Spring navigation over

Dabke-elever øver tramp og takter i Bøgeparken

Hver søndag øver små og store børn folkedansen dabke i Bøgeparken.

I omkring 23 år har arabisk musik fyldt Det Palæstinensiske Hus i Bøgeparken med mennesker i forskellige aldre og den palæstinensiske folkedans dabke. Borgerjournalist Farah Ayman Ahmad var med til træning en søndag i juni.

Et rum kommer til syne for enden af en kort gang i Bøgeparkens beboerhus. Sofaer er placeret langs væggene, så der i midten er plads til, at eleverne kan fyre den af med dansetrin. Et stort spejl dækker en bred væg, så eleverne kan se sig selv. Et stort landkort og et billede af en palæstinensisk moské hænger over for hinanden på hver sin hvide væg. Der bliver sat arabisk musik på. Eleverne fra det yngste hold - kaldet ‘Al Baraeim’ - og det mellemste hold - kaldet ‘Al Ashbal’ - finder straks deres pladser og begynder at danse. Foran står træneren og kigger på de to hold og hver enkelt elevs dansetrin. Hver søndag øver eleverne den palæstinensiske folkedans dabke, og om blot en dag skal de optræde inde i centrum til ‘International Flygtninge Dag’.

For omkring 23 år siden blev Det Palæstinensiske Hus grundlagt. Det holder til hver søndag i Bøgeparkens beboerhus og er gennem årene blevet flittigt brugt til blandt andet forskellige sportsgrene.

 

En ny begyndelse

De yngre elever og de mellemstore elever danner to rækker - en med piger og en med drenge - og begynder at danse løs til musikken. Glade og udmattede kæmper de sig igennem de forskellige danse. Beskeden ’kig på jeres fødder’ bliver gentaget flere gange undervejs, og eleverne tager den til sig. Meget fokuseret observerer de deres egne dansetrin og de andres. De tramper hårdt til musikken og får gulvet til at hoppe op og ned. Flere generationer har stået i den selv samme formation og fået den samme besked gennem årenes løb.  

I Det Palæstinensiske Hus går tiden ikke kun med at danse. Både det yngre og det ældre dabke-hold deltager flittigt til fester med forskellige formål såsom Racismefri By og Jordens Dag. 

- Vi har flere formål med vores folkedans. Først og fremmest er folkedans en gammel palæstinensisk tradition, der er med til at skabe vores børns identitet og give kendskab til deres rødder. De kommer fra Palæstina, og det kommer de ikke til at glemme, fortæller træner Youssef Bibi.

LÆS OGSÅ: Fatima byder op til dans

Folkedansen dabke bliver danset af forskellige mennesker fra forskellige arabiske lande. Dabke er en folkedans, hvor man danser i kæde eller rundkreds, og den bliver for det meste danset til fester såsom bryllupper.

 

Også for de helt små

Youssef Bibi var med til at blive lært op af en tidligere dabkelærer, og nu har han valgt at være med til at oplære den yngre generation, så de en dag kan tage over på arbejdet med at holde danse-traditionen i live. Han danser selv på holdet for voksne og er træner for de yngre hold. Youssef var faktisk med, da idéen om et børnehold blev født, og de første gang havde besøg af små ivrige børn, der var kommet for at lære at danse.

- Det var rigtigt svært at vænne sig til at danse med de små, for vi skulle lige finde et niveau, der ikke var for svært for dem, siger han og fortæller, at børnene nogle gange er helt ned til seks år.

 

Et godt formål

Folkedans er en god måde for den unge generation af dansk-palæstinensere at lære om deres rødder. Men der er også andre positive gevinster, forklarer Youssef Bibi og siger: 

- Generelt er dans god motion. Børnene får bedre motorik, fordi det ikke tilfældige danse, men en bestemt koreografi i et bestemt tempo. Det styrker både hjerne- og kropsfunktioner. 

Ikke nok med at folkedans er med til at opbygge børns motorik, så giver det også et godt fællesskab, ifølge eleverne.

- Man får et godt sammenhold, og vi indsamler også mange penge, vi kan give til Palæstina, siger 12-årige Nadin Abou Chawk, som har gået til dabke i omkring fem år. Hun er glad for at møde sine venner og kusiner til dans en gang om ugen.

Salim Imad Hussein er 10 år og har gået til dabke i tre år. Han synes, det er både sjovt og hyggeligt.

 - Så har man noget at lave i weekenderne. Men vi danser også for, at der ikke skal være konflikt mellem Israel og Palæstina længere, siger han. 

Seneste Artikler

Rising Streetfood Festival

Læs mere

Den boligsociale helhedsplan er godkendt

Læs mere

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere