Spring navigation over

Hash findes i hele byen

Claus Skjoldborg er en af tre forebyggere hos Fyns Politi, som skal opsnappe unge på vej ud i kriminalitet. Arkivfoto.

Hash er nemt tilgængeligt for unge i hele Odense - deriblandt i Vollsmose, ifølge forebygger hos Fyns Politi, Claus Skjoldborg.

Hjemmesider, facebookgrupper og sms’er. Det er nogle af de steder, hvor unge i dag nemt kan få fingrene i hash. Selvom det er svært at dokumentere præcis, hvor mange unge der ryger hash eller har prøvet det, så viser en undersøgelse af unges liv og trivsel fra 2016, at 11 procent af de unge i Odense ryger hash hver måned, og 38 procent har prøvet det.

Det euforiserende stof er ligeså udbredt i Vollsmose som andre steder i byen, fortæller Claus Skjoldborg. Han er en af tre såkaldte forebyggere hos Fyns Politi, der skal opsnappe unge på vej ud i kriminalitet.

- Man finder hash blandt unge fra Skt. Klemens til Vollsmose, for det findes i hele byen. Så vi snakker altid om hash, når vi møder de unge, for vi ved, at det er alle steder, og at et hashmisbrug har store konsekvenser, siger Claus Skjoldborg, der sammen med politifolk arbejder i særligt udsatte boligområder på Fyn.

LÆS OGSÅ: Forebyggere skal stoppe kriminel fødekæde i Fyns udsatte områder

Hash i stedet for hjælp

Ifølge SSP Odenses årsrapport fra 2018 er der sket et fald i antallet af skoleelever, der oplyser, at de har prøvet at ryge hash. Det er dog ikke muligt at pege på, om der er tale om en tendens eller et tilfældigt udsving, ifølge rapporten.

Claus Skjoldborg møder i ny og næ unge med et hashmisbrug som forebygger. Han oplever, at et hashmisbrug som regel er den unges forsøg på at dulme problemer, og at rygningen dækker over, at den unge på den eller anden måde har ondt i livet.

- Som regel er hashen blevet en erstatning for at få hjælp til sine problemer, og det er skidt, fordi det kan føre til en rigtig dårlig situation. Jeg kender eksempler på unge, hvor de begynder at sælge hash for at få råd til at ryge og dag og nat bliver byttet rundt, siger han og forklarer, at den bedste forebyggelse, forældre kan gøre, er at sørge for faste rammer og strukturer og sunde fritidsaktiviteter.

Før det bliver et problem

Det er en rigtig god idé at tale med sin teenager om hash, også selvom han/hun ikke ryger hash. Hvis I taler om hash, vil din teenager sandsynligvis blive mere afklaret og mindre påvirkelig. Derudover kan du videregive vigtig information og afklare eventuelle misforståelser. Her er et par råd til, hvordan du kan tage hul på samtalen.

  • En god indledning er simpelthen bare at begynde at tale om hash. Legalisering af hash kan være et godt emne at tage op, fordi unge kan have holdninger til legalisering uden at have erfaringer med hash.
  • Tag snakken, mens I laver aftensmad eller under en køretur i bilen. Det er ikke altid ved at stille spørgsmål under aftensmaden, at man får gang i en god dialog.
  • Begynd med at være nysgerrig og vent lidt med at bringe egne holdninger, erfaringer og gode råd på banen.

Find flere råd og mere viden på snakomhash.dk

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her