Spring navigation over

UU-vejleder: ’10. klasse kan være et hjælpende år’

-  Selvom stx stadig er den mest populære vej, er nogle af de unge begyndt at tænke i andre baner og for eksempel vælge eux. Men der er stadig brug for at udvide deres horisont endnu mere. For der er rigtig mange gode ungdomsuddannelser, der åbner mange døre, ifølge UU-vejleder Moustapha Abou Taha.

10. klasse gavner både den faglige og personlige udvikling, men mange elever i Vollsmose stritter imod det ekstra skoleår, ifølge UU-vejleder på Abildgårdskolen.

Hvis en elev i 9. klasse er erklæret ikke-uddannelsesparat, anbefaler Ungdommens Uddannelsesvejledning Odense, UUO, som udgangspunkt, at eleven tager 10. klasse. Og det er en stor skuffelse for mange elever på Abildgårdskolen, der kæmper til det sidste for at undgå det ekstra skoleår inden ungdomsuddannelse, oplever Moustapha Abou Taha, der er skolens UU-vejleder.

- Generelt vil vores elever gerne gennem ungdomsuddannelsen hurtigst muligt, selvom de ikke nødvendigvis har en plan for, hvad der skal ske bagefter. De kan ikke rigtig svare på, hvorfor det skal gå så hurtigt, når jeg spørger. De siger bare, at de skal skynde sig, fortæller han og forklarer, at mange af eleverne derfor synes, at 10. klasse er spild af tid.

 

Et hjælpende år

I flere år har landets skoler og Ungdommens Uddannelsesvejledning skullet vurdere elevens faglige, personlige og sociale forudsætninger for at tage en ungdomsuddannelse for efterfølgende at erklære, om en elev er uddannelsesparat eller ej. Som udgangspunkt er det kun de ikke-uddannelsesparate, som Moustapha Abou Taha råder til at tage et år i 10. klasse. 

LÆS OGSÅ: Guide: Hjælp dit barn med uddannelsesvalg

Ifølge tal fra Undervisningsministeriet valgte 47 procent af eleverne i 9. klasse sidste år at fortsætte i 10. klasse. En stor del af de elever tager det ekstra år på en efterskole. Det er dog ikke tilfældet i Vollsmose, oplever Moustapha Abou Taha. Her tager eleverne 10. klasse på et af byens tilbud, og det er som regel kun, fordi de ikke klarede optagelsesprøven til gymnasiet, og 10. klasse derfor er den primære mulighed efter 9. klasse.

- Det er ærgerligt, fordi 10. klasse kan være et rigtig fornuftigt valg og en god vej. Det er bestemt ikke et nederlag, men et hjælpende år, hvor man udvikler sig personligt, får et fagligt løft, kan dyrke interesser, få nye venner og blive mere moden og afklaret, siger UU-vejlederen og fortæller, at det ellers populære valg om et år på efterskole er for dyrt for mange forældre i Vollsmose.

Gymnasiet hitter stadig

Senest den 1. marts skal elever i 9. og 10. klasse søge ind på en ungdomsuddannelse. I mange år har gymnasiet været den mest populære vej at gå. Sidste år søgte 72 procent af landets unge ind på en gymnasial uddannelse. Også i Vollsmose er udsigten til en studenterhue det mest attraktive. 

-  Selvom stx stadig er den mest populære vej, er nogle af de unge begyndt at tænke i andre baner og for eksempel vælge eux. Men der er stadig brug for at udvide deres horisont endnu mere. For der er rigtig mange gode ungdomsuddannelser, der åbner mange døre, siger Moustapha Abou Taha.

LÆS OGSÅ: 'Det er ret svært at skulle vælge uddannelse'

- Der er en tendens til, at de unge vælger det samme som deres venner. Men mennesker er jo forskellige, og hvis man ikke bryder sig om at løbe tre gange om ugen, skal man ikke vælge en 10. klasse på idrætslinjen, bare fordi vennerne gør det. Det er tværtimod vigtigt, at man sætter sig ind i uddannelserne, tager til infoaftener, får stillet sine spørgsmål og undersøgt transportmuligheder. Og så skal man prøve at lade være med at sammenligne sig med andre og stå ved sine egne valg, siger han og fortæller, at det svinger meget fra år til år, hvor mange elever der bliver erklæret ikke-uddannelsesparate.

- Man er ikke mindre målrettet eller mindre på vej til at få en uddannelse, hvis man går i 10. klasse. Og det er kun en selv, der afgør, om det er spild af tid, tilføjer han. 

Seneste Artikler

Rising Streetfood Festival

Læs mere

Den boligsociale helhedsplan er godkendt

Læs mere

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere