Retshjælp: Hvilke rettigheder har du ved genhusning?
29. maj 2019 Over de næste 10 år skal alle beboere i Vollsmoses parker enten midlertidigt eller permanent genhuses. Foto: ColorboxDe planlagte nedrivninger i Vollsmose betyder på sigt både permanente og midlertidige genhusninger af beboere i bydelen. Retshjælpen Fyn gennemgår her de rettigheder, man har som lejer.
Tekst: Stefan Hühne, Retshjælpen Fyn
Der er tale om genhusning, hvis du skal flytte fra din bolig, fordi den skal nedlægges, eller hvis boligen skal renoveres, så den bliver ubeboelig i en kortere eller længere periode.
Permanent genhusning
Hvis din bolig nedlægges, ændres til en anden boligtype - eksempelvis fra familiebolig til ungdomsbolig, eller hvis boligstørrelsen ændres, så kan det være nødvendigt for din udlejer at opsige lejekontrakten. I disse tilfælde har din boligorganisation pligt til at tilbyde dig en permanent genhusningsbolig et andet sted i kommunen.
Den nye permanente genhusning skal opfylde kriterierne om passende størrelse, beliggenhed, kvalitet og udstyr.
Passende størrelse betyder, at din nye bolig enten skal have et værelse mere end antallet af medlemmer i husstanden eller et tilsvarende antal værelser som din gamle bolig.
Passende beliggenhed betyder, at du har ret til en bolig i samme kommune.
Passende kvalitet og udstyr betyder, at genhusningsboligen skal have nogenlunde samme kvalitet og udstyr som din gamle bolig.
Midlertidig genhusning
Ved midlertidig genhusning stilles der ikke samme krav til størrelse, kvalitet og udstyr som ved permanent genhusning. Det eneste kriterie er som udgangspunkt, at genhusningsboligen skal være af passende i størrelse.
Tilbud om genhusning
Din boligorganisation har som udgangspunkt kun pligt til at tilbyde dig ét genhusningstilbud. Hvis du siger nej til tilbuddet, har din boligorganisation ikke længere pligt til at genhuse dig, og du skal være flyttet fra din bolig ved opsigelsesfristens udløb. Ved uløselig uenighed mellem dig og din boligorganisation, kan du klage til Boligretten.
Flytteudgifter
Din boligorganisation har pligt til at afholde dine flytteudgifter i forbindelse med genhusningen. Det betyder, at du får dækket dine udgifter til flyttekasser, flytning af indbo og lignende. Du skal derfor beholde alle kvitteringer på dine flytteudgifter.
Hvis du selv står for flytningen, har du som udgangspunkt krav på en kontant godtgørelse for selv at planlægge og udføre flytningen.
Du er altid velkommen til at kontakte Retshjælpen Fyn i Vollsmose Torv for yderligere spørgsmål og gratis juridisk rådgivning.