Nye lister over udsatte boligområder: Udviklingen går den rette vej
06. december 2022Parallelsamfundslisten viser en lille, men god udvikling i stort set alle Odenses boligsociale områder. Dog er et nyt område kommet ind på forebyggelseslisten.
Hvert år den 1. december bliver listerne over udsatte boligområder offentliggjort af Indenrigs- og Boligministeriet, og i år var inden undtagelse.
Listen er tidligere kendt som ghettolisten, men der er nu fire listekategorier, som opgøres efter en række kriterier. I Odense er følgende områder på listerne:
Vollsmose optræder både på listen over parallelsamfund, omdannelsesområde og udsat boligområde. På listen over forebyggelsesområder optræder både Solbakken, Højemarksvej-kvarteret, Ejerslykke og Dianavænget/Heliosvænget. Den sidste er ny på listerne, mens de andre også stod der sidste år.
Ole Jensen, der er chef i BoligSocialt Hus glæder sig over, at udviklingen går den rette vej stort set hele vejen rundt.
- Sidste gang var Korsløkken røget af listen med et hængende hår, og denne gang er den virkelig af listen. Det går den rigtige vej, og det er helt sikkert en god nyhed. Kertemindevejskvarteret er heller ikke på i år, og det er jeg sikker på, beboerne der glæder sig over, siger Ole Jensen.
Flere får arbejde
Han bider også mærke i, at det går fremad med beskæftigelsen. Særligt i Ejerslykke og Solbakken, men også lidt i Vollsmose. I Solbakken/Rising er andelen af beboere, der er udenfor arbejdsmarkedet, faldet fra 42 procent i 2018 til 30 procent i 2022. Og i Ejerslykke er tallet faldet fra 43 procent i 2018 til 35 procent i 2022. Ser man på samme tal i Vollsmose er det faldet fra 52 procent i 2018 til 45 procent i 2022.
Det er en fornuftig udvikling, konstaterer Ole Jensen.
- Tidligere har det været sådan i Vollsmose, at udviklingen hvert år gik den gale vej. Men den udvikling er vendt i vores tid. Nu går det fremad. Det er godt at se, det går den rigtige vej, siger han.
Indsatser har en effekt
På landsplan fortsætter den positive udvikling i de udsatte boligområder. Lokale indsatser har fået flere beboere i arbejde og uddannelse – og færre boligområder på parallelsamfundslisten. Der er færre såkaldte parallelsamfund i 2022 – 10 områder i dag mod 12 sidste år. Også antallet af udsatte boligområder er gået ned i 2022 – 17 områder i dag mod 20 sidste år.
- Der bliver knoklet lokalt, og flere kommuner og boligorganisationer har indgået strategiske udlejningsaftaler og lagt en kæmpe indsats i det boligsociale arbejde. Det er dejligt at se, at de mange indsatser har en effekt, siger Solveig Råberg Tingey, der viceadministrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, til fagbladet Boligen.
Hun mener, at det store arbejde med boligsociale indsatser er en af hovedingredienserne i at få boligområderne på rette fode. Det styrkede samarbejde imellem kommuner, boligorganisationer, Landsbyggefonden, lokale aktører, folkeskoler og politi har givet beboerne bedre muligheder for at komme tættere på et job og uddannelse – og givet sunde alternativer til kriminalitet.