Spring navigation over

Unge holder sig på måtten

Hver mandag og onsdag kan unge lærer brydning i ungdomscenteret Camp U i Vollsmose.

Børn og unge i 11-13 årsalderen kan to gange om ugen prøve kræfter med brydning på Camp U. Udover den fysiske gevinst ved at dyrke sport, lærer det også børnene om samarbejde, respekt og det at kunne håndtere modgang, ifølge træner og en udviklingskonsulent fra Danmarks Brydeforbund.

Sådan en ganske almindelig eftermiddag ved 17-tiden syder Camp U af aktivitet. Nogle unge er i gang med at spille bordtennis, andre hygger sig med at spille Play Station eller se fjernsyn. Og i et lokale er godt 15 drenge og piger i gang med at bryde. Ismael har med en flyvende mare sendt en modstander i gulvet. Han ser ud til at være klar til en ny duellant.

- Jeg kan godt lide brydning, for jeg kan godt lide at slås, lyder det bestemt fra den unge sejrherre.

Næste modstander er træner og instruktør Frank Zielke. Her får Ismael kamp til stregen. Men alligevel er det tydeligt, at han ikke er helt ny i bryderingen.

- Ismael har været med til at bryde i flere måneder og har også været med til et par stævner, fortæller Frank Zielke.

 

Fokus på samarbejde

Det er ikke det typiske for de piger og drenge, der denne eftermiddag har valgt at bruge et par timer på at stifte bekendtskab med brydning. For dem er det noget nyt. Men de har registreret, at brydning er et blandt mange tilbud i Camp U. Det glæder udviklingskonsulent i Danmarks Brydeforbund, Rami Zouzou. Han peger på de mange fordele ved at dyrke brydning, der er for børn og unge.

- Brydning er en sport, hvor man lærer at samarbejde, man lærer sig selv og sin krop bedre at kende, og man lærer ikke mindst at udvise respekt over for sin modstander, siger Rami Zouzou.

Ifølge udviklingskonsulenten vil brydesporten formentlig heller ikke være helt ukendt land for flere af forældrene til de børn, der giver sig i kast med brydningen på Camp U.

- I flere af de områder, eksempelvis Mellemøsten, som mange beboere i Vollsmose kommer fra, er brydning en stor idrætsgren. Så højst sandsynligt er der en eller flere personer i familien, der selv har dyrket brydning, siger Rami Zouzou.

 

Lille sport i Danmark

At brydning først nu er kommet til Vollsmose, hænger måske sammen med, at sporten i mange år har levet en stille og ret anonym tilværelse i Danmark. Ganske vist har Danmark stolte medaljetraditioner i brydesporten med både guld og bronzemedaljer hentet hjem fra olympiske sommerlege. Men det er over hundrede år siden. Og som Frank Zielke siger:

- Jeg kan i hvert fald hus-ke, at der ikke var nogen prestige i at dyrke brydning, da jeg startede med at gøre det i Sønderborg i 1970’erne. Jeg begyndte på det, fordi min far havde gjort det i mange år. Og det, tror jeg, er et meget typisk forløb for mange af de omkring 2000 mennesker, der dyrker brydning i en klub i Danmark.

 

Tackler modgang

Når Frank Zielke fortsat dyrker brydning, og når han har sagt ja til at være med til at gøre sporten til et tilbud i Vollsmose, hænger det sammen med, at brydning efter hans mening kan give unge mennesker meget.

- Den kan lære dem at håndtere modgang, for i brydning kan man ikke undgå at løbe ind i nederlag. Fra mit job som lærer ved jeg, at nogle unge mennesker i dag har svært ved at håndtere modgang. Det kan brydning hjælpe dem med, siger han.

Det er derfor, at Frank Zielke gerne vil have femte- og sjetteklasses elever til at interessere sig for sporten.

- Der har de nemlig en alder, hvor det ikke er så svært at tabe. De går bare i gang med næste kamp. Brydning kan være med til at ruste dem til puberteten og andre udfordringer, der vil møde dem.

 

Store planer for fremtiden

På madrassen er det nu Mehmet, der forsøger at gøre det af med en modstander. Trods sin spinkle statur ser det ud til at lykkes for ham. I hvert fald får han ros af Frank Zielke.

- I brydning gælder det ikke bare om at være stærk. Det drejer sig også om balance og teknik. Så alle kan være med, siger Frank Zielke.

Og Mehmet selv har det fint med at dyrke brydning.

- Vi har det sjovt, og så kan jeg godt lide, at jeg lærer at forsvare mig, lyder det fra den unge bryder.

De unge mennesker på Camp U kan fortsætte med at have det sjovt med brydning. Frank Zielke har nemlig fået stillet et større lokale i udsigt.

- Det bliver rart. For de 25 kvadratmeter, vi har til rådighed lige nu, er i underkanten, siger Frank Zielke.

Han vil også arbejde for et samarbejde mellem ungdomscentrene, så bryderne kan komme med i nogle turneringer og få noget kamp-erfaring.

- Det skal nok lykkes. Nu er brydning i hvert fald kommet til Vollsmose, lyder det optimistisk fra træneren.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her