Spring navigation over

Karl Johan-svampene vokser langs Vollsmose Allé

Der vokser Karl Johan-svampe langs Vollsmose Allé

På Vollsmose Allé vokser svampene side om side hele vejen langs midterrabatten. Men det er ikke en god idé at spise dem – heller ikke de flotte Karl Johan’er.

Der er mange svampe i græsset langs vejene rundt om Vollsmose. Langt de fleste er giftige og uspiselige, men i midterrabatten langs Vollsmose Allé vælter det op med Karl Johan. Svampene kommer i flere størrelser. Stokken er buttet, og toppen ligner en velristet krydderbolle.

Den er en af de bedste spisesvampe i landet. Men det er ikke en god idé at spise svampene, da de har stået lige ved siden den trafikerede vej.

Vi har vist nogle billeder af svampene til Leif Sørensen, naturvejleder på Trente Mølle og medlem af den fynske svampeforening Pahati. Han er ikke i tvivl om, hvilke slags svampe vi har fundet.

- Det er helt sikkert Karl Johan. Det kan jeg se på det hvide net oppe på stokken inde under hatten, siger Leif Sørensen.

Og det er netop det hvide net på stokken af svampen, som gør at Leif Sørensen med sikkerhed kan sige, at der er tale om en Karl Johan. Hvis nettet på stokken i stedet havde været rødt eller brunt, ville der være tale om galderørhat, som er en uspiselig svamp.

Karl Johan svampene står langs midterrabatten på Vollsmose Allé, og det er ikke et optimalt findested, slår han fast.

- Hvis svampene står langs en trafikeret vej, ville jeg aldrig spise dem. Svampe har et meget fint rodnet, som er virkelig dygtigt til at ophobe tungmetaller. Når der kører biler, kan der være tungmetaller i udstødningen, og det kan meget vel ende i svampene. Jeg ville aldrig spise svampe, der er plukket tæt på en trafikeret vej, siger Leif Sørensen, der i hvert fald skulle finde svampene fem-ti meter væk fra en vej, før han ville overveje at gøre svampene til et måltid.

Det er et kendt fænomen, at mange midterrabatter langs de store veje i Odense er fulde af svampe.

- Det vælter op af jorden med rørhatte i mange rabatter. Det er ikke så ofte, at der er Karl Johan, men der er mange andre rørhatte. Men man skal ikke spise svampe derfra, siger han.

Vær opmærksom på, at det kræver lidt øvelse at skelne ikke-spiselige svampe fra spiselige. Spis kun svampe, hvis du er 100 procent sikker på, at de er ufarlige. 

Fakta:

Karl Johan-svampen er opkaldt efter den svenske konge, Karl 14. Johan, som holdt meget af at spise svampen. Den er stor og flot og en af de allerbedste spisesvampe. Den store brune hat er normalt 10-15 centimeter bred og ligner den øverste halvdel af en stor bolle.

Hatten kan have forskellige brune farver. Stokken ligner en tønde eller en kølle. Den er hvidlig eller lys brun med et fint hvidt net-mønster øverst på stokken og lyse rør under hatten.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen/Miljøministeriet

Seneste Artikler

Rising Streetfood Festival

Læs mere

Den boligsociale helhedsplan er godkendt

Læs mere

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere