Borgmester: I står ikke alene i kampen mod kriminalitet
27. august 2020 Borgerjournalist Leyla Adan mødte borgmester Peter Rahbæk Juel på rådhuset til en snak om sommerens skudepisoder.Hvordan skal de banderelaterede problemer i Vollsmoses løses, og hvilken rolle skal almindelige beboere spille? Det har Vollsmose Avisen spurgt borgmester Peter Rahbæk Juel om.
Hvorfor har du inviteret forskellige foreninger og beboere til dialogmøder om kriminalitet?
- Fordi jeg grundlæggende tror på, at vi får løst problemerne bedst, hvis vi snakker sammen og prøver at finde fælles løsninger. Det er særligt aktuelt i Vollsmose og Korsløkken, fordi en uskyldig mand mistede livet som led i en verserende konflikt mellem kriminelle. Når der sker et mord i ens boligområde, bliver man selvfølgelig opskræmt og frustreret, for der skal ikke være skyderi, hvor der bor mennesker. Så det er vigtigt for mig at sende et signal til beboerne i Vollsmose om, at I ikke står alene med det her. Beboere, politi og kommune skal hjælpe hinanden for at kunne genskabe tryghed, men også så politiet får de informationer, de skal bruge. Vi har alle et behov for at se retfærdigheden ske fyldest efter det mord, og at de skyldige skal anholdes og dømmes.
Hvad har du foreløbigt taget med dig fra dialogen?
- Et positivt billede af et område og nogle beboere, der siger: ’Nu er det nok’. Selvfølgelig har vi som kommune et ansvar, og politiet har et ansvar, men der var også en lang række ressourcepersoner, der sagde, at de har et ansvar for at få sikret, at det her lavpunkt - som mordet var - ikke gentager sig. Vi skulle have afholdt endnu et dialogmøde i sidste uge, som vi udskød, fordi der var en stigning i antallet af coronasmittede. Men vi holder helt sikkert møde igen, for vi skal holde dialogen om løsningerne i gang.
Hvilke konkrete løsninger planlægger du?
- Vi har hen over sommeren skruet meget op for aktiviteter i Vollsmose for at sikre, at der har været nogle positive fællesskaber for børn og unge. Men da vi mangler det opfølgende dialogmøde, har vi endnu ikke noget konkret på tapetet. Der er selvfølgelig nogle ting, som jeg synes, vi skal kigge på. For eksempel er der behov for, at politiet får nogle værktøjer til at konfiskere de store, leasede biler, som banderelaterede personer kører helt hensynsløst i blandt andet på vejene omkring Vollsmose. Jeg kunne også tænke mig, at Fyns Politi fik flere ressourcer til at sørge for, at man får fjernet flere våben fra Vollsmose. Og så kunne jeg også tænke mig bedre muligheder for at vidne anonymt i sager mod registrerede bandemedlemmer. Men det er beslutninger, der skal træffes på Christiansborg.
Hvad kan man forvente af almindelige borgere i forhold til at løse alvorlig kriminalitet?
- Det vigtigste er at hjælpe politiet med oplysninger i sagerne. Der er det vigtigt at huske, at man kan dele sin viden anonymt. Derudover kan man holde øje med, at børn og unge kommer i de rigtige fællesskaber og tænke sig godt om, inden man låner penge fra nogle af dem i det kriminelle miljø. Men selvfølgelig er der en grænse for, hvad civilsamfundet skal gøre, for i sidste ende er det jo politiet, der skal foretage anholdelser i de her sager.
Der har været problemer med kriminalitet og grupperinger i Vollsmose i mange år. Gør I, og har I gjort nok for at løse problemet?
- Så længe den kriminalitet stadig forekommer, så er vi ikke færdige med at gøre noget ved det. Der har været gjort forskellige ting, men det er et dybt kriminelt miljø, som vi har med at gøre, og de finder hele tiden nye veje. Man skal også huske, at det er et lukrativt narkomarked med masser af penge, som de kæmper om, og det kræver et langt sejt træk at rykke ved. Jeg synes, at der er sket ryk - for eksempel at Black Army smed rygmærkerne - men det er langt fra nok. Og vi skal fortsætte kampen.