K-pop forbinder unge fra hele verden
20. februar 2020-
K-pop er mere end koreansk popmusik. Det er en subkultur, der forbinder unge i hele verden gennem store fan-sites på internettet, hvor de unge kan skrive sammen. Fanpigerne Amina Keynan og Nada Farah giver her et indblik i, hvorfor musikken og kulturen er så fed, at de er begyndt at lære koreansk.
Måske har du hørt om det sydkoreanske boyband BTS? De er den største k-pop gruppe nogensinde og har solgt omkring fem millioner albummer over hele verden. K-pop er popmusik fra Sydkorea og blander elementer fra dansemusik, elektropop, hiphop og r’n’b. De syv koreanske stjerner i BTS har en fanskare - såkaldte ’armies’ - over hele verden. En af de inkarnerede fans er 18-årige Amina Keynan fra Granparken. Hun har i flere år interesseret sig for k-pop og lytter til mange forskellige k-pop-grupper.
- Musikvideoerne har gode historier, og det fangede mig i starten. Jeg synes selvfølgelig, at musikken er god, og så er der underliggende budskaber bag alle albums. BTS synger for eksempel om, at man skal elske sig selv, før man kan elske andre. De snakker om, at unge kommer i alle farver og størrelser, og at vi alle skal respektere hinanden. Det er nogle budskaber, der er brug for nu til dags, fortæller Amina Keynan.
Ubeskrivelig fed koncert
For Nada Farah fra Birkeparken er interessen for den populære musik kun omkring et år gammel. Hun lytter mest til BTS, og sammen med Amina og en anden veninde var hun i foråret i London for at opleve gruppen live på Wemb-ley Stadion.
- Vi var afsted i fem dage, og vi havde det ubeskriveligt fedt. Vi købte en masse mer-chandise, og koncerten var virkelig god. For hver sang blev stadion oplyst af en ny farve, det var helt vildt flot. Det var BTS’ sidste dag i London, så de gav alt, hvad de havde, fortæller hun.
- Vi var ret ’hyped’, inden koncerten gik i gang. Under de første to sange var jeg helt målløs, tilføjer Amina Keynan, der også har væggen på sit værelse klistret til med billeder af forskellige k-pop-stjerner.
- De fleste af mine venner kan også lide k-pop. Selvfølgelig er der nogle, der ikke kan lide det, som siger ’wow, har du det hængende’, når de ser det. Men det er jo noget personligt og betydningsfuldt for mig, forklarer hun og fortsætter:
- Mange har nogle bestemte forestillinger om k-pop og lidt nogle fordomme, men de ved egentlig ikke rigtig, hvad det går ud på. Men det handler meget om, at vi kan spejle os i musikken og de emner, de synger om.
Tager hånd om hinanden
De to ’armies’ og flere andre piger i Vollsmose går også til koreansk på ungdomsskolen Camp 10. Skolen underviser over 50 teenagepiger i sproget, så de kan synge koreansk sammen med deres store k-pop-idoler. For Amina Keynan og Nada Farah handler det også om at komme helt tæt på kulturen.
- Vi begyndte til koreansk for at lære et nyt sprog, og fordi vi ser mange koreanske serier, der tit ikke har engelske undertekster. Det er en slags reality med kendte koreaneres hverdag, fortæller Amina Keynan.
- Vi har begge to et mål om at lære seks eller syv sprog i livet. Vi er jo allerede vant til at veksle mellem dansk og somalisk. Stemningen på koreansk-holdet er rigtig god, for vi har alle en fælles interesse, tilføjer Nada Farah.
Fanpigerne er desuden også en del af flere grupper på for eksempel Facebook. Det er grupper for dem, der kan lide k-pop, og hvor man kan dele alt med hinanden.
- For eksempel deler man mange billeder fra koncerter. Det kan også bare være, at man leder efter en god sang at lytte til, mens man laver lektier. Så kommenterer folk og giver tips, forklarer Nada Farah, og Amina Keynan supplerer:
- Men man skriver også i gruppen, hvis man har det hårdt. Så tager man hånd om hinanden derinde. Det er virkelig fedt. Det kan være, hvis man føler sig lidt alene i sin klasse, så er der mange i gruppen, der tilbyder, at man kan skrive sammen, fordi man jo deler en fælles interesse.