Beboere kræver tryghed og konsekvenser for de kriminelle
24. november 2020 Somalisk Samfundsorganisation stod bag fredagens demonstration i Egeparken, hvor Abdinur Mohamed Ismail blev dræbt i juniEn stor gruppe beboere var i fredags mødt op til en demonstration i Egeparken for at kræve tryghed i Vollsmose, konsekvenser for de kriminelle og retfærdighed for Abdinur Mohamed Ismail, der mistede livet i en skududveksling i sommer.
- Jeg er ked af det og frustreret. Så sent som i lørdags blev der skudt på legepladsen lige herovre. Hvor sikre er vi? Hvor sikre er vores børn? Hvorfor får det ingen konsekvenser for dem, der skyder?
Stemmen knækker på Hani Mohammed Farah, der står med mikrofonen for foden af trappen i Egeparken, hvor Abdinur Mohamed Ismail - hendes bedste ven - på tragisk vis mistede livet i juni, da han blev fanget i en skudveksling mellem to kriminelle grupper. De mange beboere, der er mødt frem til fredagens demonstration under parolen ’Retfærdighed for Abdinur’, lytter til hendes ord og klapper for at vise deres opbakning. En ældre mand i skrigende orange arbejdstøj kommer ilende med en stak servietter til hendes tårer.
Det er knap et halvt år siden, at det tragiske drab skete, fordi Abdinur Mohamed Ismail var det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. For halvanden uge siden blev der skudt igen. Derfor er budskabet fra samtlige talere til demonstrationen klart: Den slags skal slet ikke kunne ske i vores boligområde. Det skal være trygt at bo i Vollsmose.
Stigende utryghed
I september blev en 25-årig mand sigtet og varetægtsfængslet for medvirken til drabet på 31-årige Abdinur Mohamed Ismail. Overvågningsmateriale fra aftenen i Egeparken, hvor skyderiet skete, er blevet offentliggjort, og i et halvt år har politiet efterspurgt, at flere stod frem med information om sagen. Men ingen er endnu anholdt for at affyre det skud, der dræbte Abdinur, og sagen bliver stadig efterforsket.
- Abdinurs sag er ikke opklaret, og der har været en ny skudepisode, knivstikkeri og masseslagsmål siden. Derfor vil vi gerne appellere til politiet om, at de handler og skaber tryghed og sikkerhed for beboerne i Vollsmose. For der er en stigende oplevelse af utryghed og følelse af, at der ikke bliver gjort noget ved problemet lige nu, fortæller Ali Hassan, der er en af arrangørerne bag demonstrationen og bor i Hybenhaven.
LÆS OGSÅ: Fyns Politi: Vi vender hver en sten i sagen
- Vi står her også i dag for at lægge et pres på de kriminelle, som ikke skal være her. Vi står sammen og ønsker at leve i tryghed. Og så er det vigtigt for os at gøre op med retorikken om, at det er en konflikt mellem somaliere og arabere. Kriminelle er kriminelle, og deres kriminalitet skal have konsekvenser, fortsætter han.
’Man skal stå frem’
Deltagerne i demonstrationen står spredt ud på parkeringspladsen i Egeparken, så der kan blive holdt afstand til hinanden. Flere har mundbind på, og bagved maskerne er der næsten åndeløs stilhed, når de forskellige taler overtager mikrofonen og udtrykker deres sorg, frustration og vrede over, at kriminelle gruppering ikke kun har taget et uskyldigt liv, men også tager Vollsmose som gidsel i deres voldelige konflikt.
Blandt tilhørerne på parkeringspladsen er Miski Mahad fra Bøgeparken og Ismahan Abdille fra Lærkeparken, der er mødt op for at vise deres sorg over Abdinurs død og vrede over skyderierne.
- Det er rigtig utrygt, at der bliver skudt her, og det kommer jo tæt på. Det er svært at lade være med at tænke: ’Det kunne have været mig, der blev ramt’. Det er også frustrerende, at der kunne være så mange mennesker til stede, da Abdinur blev skudt, og at dem, der har den nødvendige viden om, hvem der har gjort det, ikke står frem. Man skal selvfølgelig stå frem og gå til politiet med sin viden, siger Miski Mahad.
Ismahan Abdille tilføjer:
- Abdinurs familie sidder tilbage uden afklaring, og vi føler os ikke trygge længere. Det er ikke i orden at begå kriminalitet, og det vil vi gerne vise til dem, der står bag.
Hvor er konsekvenserne?
Ifølge Fyns Politi blev der den 13. november og 14. november afgivet flere skud i Vollsmose. Samtidig med skudafgivelserne har der været slagsmål mellem et større antal personer blandt andet ved Vollsmose Torv. I forlængelse af urolighederne er der fundet både knive og tomme patronhylstre i bydelen. At der har været flere skyderier siden Abdinurs død, frustrerer flere beboere i Vollsmose.
- Kan det virkelig passe, at en ung mand kan trække en kniv i Vollsmose Torv en lørdag, og at det er dokumenteret på videoovervågning, og så sidder han og drikker kaffe dagen efter det samme sted som om, hans handlinger er uden konsekvenser. Skal almindelige mennesker finde sig i det? Vi er ikke blinde overfor, at der er sociale udfordringer i Vollsmose, men det er den slags episoder, der er med til, at ressourcestærke beboere flytter herfra, siger Ali Hassan.
Fyns Politi har gentagne gange været ude og efterspørge, at flere står frem med information om sagen. Har beboerne ikke et ansvar for at hjælpe politiet med at opklare sagen?
- Det er rigtigt, at der er meget snak om, at der i Vollsmose er en kultur om, at man er en stikker, hvis man snakker med politiet. Men i det her tilfælde er der mange, der er gået til politiet, og der er blevet videregivet mange informationer. Beboerne har samarbejdet tæt med politiet om at opklare sagen, så jeg ved ikke, hvad mere politiet vil have, siger Ali Hassan.
På grund af de seneste skudepisoder har Fyns Politi indført skærpet strafzone og visitationszone i blandt andet Vollsmose. Det betyder, at straffen for visse former for utryghedsskabende kriminalitet begået i zonen kan forhøjes med op til den dobbelte i forhold til gældende praksis. Visitationszonen giver politiet udvidede rettigheder til at visitere personer og køretøjer inden for zonens område. De to zoner varer frem til tirsdag den 8. december.