Spring navigation over

Til kamp mod råger i Fyrreparken

Rågereder i trætoppe

Hundredvis af råger holder til i træerne i Fyrreparken og generer beboerne i området med deres skrig. Fyrreparkens boligorganisation, FAB, har netop fået tilladelse fra Naturstyrelsen til at regulere bestanden af de upopulære fugle.

Den klare forårshimmel over Fyrreparken skæmmes i øjeblikket af hundredvis af råger. De konstante, højlydte skrig fra de store, sorte kragefugle skærer gennem luften. Det påvirker både de beboere, der bor i Fyrreparken, og dem, der bor i villakvarteret på den anden side af Åsumvej.

- Det er et værre skrigeri uafbrudt hele tiden. Der er hundredvis af fugle. Træerne er helt sorte af reder og fugle - de er overalt, siger Henning Thiel, der bor i villakvarteret overfor Fyrreparken.

Larm og svineri

Henning Thiel fortæller, at både han og andre i kvarteret er ved at være godt og grundig trætte af den massive larm.

- De er ved at bygge reder nu, og de slås om rederne og skriger hele tiden. Støjen er særlig slem tidligt om morgenen, om eftermiddagen og aftenen, og jeg oplever, at problemet er større end sidste år. Vi er virkelig ved at have fået nok, siger Henning Thiel og forklarer, at de udover skrigeriet også er plaget af fuglenes svineri.

- Som om det ikke var nok med larmen, så sviner de også helt utroligt. De flyver over husene og kaster deres efterladenskaber over det hele. Der er fugleklatter overalt, lyder det opgivende fra Henning Thiel.

FAB vil rågerne til livs

Hos FAB har de også modtaget klager fra beboere i Fyrreparken.

- Vi oplever, at rågerne generer beboerne i området, og vi har fået klager over støjen fra nogle beboere i afdelingen - særligt blandt dem, der bor ud mod Åsumvej, fortæller Morten Jørgensen, inspektør i Fyrreparken.

Han forstår godt, at folk er frustrerede over larmen:

- Man kan jo dårligt nok snakke sammen for larm, når det rigtig går for sig med rågerne. Så jeg har stor forståelse for folks frustration.

Derfor vil FAB også gøre, hvad de kan, for at komme rågerne til livs, og de har igen i år fået tilladelse hos Naturstyrelsen til at regulere bestanden af råger i boligafdelingen. Den tilladelse giver grønt lys til at skyde rågeunger, når perioden for regulering går i gang den 1. maj.

Har fjernet træer

Sidste år var beboerne også generet af støjen fra rågerne. Der ansøgte FAB om lov til at regulere og fik tilladelsen, hvilket betød, at der blev skudt cirka 50 rågeunger. Derudover fjernede FAB mange af de store træer mellem Lærkeparken og Fyrreparken, hvor en stor del af rågerne holdt til.

- Vi håbede, at den ekstra indsats med træerne ville få noget af rågebestanden til at søge helt væk fra Vollsmose, og at det på den måde ville mindske generne, siger Morten Jørgensen og forklarer samtidig, at der er grænser for, hvor mange træer man kan fælde i kampen mod rågerne:

- Vi kan ikke fjerne alle træer i Fyrreparken, så bliver det simpelthen for åbent, bart og tomt at se på.

Derfor er inspektøren glad for, at ansøgningen igen i år  er gået igennem hos Naturstyrelsen, så antallet af råger kan minimeres yderligere, og man kan finde en god balancegang, hvor der er plads til både mennesker og natur.

Fakta om råger

  • Rågen yngler i kolonier i toppene af især ældre træer.
  • De største rågekolonier kan være på helt op til 1.000 reder.
  • Redebygningen begynder i slutningen af februar og starten af marts.
  • Der lægges normalt mellem fire og syv æg i reden, og rugetiden er 17-18 dage.
  • I yngletiden ’snakker’ rågerne næsten døgnet rundt - kun afbrudt af lidt stilhed i nattens mest mørke timer.
  • Regulering af råger kræver tilladelse fra Naturstyrelsen.
  • Den mest almindelige form for regulering er at skyde rågeunger uden for reden i perioden 1. maj til 15. juni.

     Kilde: Naturstyrelsen

Seneste Artikler

Rising Streetfood Festival

Læs mere

Den boligsociale helhedsplan er godkendt

Læs mere

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere