Spring navigation over

Hvis du ved, hvad du vil, er du en heldig kartoffel

Illustration: Fatama Al-Zahraa og Frederik Lunding, borgerillustratorer

Nu er det den tid på året, hvor elever i niende klasse skal til at beslutte sig for, hvad de vil efter sommerferien. Det kan være en udfordring for mange, der enten er blevet skoletrætte eller bare ikke ved, hvad fremtiden skal bruges på. 

Det er svært. Det er svært at skulle vågne op til en ny dag i niende klasse. Det er svært at skulle få besøg af den samme vejleder, som skal tage det samme emne op og gentager: Husk, at deadline er den 1. marts. Det er svært at skulle sidde der på sin stol og høre om alle andres fremtidsidéer og derefter tænke over, hvad man selv vil efter niende klasse. Det er svært at blive spurgt om, hvad man vil efter niende. For man sidder måske bare der og ligner et komplet spørgsmålstegn, som har brug for hjælp til at blive formet til et udråbstegn efter sætningen ’Jeg ved, hvad jeg vil’.

Der kan være forskellige årsager til, at det kan være svært at vælge, hvad tiden efter niende skal bruges på. ’Skal jeg vælge STX, EUX, EUD, HF?’ De mange muligheder kan på en måde give stress. Og hvis man hver dag bliver mindet om, at deadline er tæt på, men man stadig ikke ved, hvad man vil, så kan det være stressende. For kan man nå at blive afklaret og søge ind?

I skolen sidder man det ene øjeblik til en dansktime og hører om det moderne gennembrud. Det andet øjeblik er der matematik med andengradsligninger. Der er mange lektier og mange informationer. Nogle bliver skoletrætte, og så kan det være svært at overskue fremtidsplaner om eksempelvis at blive læge og studere mange flere år.

Jeg har altid vidst, at journalistuddannelsen er noget for mig, fordi jeg elsker nyheder og politik. Derfor har jeg i en længere periode villet tage STX. Det fantastiske er, at jeg kan tage den samfundsfaglige linje, som efter min mening passer fantastisk til journalistuddannelsen. STX kan efter sigende godt være lidt hårdt, da det kræver, at man har styr på lektier og bruger sin tid fornuftigt. Men jeg ved, at jeg kan klare det.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan gør du, når dit barn skal ansøge om ungdomsuddannelse

Jeg har tit hørt fra venner og klassekammerater, at STX er ’det sikre valg’, da den åbner op for mange uddannelser. De siger: Hvis du er usikker, så bør du tage en STX.

Men alting handler selvfølgelig ikke kun om STX. Der er mange flere muligheder. Bare fordi STX åbner op for mange uddannelser, betyder det ikke, at det nødvendigvis er det, du skal vælge.

Kig den anden vej og hør om de andre skoler, der tilbyder lige så gode ting og åbner op for lige så gode uddannelser, som STX gør. Måske er en kort og hurtigere uddannelse på EUD en god idé? Eller 10. klasse, hvor man kan få ekstra tid til at finde ud af, hvad man vil? Uanset hvad, så er det vigtigt at vælge den skole, som passer bedst til dine behov.    

Et andet godt råd er at tage i praktik forskellige steder. Det hjælper helt klart at se, hvordan hverdagen er på den specifikke uddannelse, man overvejer. Mit sidste råd er, at det er vigtigt at kigge på de fag, du holder mest af og har lettest ved, og så vælge ud fra det.

Hvis du allerede ved, hvad du vil arbejde med i fremtiden - og måske resten af dit liv, så er det bare med at søge ind på den skole, der passer perfekt til dig og dine uddannelsesbehov. Og hvis du allerede ved det, så må jeg sige, at du er en heldig kartoffel, min ven.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her