Spring navigation over

Opskrifter til at undgå madspild

Tekst og foto: Rene Agergaard, beboerjournalist

Madspild er et stort problem. I Danmark bliver der spildt over 500.000 tons mad. Det koster også mange penge - ca. 8.4 milliarder. Det drejer sig både om madspild i produktion, salgsled og ved slutforbrugeren, så det er store mængder.

Man kan gøre en del selv. Husk hygiejneråd, så holder varerne længere. Sæt varerne på køl, brug ikke beskidt kniv i madvarer eller samme kniv i flere ting. Vask fingre, og hold køkkenet og skabe rent.

Man kan bruge sine sanser til at se, om en vare kan bruges endnu. Smag, lugt, se.

Hold orden i dit køleskab og skabe, så du nemt kan finde de produkter, der snart skal bruges.

Planlæg, så du får brugt rester.

Stop med at følge opskrifter slavisk. Man kan erstatte madvarer med ting, man har. Tit er det, man har, jo også noget, man kan lide - det kan gælde grønsager, krydderier, krydderurter m.m.

Der findes diverse apps, der kan hjælpe med at finde mad, som er på vej til at blive smidt ud, eller som er billigt.

I dag vil jeg lave to opskrifter, som kan hjælpe på madspild. Den første er ketchup, da en af de ting, som smides mest ud, er tomater. Her kan man bruge dem, selvom de ikke er helt fine længere, og man kan putte andre grønsager i også. Jeg synes, den smager skønt - man kan styre smagen, så den passer til ens smagsløg.

Den anden opskrift er rocky road. Det er simpel konfekt, som i mange lande laves op til jul. Det er et rigtig smart sted at komme af med rester af de søde ting. Grundreglen er, at der skal bruges chokolade og skumfiduser.

Det skal du bruge:                     

Ketchup

500 g. tomat

150 g. blommetomater

1 persillerod i tern

1 gulerod i tern

2 æbler, skåret i tern

1 stort løg, finthakket

1 hvidløg, finthakket

En rest taco sauce

1 spsk. honning

1 spsk. sirup

0,25 dl. æblecidereddike

1 tsk. salt

sort peber, friskkværnet

Rocky Road

225 g. mørk chokolade
(hakket groft)

100 g. smør

En rest nougat ca. 25 g.

2 spsk. sirup

50 g. cocktailbær i sirup

100 g. marshmallows
(skåret i små stykker)

100 g. hasselnødder

1 dl. rosiner

Sådan gør du:

Ketchup

Udover tomater kan man bruge, lige hvad man har af rester. Det hele kommes i en gryde med lidt vand og koges op, og så skal det simre i cirka en time. Husk at røre lidt i det. Det glemte jeg, så det brændte lidt på, men gør ikke så meget. da det skal over i en ny gryde, og så tager man bare ikke lige det i bunden med.

Efter en time blendes det til en konsistens, man kan lide, og det sigtes over i en ny gryde og koges ind, til det har den tykkelse, man kan lide. Hvis man bedre kan lide den lidt grov i det, lader man bare hver med at sigte det. Hæld det i et glas, der slutter tæt, og opbevar det på køl.

Rocky Road

Kom smør, chokolade og sirup i en gryde, og smelt det langsomt, mens der røres i det ind imellem. Tilsæt resten af ingredienserne, og rør godt rundt, så det hele er dækket af chokoladeblandingen. Kom det herefter i en lille, firkantet form beklædt med bagepapir. Stil det på køl i mindst et par timer, inden det skæres ud til den ønskede størrelse. Drys eventuelt med lidt flormelis inden servering.

Der kan bruges alle mulige rester fra slik - fast frugt til diverse nødder. Kun fantasien sætter grænser, bare ikke mere end chokoladen kan dække og ikke noget alt for blødt eller for meget flydende.

Seneste Artikler

Hjemme hos Aysel Hagi

Læs mere

Dung vil have etniske ældre ud af ensomheden

Læs mere

Benløse fugle med grov mos

Læs mere

Biblioteket fejrede skarpt hjørne

Læs mere

Ahmad og Bruce vil have mænd ud af lejlighederne

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her