Julen behøver ikke koste mange penge
19. december 2019 Vollsmose Kirke lagde traditionen tro hus til en julebasar, hvor der blandt andet blev solgt hjemmelavede ting og sager.Jeg lærer stille og roligt den danske måde at holde jul på, skriver borgerjournalist Elocho Swedi, der kom til Danmark i 2012.
Jeg er født i Congo, men jeg er vokset op i forskellige lande i Afrika. I vinteren 2012 kom jeg til Danmark, og jeg fik mit første kulturchok. Vejret var anderledes, og træerne var nøgne. Jeg forstod hurtigt, at alt ville være anderledes. Kulturen ville være anderledes, og jeg ville opleve forskellige ting - både gode og dårlige, som jeg aldrig ville opleve i Afrika. Julen viste sig at være en af de ting, som jeg ikke helt forstår.
Der gik nogle måneder, og så blev det jul i Danmark. I december hørte jeg for første gang ordet juleaften, som jeg kunne forstå, at de fleste danskere synes, er blandt de mest hyggelige dage på hele året. Jeg var vant til den afrikanske måde at holde jul på, hvor vi er sammen i kirken og fejrer Jesu fødsel. Derfor ventede jeg begejstret på at se, hvordan den aften skulle foregå i Danmark.
I 2012 hørte jeg også nye ord som adventskrans, kalenderlys, juledekorationer, julekalender, adventskalender, pakkekalender, pakkeleg, pynte op til jul, juletræ, julegaver, julefrokost, julefilm og julemand. Jeg var nysgerrig på alle de ord, men jeg fik kun korte svar om, at det er de danske traditioner, og sådan har det altid været. Jeg havde forventet en lang forklaring på alle disse ord, så jeg blev lidt skuffet over det korte svar.
Da det blev juleaften, blev jeg spurgt, hvad julen betyder for mig. Mit svar var meget kort og præcis. Julen betyder egentlig ikke noget for mig, og jeg arbejder ikke hele året for at forberede mig til jul. I min familie foregår julen ved, at vi køber nye ting til alle i familien. Det kan være nye sko, nyt tøj eller lignende. Det tager vi på, når vi skal i kirke. Vi har ikke særlige traditioner omkring julemad. Den stærkeste tradition er, at vi går i kirke. Alle i min familie er kristne, og vi holder jul sammen med andre kristne i kirken. For min familie betyder julen fejring af Jesu fødsel. Selvom der ikke er noget, der tyder på, at Jesus faktisk blev født den 24. eller 25. december, fejrer jeg og min familie alligevel dagen, da det minder os om vores Frelser og Herre.
Nu har jeg boet nogle år i Danmark, og jeg er stille og roligt blevet integreret i det danske samfund. Vi går stadig i kirke til jul i min familie. Men det er gået op for mig, at jeg også er begyndt at gå meget op i julen, ligesom mange danskere gør. Jeg har lige nu en kalender fuld af aftaler om julefrokoster. Jeg forbereder mig til juleaften, og jeg har allerede købt julegaver til min familie og mine venner. Jeg kan også finde på at sige glædelig jul til folk i løbet af december, og vi ser julekalender derhjemme. Jeg lærer stille og roligt den danske måde at holde jul på, og jeg har lært, at selvom danskerne har mange traditioner omkring julen, så holder man den også på forskellige måder - ligesom i mit oprindelige land.
Det eneste, jeg stadig ikke helt forstår, er hvorfor, der skal bruges så mange penge på en måned blot på grund af én enkelt aften.