Spring navigation over

Skærpet strafzone deler vandene

Den skærpede strafzone er markeret med rødt og dækker Birkeparken, Bøgeparken, Egeparken og Fyrreparken.

Beslutningen om at indføre skærpet strafzone i dele af Vollsmose får en blandet modtagelse blandt beboerne. Flere skudepisoder har fået Fyns Politi til at indføre skærpet strafzone, som den første politikreds i Danmark.

Efter to skudepisoder, flere tilfælde af hærværk samt fund af to springknive i Vollsmose valgte Fyns Politi, som den første politikreds i Danmark, den 1. februar at oprette skærpet strafzone i fire ud af Vollsmoses ni boligafdelinger.

Det betyder, at straffen for visse former for utryghedsskabende kriminalitet begået i strafzonen stiger til det dobbelte i forhold til gældende praksis frem til og med den 21. februar.

LÆS OGSÅ: Politiet forlænger visitationszone og skærpet strafzone

Den beslutning får en blandet modtagelse blandt beboerne i Vollsmose.

- Jeg har det lidt ambivalent med det. Der er nogle problemer her og nu, som det måske vil lægge en dæmper på. På den anden side, så mener jeg også, at alle skal være lige for loven. Det kan hurtigt blive en glidebane, hvis det er ok at gøre forskel på folk, siger Rene Agergaard, der bor i Egeparken.

 

Ikke brugt før

Loven om skærpet strafzone trådte i kraft den 1. januar 2019, som en del af regeringens ghettoplan, og giver politiet ret til at udpege særlige områder, hvor visse forbrydelser straffes hårdere end andre steder. Fyns Politi mener, at risikoen for at få forhøjet straffen til det dobbelte vil få det kriminelle miljø til at forstå, at politiet er parat til at tage alle midler i brug for at få stoppet de kriminelle handlinger.

- Det er første gang, en politikreds indfører en skærpet strafzone, og derfor har vi selvfølgelig foretaget en meget nøje vurdering af, om betingelserne for en skærpet strafzone er opfyldt, lød det fra politiinspektør Johnny Schou fra Fyns Politi, da zonen blev indført. 

- Der skal ikke herske tvivl om, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for at genskabe trygheden for borgerne, understregede han i samme omgang.

 

Virker det?

For Rene Agergaard er det vigtigt, at tiltaget har den effekt, som politiet ønsker.

- Jeg synes, der er blevet lidt mere roligt, efter strafzonen er blevet indført, og politiet er blevet mere synligt. Men det skal bestemt ikke være det første, man griber til, når der er problemer, for det er en stor indgriben i folks retssikkerhed, siger Rene Agergaard.

LÆS OGSÅ: Skyderier bunder i familiestridigheder

 

Føles som et fængsel

Aysel Hagi fra Slåenhaven kan godt forstå, hvorfor det kan være nødvendigt for politiet at lægge mere pres på de kriminelle. Men som beboer i bydelen får det hende ikke til at føle sig mere sikker og tryg - snarere tværtimod.

- For os almindelige mennesker i Vollsmose er det som om, vi har fået taget noget af vores frihed. I forrige uge, hvor der var politi over det hele, føltes det næsten som et fængsel med alt det kontrol og overvågning. Det er så trist, at en lille gruppe kommer til at påvirke hverdagen for alle os andre, der bor her, siger Aysel Hagi.

Hun kan også godt være bekymret for, at den skærpede strafzone får den modsatte effekt og betyder, at nogen bliver mere irriterede og måske ligefrem angriber politiet.

- Jeg håber ikke, at strafzonen kommer til at betyde mere af sådan noget, siger Aysel Hagi og kommer i samme åndedrag med et bud på en anden løsning:

- Man skal starte tidligt og sørge for, at forældrene bliver bedre til at tage sig af deres børn. Det ville hjælpe meget.

Skærpet strafzone

Gælder for kriminalitet begået i Bøgeparken, Birkeparken, Egeparken og Fyrreparken frem til og med den 21. februar kl. 12.00.

Straffen stiger for:

 1. Trusler
 2. Hærværk
 3. Ildspåsættelse
 4. Vold
 5. Tyveri
 6. Indbrud
 7. Brugstyveri
 8. Afpresning
 9. Røveri
 10. Ulovlig våbenbesiddelse
 11. Køb og salg af euforiserende stoffer

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her