Aysel fik hjælp til at designe nyt fællesskab
29. oktober 2020 En bydelskonsulent fra den boligsociale helhedsplan fandt sammen med Aysel Hagi et lokale til hendes syværksted for kvinder. I dag bruger mere end 50 kvinder på tværs af baggrund og bydele værkstedet, og en ny forening er opstået ud af syværkstedet. Arkivfoto: Jørgen GregersenAysel Hagi fra Slåenhaven fik hjælp af en bydelskonsulent til at komme i gang med sit syværksted for kvinder. Det er blevet et populært mødested for kvinder på tværs af postnumre og kulturel baggrund. I den nye helhedsplan for 2021-24 er der fortsat fokus på at styrke foreninger og frivillighed.
I december 2019 stod Aysel Hagi fra Slåenhaven med fem symaskiner, en håndfuld sy-grej og en masse kvinder, der var ivrige efter at gå i gang med nål og tråd. Hun er initiativtager til et syværksted i Vollsmose, som hun fik midler til gennem puljen ’Vollsmose Bestemmer’. Hun manglede egentlig bare et sted, hvor kvinderne kunne komme med deres stof og garn og slippe kreativiteten løs to gange om ugen. Det viste sig at være en større udfordring, end hun havde forudset, og som hun derfor fik hjælp til af en boligsocial medarbejder.
Gennem mange år har lokale ildsjæle og foreninger fået støtte og vejledning om alt fra fundraising til foreningsvedtægter hos boligsociale medarbejdere i Vollsmose. Det tilbud vil fortsat være til stede, hvis beboerne i løbet af november godkender den nye boligsociale helhedsplan for årene 2021-24.
Pegede på løsningen
Et af målene med den nye plan er at styrke medborgerskabet og det lokale engagement i Vollsmose ved at understøtte bydelens foreningsliv og fællesskaber med vejledning og konkret hjælp til projekter og aktiviteter. Den form for hjælp fik Aysel Hagi, der fandt en løsning på sit lokale-problem sammen med en bydelskonsulent fra den boligsociale helhedsplan, der kunne pege foreningen i retningen af den anden lokale forening Respect. I kælderen under deres café i Vollsmose Torv var der nemlig et ledigt lokale, hvor syværkstedet kunne være til en start.
LÆS OGSÅ: Røde Sol inviterer til fælles-syning
- Vi havde brug for et lokale, hvor vi kunne være fast og lade vores ting stå. Der kommer flere og flere kvinder til værkstedet hver uge fra hele Fyn. Det har været min drøm, at mange kvinder kan komme der og få en god tid sammen uanset baggrund, siger Aysel Hagi.
Flere fællesskaber
Nogle af formålene med at styrke det lokale engagement er at få flere beboere til at deltage i fritids- og kulturlivet og skabe positive fællesskaber på tværs af køn, alder, etnicitet, kulturer og sociale skel. Det gør Projekt Zlatan i Birkeparken flere gange om ugen, når de inviterer børn og unge indenfor og udenfor til fodbold, dans og e-sport.
LÆS OGSÅ: Zlatan flytter ind i Birkeparken
Udover at være et sted, hvor børnene har det sjovt, møder kammerater og deltager i sunde aktiviteter, ønsker projektet også at støtte de unge i at få sunde og gode fritidsinteresse og blive en del af foreningslivet. Det forklarer Mads Timm, der er koordinator i Projekt Zlatan.
- Vi startede med at ville finde fodboldtalenter i Vollsmose, men har efter sparring med Katrine (bydelskonsulent red.) udviklet os til at blive et bredere tilbud med nogle stærke relationer til de unge. Nu kommer der omkring 100 børn og unge hver gang, og børnene og deres forældre hjælper til i huset og med aktiviteterne, fortæller han.
De andre aktiviteter i den nye boligsociale helhedsplan, der skal styrke medborgerskabet i Vollsmose, er: Bydelssøstre, bydelsbrødre og en beboerredaktion, der blandt andet laver Vollsmose Avisen.