Politi, Per Franch, er det ikke overraskende, at man ser flere anmeldelser om hærværk i Vollsmose sammenlignet med resten af byen.

- Helt generelt begår unge hærværk i større omfang end voksne. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at vi oplever flere anmeldelser om hærværk i en bydel som Vollsmose, hvor andelen af unge under 18 år er næsten dobbelt så høj sammenlignet med resten af kommunen, fortæller Per Franch.

LÆS OGSÅ: Nærpoliti: 2018 har været et roligt år i Vollsmose

Han forklarer desuden, at tilbøjeligheden til at anmelde hærværk er større i en bydel, hvor størstedelen af boligerne er almene boliger, og hvor der er placeret kommunale institutioner og myndigheder.

- I Vollsmose er der mange af det, vi kan kalde ’formelle øjne’. Boligorganisationernes ejendomsfunktionærer har deres daglige gang i området, og det samme har en lang række medarbejdere i børnehusene, på skolerne og andre kommunale arbejdspladser i bydelen, siger Per Franch og uddyber, at det er en generel tendens på landsplan.

Skyldes ofte kedsomhed

Når det kommer til hærværk, er der ingen profit for gerningsmanden. Anledningen til at begå hærværk er da ofte også en helt anden, ifølge Per Franch. Det udspringer ofte af kedsomhed, et behov for at vise magt eller for at få luft for en følelse af afmagt og frustration. Derfor er det forebyggende arbejde en vigtig del af politiets indsats for at reducere hærværk i Vollsmose.

- Det handler om at reducere den tid, hvor de unge bare driver rundt og keder sig og i stedet sørge for, at den tid bliver fyldt ud med skole, fritidsaktiviteter og fritidsjob. Simpelthen sørge for, at de unge får andre unge omkring sig, der tager afstand fra hærværk i stedet for at tilskynde det, forklarer Per Franch.

Udgifter er faldet

Boligorganisationerne i Vollsmose, Civica og FAB registrerer løbende hærværk på deres bygninger og udeområder samt de omkostninger, der er forbundet med at udbedre skaderne. I 2015 registrerede de 319 hærværksskader på bygninger eller udeområder, og der blev samme år brugt 1.250.000 kroner på at udbedre disse skader.

LÆS OGSÅ: Hærværk gør børnene utrygge

I Civica har man i 2019 kun registreret 120 hærværkssager og en medfølgende omkostning til udbedring på 600.000 kr. Ifølge direktør i Civica, Jens Pilholm, kommer de penge, boligorganisationen sparer, beboerne til gode:

- Når vi bruger en mindre del af beboernes husleje på at udbedre skader efter hærværk, så kan vi i stedet bruge flere penge på at holde udeområderne pæne og rene, lave nye og bedre legepladser, renovere fælleshuse og lignende, som er til glæde for alle i den enkelte afdeling, forklarer Jens Pilholm.

Forebyg hærværk

  • Dyrk det gode naboskab med fællesaktiviteter udenfor.
  • Gå ture og brug legepladserne, bænkene, grillområderne osv. Jo mere beboerne selv indtager området og er tilstede på en positiv måde, jo mindre attraktivt bliver det for hærværksmagere at komme der.
  • Lad være med at lave private vagtværn. Det kan risikere at optrappe en konflikt.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her