Spring navigation over

Brunkål

Tallerken med brunkål

Brunkål er en ret, der virkelig kan dele folk. Borgerjournalist og madentusiast Rene Agergaard elsker det.

Nogle elsker det, og andre synes, det er noget mærkeligt noget. Brunkål er i hvert fald rigtig husmandskost. Det mætter meget og er ikke særlig dyrt, da hvidkål fylder meget i retten. Jeg hører til dem, der synes, det smager dejligt - særligt i de kolde måneder.

Brunkål er med i den første trykte kogebog på dansk fra 1616, så det er en gammel ret. I gamle dage blev hvidkål især dyrket på Amager, hvor de også var de første til at spise brunkål. I Sverige spiser mange det til juleaften - godt nok i en lidt anden udgave.

Selv om det tager flere timer at lave brunkål, skal man ikke lade sig afskrække, for gryden og komfuret gør det meste af arbejdet. Og så er det en ret, der dufter i hele huset. Velbekomme.

Det skal du bruge
(4 personer)

  • 1 hvidkålshoved
  • 2 løg
  • 2 gulerødder
  • 700 g kartofler
  • 100 g sukker
  • 75 g smør
  • 300 g røget bacon 
  • ½ kg medister eller andet kød

Sådan gør du: Snit kål og løg fint. Skræl gulerødder og kartofler og skær dem i grove stykker. Skær bacon i skiver. Sukkeret smeltes i en stor gryde. Når det er brunt, tilsættes smørret og smelter sammen med sukker til en karamelmasse. Pas på med at røre for meget i det. Tilsæt derefter kål og løg og rør det rundt i karamellen. Læg kartofler, gulerødder og bacon ved. Til sidst lægges medisteren ovenpå. Skru ned for varmen, og lad retten simre omkring to timer til kartoflerne er tilberedte. Sørg for at røre i gryden en gang i mellem, så det ikke brænder på i bunden. Vær opmærksom på, at der hverken skal tilsættes vand, salt eller peber, mens retten koger. Tilsæt først krydderi ved servering, hvis det er nødvendigt.

 

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her