Spring navigation over

Særlige indsatser får ledige tættere på mål

Beskæftigelsesrådgiver i BoligSocialt Hus, Henrik Anker Skov Olsen underviser unge kvinde på PC I Vollsmose Sekretariatet kan man få en mentor, hvis man er ledig. Mentorerne samarbejder bl.a. med kommunens rådgivere. Arkivfoto

Mere tid til flere samtaler og en mere håndholdt indsats for forskellige grupper af ledige i Vollsmose hjælper beboerne i arbejde og uddannelse. Det tyder erfaringerne fra to særlige indsatser på.

En særlig og målrettet indsats, som byrådet sidste år vedtog, skal få flere ledige i Vollsmose i arbejde over de kommende år. Med mere tid til den enkelte borger skal to projekter være med til at bringe andelen af ledige i Vollsmose ned på niveau med resten af Odense. Og de første erfaringer fra indsatserne tegner godt. Flere jobparate borgere på dagpenge og kontanthjælp i Vollsmose er kommet i arbejde eller gået i gang med en uddannelse. Blandt de aktivitetsparate - ledige, der ikke umiddelbart kan tage et almindeligt arbejde - er en håndfuld borgere kommet ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse, ifølge Andrew Lauritsen.

Han er leder af den afdeling, der står for indsatsen ’Vollsmose i job og uddannelse’. Det er en indsats for jobparate ledige i Vollsmose,  hvor koordinatorerne skal sidde i bydelen nogle gange om ugen, når det bliver muligt. Koordinatorerne har også færre sager og mere tid til flere samtaler med borgerne.

LÆS OGSÅ: Mike fra Granparken skal finde sin plads på arbejdsmarkedet

Andrew Lauritsen forklarer, at et tæt samarbejde mellem borgerne, en mentor og jobrådgiveren tyder på at give pote:

- Jeg tør godt forsigtigt at vurdere, at indsatsen giver mening for både rådgivere og borgere. Det giver et enormt fokus, når der er masser af kommunikation og koordination på tværs af parter og hyppige samtaler og opfølgninger med borgeren, siger han og fremhæver, at de har eksempler på borgere med over 10 års ledighed bag sig, der er kommet i arbejde.

 

Går den rigtige vej

I den anden indsats, der er målrettet de aktivitetsparate, kan borgerne finde deres rådgivere i Vollsmose. Her har de siddet siden juni, når de altså ikke har arbejdet hjemmefra på grund af coronasmitten - ligesom nu. Placeringen i Vollsmose giver nogle fordele, fordi en samtale kan foregå på en gåtur i området, og transport ikke bliver en forhindring for de borgere, der har svært ved at komme afsted. Også her er mere tid til en håndholdt indsats i centrum. Det fortæller teamets afdelingsleder Ida Nørbygaard.

- Fælles for borgerne er, at det kræver en længerevarende indsats at nå hen til en deltidsbeskæftigelse eller uddannelse. Og for nogle kan det vise sig, at det er nødvendigt med en førtidspension. Derfor investerer vi mere tid i borgeren og sætter forskellige tiltag i gang. Det kan være sprogundervisning eller sundhedsforløb. Vi stiller også nogle krav til borgerne, men grundlæggende er vi der for at hjælpe og i fællesskab få dem til at blive herre i eget liv, forklarer hun.

Selvom det er lykkedes at hjælpe de borgere, der ellers er langt fra at komme i uddannelse og arbejde, tættere på deres mål, er det dog endnu for tidligt at konkludere på indsatsens effekt, mener Ida Nørbygaard.

- Vi har at gøre med en meget blandet målgruppe med nogle særlige udfordringer som for eksempel traumer, som vi hele tiden bliver klogere på. Corona har heller ikke hjulpet på opstarten af indsatsen, men vi er godt på vej i den rigtige retning, siger hun.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her