Spring navigation over

Mange skolebørn spiser for usundt

Mere end dobbelt så mange af 5. klasses eleverne i Vollsmose er overvægtige sammenlignet med resten af Odense.

Der er en social ulighed i sundhed blandt skolebørn. Det viser Skolebørnsundersøgelsen 2018. I Vollsmose Sekretariatet er der fokus på den tidlige indsats på området, hvor forældrene støttes i at tage ansvar for en sund kost.

En større andel af børn og unge i familier med lav uddannelse og indkomst er overvægtige, spiser for lidt frugt og grønt og for meget slik. Derudover er der flere, som hyppigt springer morgenmaden over. Det konkluderer Skolebørnsundersøgelsen 2018, der blandt andet har set nærmere på kostvanerne hos 11-15-årige skoleelever i hele landet.

Undersøgelsen viser, at 60 % af de børn og unge, hvor forældrene har en længere uddannelse og en høj indkomst, spiser frugt og grønt dagligt. Blandt børn og unge fra familier med lav uddannelse og lav indkomst er det kun 44 %, der spiser frugt eller grøntsager hver dag, og i denne gruppe finder man også dobbelt så mange, der spiser slik dagligt, og som er overvægtige eller svært overvægtige.

Flere overvægtige børn i Vollsmose


Tal fra Odense Kommune viser samme tendens. Her har man i skoleårene 2015/16 til 2017/18 undersøgt vægten blandt eleverne på 5. klassetrin på kommunens skoler, og undersøgelsen viser, at 23 % af børnene med bopæl i Vollsmose er overvægtige mod kun 10 % af børnene i det øvrige Odense.

Inspiration til sund mad


De kostvaner, der grundlægges i barndommen og ungdommen bliver ofte taget med senere i livet. Derfor er den forebyggende indsats helt central, og her spiller forældrene en vigtig rolle i børnene og de unges liv.

Her i slutningen af april afholder Vollsmose Sekretariatet en forældre-café, hvor beboere i Vollsmose kan komme og få konkret inspiration til, hvordan man laver god og sund kost til børn - både derhjemme og i madpakken. Til forældre-caféen kommer kostvejleder Karina Bengtsson og fortæller mere om, hvorfor den sunde kost er vigtigt, hvordan man skærer ned på sukkeret, og hvordan man kan give børnene en hverdag med mere fysisk aktivitet.

Fokus på tidlig indsats


Ifølge Mette Beck Frost, der er sekretariatsleder i Vollsmose Sekretariatet, giver det på alle måder mening at kompetenceudvikle forældre i sund levevis.

- Vi ved, at en tidlig indsats i forhold til både fysisk og mental sundhed gavner trivslen i barndommen og samtidig styrker muligheden for at få et godt helbred som voksen. Når vi giver forældre viden om sund kost og fysisk aktivitet, er vi derfor med til at understøtte en god udvikling - og øge børnenes samlede muligheder for at få et godt liv med job, uddannelse og et velfungerende familieliv, siger Mette Beck Frost.

Odense Kommunes politiske plan for fremtidens Vollsmose har også sundhed som et prioriteret indsatsområde, hvor den tidlige indsats i ’Den sidste Vollsmoseplan’ også er nævnt som et middel til at nå målet om, at beboerne i Vollsmose i 2030 har den samme generelle sundhedstilstand som i resten af byen.

Fakta om forældre-cafeen

Forældre-caféen om børn og sund mad foregår tirsdag den 30. april kl. 16.30 i Vollsmose Sekretariatet. Forældre-caféen er gratis og åben for alle beboere i Vollsmose.

Tilmelding skal ske senest den 29. april ved at sende en sms med teksten ’Forældre-café’ og navn til boligsocial medarbejder Signe Schmidt på telefon 61 38 42 22.

Seneste Artikler

Anmeldelse af bogen ”Fra Den Mørke Side”

Læs mere

Vollsmose Torv skal genopstå i ny form

Læs mere

Nyt kapitel i omdannelsen – fra firkant til fire kvarterer

Læs mere

Morooj og Najlaa lærer at cykle med AOF

Læs mere

Abdallah skal bokse historisk landskamp

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her