Spring navigation over

Tut tager hånd om matematik og dansk

Tut Madsen i fuld gang med lektiehjælpen, som er beliggende i Birkeparken. Her har hun hjulpet elever gennem de seneste 12 år.

Tut Madsen har selv prøvet at mangle det nødvendige sprog for at begå sig i skolen. Det har været hendes motivation for at give lektiehjælp til børn og unge i Vollsmose gennem 12 år, så de har bedre chancer for at komme videre på en uddannelse.

Gennem sit mangeårige arbejde som lærer på forskellige skoler i Odense har Tut Madsen ikke kunnet undgå at iagttage, at nogle børn og unge har stor gavn af at få hjælp til lektierne, hvis de ikke mestrer det danske sprog perfekt. Under et par års ophold i Grønland blev det for alvor tydeligt for hende, hvor stor en udfordring, det kan være, hvis man ikke mestrer sproget i det land, hvor man opholder sig.

- Jeg stod i den situation, at jeg skulle undervise nogle børn, hvis sprog jeg ikke forstod, og de forstod ikke mit. Det var svært. Men med en god portion kreativitet fra begge sider gik det, husker hun.

Tut Madsen kunne desuden konstatere, at hendes dengang seksårige datter ikke fik meget ud af skolegangen i Grønland, fordi hun ikke kunne det grønlandske sprog. Oplevelserne i Grønland fik hende derfor til at beslutte sig for at hjælpe tosprogede børn og unge med lektierne, hvis lejligheden bød sig. Men det skulle ske på et kvalificeret grundlag.

 

Rift om tips til matematik

Efter hjemkomsten til Danmark gik hun i gang med at tage dansk som andetsprog, så de faglige forudsætninger var i orden. Og hun takkede straks ja, da Dansk Flygtningehjælp i 2008 spurgte, om hun ville være med til at etablere lektiehjælp i Vollsmose. Lektiehjælpen blev placeret i Birkeparken.

- Det blev et tilløbsstykke. Børnene myldrede til. I starten mødte der over 30 børn frem, så vi var nødt til at lave to hold om ugen. Vi havde rigeligt at se til, fortæller Tut Madsen.

I starten var det navnlig hjælp til matematikopgaverne, der var bud efter. Det havde sin gode forklaring.

- Børnene havde ikke alene svært ved at forstå matematikken. De forstod ofte heller ikke den tekst, der fulgte med opgaverne, så de havde virkelig brug for vores hjælp, fortsætter hun.

Da nyhedens interesse i forhold til lektiehjælpen i Birkeparken efter et par år havde lagt sig, stabiliserede fremmødet sig til omkring 12 børn og unge, og nu var det ikke kun hjælp til matematik-opgaverne, der var bud efter.

 

Stadig brug for lektiehjælp

Tut Madsen var meget spændt på, om der overhovedet var behov for lektiehjælpen, da den ny folkeskolereform trådte i kraft i 2014. Med den nye reform blev lektiehjælp gjort til en integreret del af skoledagen. Men det viste sig, at der stadig var brug for lektiehjælperne i Birkeparken.

- Børnene fortalte os, at der godt nok var lektiehjælp på skolen. Men der var ofte kun én lærer til 40 børn, så mange følte sig overset, siger hun.

 I de senere år er det især somaliske børn, der er mødt frem for at få hjælp til lektierne eller til bare at læse en bog, som de har lånt på biblioteket.

- Aldersspredningen er blevet større de senere år. Her har det været børn helt ned fra 0. klasse til unge på gymnasieniveau, der er mødt frem, siger Tut Madsen.

Selvom især situationen med COVID-19 har bevirket, at der ikke møder så mange børn op i Birkeparkens beboerhus for at få lektiehjælp som tidligere, så er Tut Madsen ikke i tvivl om, at der stadig er behov for hjælpen.

- Hvis børnene skal lykkes med at få en god uddannelse, vil der stadig være behov for at nogle hjælper dem med lektierne. Vi fortsætter i hvert fald, siger hun.

Der er lektiehjælp i Birkeparkens beboerhus hver onsdag fra 16.00 - 18.00. Alle retningslinjer i forhold til COVID-19 bliver overholdt.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her