Elever i opråb: Lad være med at smide affald i naturen
21. januar 2020 Akram Choujaa Goudira og Christian Andreassen undersøgte vandløbet bag Bøgeparken i deres juleferie. Foto: PrivatDer er meget affald i Vollsmoses vandløb. Det har to skoleelever konstateret med deres egen undersøgelse. Lad være at smide affald i naturen, lyder budskabet fra de to.
Det var noget af en fangst, de to 9. klasseselever Akram Choujaa Goudira og Christian Andreassen gjorde i et af Vollsmoses vandløb i juleferien. Men det var hverken fisk eller ænder, de to drenge hev op af vandet bag Bøgeparken. Tværtimod var det cykler, grillriste og tøj.
Udstyret med rengøringshandsker fik de to elever, der har undersøgt vandløbet under broen bag Bøgeparken, fis-ket affaldet op og flyttet det til genbrugsstationen. Initiativet er en del af en større opgave, de laver i forbindelse med en projektuge om affald i naturen på Dalum Skole, hvor de går.
LÆS OGSÅ: Plastic og cigaretter forpester grønne områder
- Jeg bor selv i Bøgeparken og tæt på vandet i de grønne områder. Det er rigtig smukt, men jeg begyndte at lægge mærke til, at vandet var meget beskidt. Så jeg tænkte: ’Hvad kan vi gøre ved det?’, fortæller Akram Choujaa Goudira.
Alle kan samle skrald
Som en del af deres skoleopgave har de to drenge spurgt sig selv, hvordan de kan være med til at passe på naturen. De er blevet klogere på mikroplast i verdens have, nedbrydning af skrald og affaldets skadelige effekt på naturen. Derfor er deres budskab klart: Vi skal passe på naturen og ikke smide skrald.
- Vi vil gerne vise, at alle kan rydde op og samle skrald i naturen. Vi har selv lært som børn, at affaldet skal i skraldespanden og ikke må smides i naturen, siger Christian Andreassen.
Når Odense Å i Munke Mose og Odense Havn i ny og næ bliver renset for skrald, er det især også cykler, indkøbsvogne og plastik, der bliver samlet op.
- Jeg tror desværre, at nogle er ligeglade, siden de smider børnecykler og tøj i åen. Derfor vil vi gerne gøre opmærksomme på, at det er skadeligt for naturen, og at den slags er bedre at give til genbrug, tilføjer Akram Choujaa Goudira.