Spring navigation over

Vollsmose har fået nyt dansk-tilbud

Hver tirsdag og torsdag underviser Susanne Frost Maarbjerg fra HF og VUC Fyn i dansk i Vollsmose. Der er plads til 14 kursister på et hold, og hver måned starter der et nyt hold for voksne, der ønsker at blive bedre til dansk.

Et nyt gratis tilbud om at blive bedre til dansk er rykket til Vollsmose to dage om ugen. Det skal ikke kun styrke sproget, men også give større netværk og rykke kursisterne tættere på et arbejde. 

’Kaffe’ står der med store bogstaver på et stykke papir. Ved siden af er der billeder af kaffebønner, kaffeplanter og kaffekopper.

- Kender I ordet ’kaffefløde’, spørger underviser Susanne Frost Maarbjerg og skriver ordet på en tavle. Ved tre borde i et lokale i Sundhedshuset VIVO i Vollsmose Torv sidder mænd og kvinder med opslåede hæfter og blyanter foran sig. De kigger op på tavlen. Ja, lyder det fra et par stykker. De kender godt ordet. Kursisterne sipper selv af kopper med kaffe og te. De er første hold af voksne med dansk som andetsprog, der er kommet på FVU Starts nye tilbud i Vollsmose. Her kommer de to gange om ugen for at øve sproget og få et større ordforråd for bedre at kunne begå sig i hverdagen. Derfor tager undervisningen også udgangspunkt i situationer og elementer fra hverdagen såsom kaffe.

- Vi træner hverdagsdansk, ordforråd og generelt mundtlig kommunikation, som man skal bruge for at tale med en læge, pædagog eller skolelærer. Samtidig kan det også være døren til et arbejde og påvirke livskvaliteten, at man kan snakke med dem, man møder i sin hverdag, siger Susanne Frost Maarbjerg, der er lærer fra HF og VUC Fyn.

Bliv bedre til dansk

Hver måned starter der nye, gratis hold i Vollsmose for voksne, der ønsker at blive bedre til dansk. Der er plads til 14 personer på hvert hold. Som kursist modtager man fem timers undervisning hver uge i tre måneder. Næste hold starter onsdag den 2. oktober. Vil du være med, kan du kontakte:
Signe Schmidt fra Vollsmose Sekretariatet på telefon 61 38 42 22 eller Laila Helene Lund fra HF og VUC FYN på telefon 51 67 12 57

Skal kunne lidt dansk

Undervisningen er et gratis tilbud og varer tre måneder. Forud for optagelse på holdet skal alle til en samtale med en underviser, der vurderer det sproglige niveau. Man skal nemlig kunne en smule dansk i forvejen for at kunne starte på holdet. Under forløbet er kursisterne tilknyttet en VUC-vejleder, der følger dem hele vejen og sammen med kursisten laver en uddannelsesplan.

- Nogle af kursisterne har boet i Danmark i mange år og har gået på Lærdansk for mange år siden. Men deres beskæftigelse har måske været svingende, de har været på barsel eller andet, der gør, at de basale sprogfærdigheder kan være mangelfulde, siger Laila Helene Lund, der er
koordinator og vejleder på VUC.

- Men vores fornemmelse er, at mange gerne vil blive bedre, og erfaringen er, at de fleste går videre med undervisning på VUC, fortsætter hun.

God tid til læring

Stemningen i undervisningslokalet i Vollsmose er koncentreret. Der bliver snakket lavmælt om opgaverne ved bordene. Først skal kursisterne forsøge at dele sammensatte ord i to. Kaffe-fløde. Kaffe-bønner. Koffein-fri. Bagefter skal de besvare spørgsmål fra en tekst, de tidligere har læst. En kvinde holder sit hæfte med opgaver op foran sig. Hun læser stille for sig selv og rynker øjenbrynene, så hun får et forvirret udtryk.

- Du kan finde svarene på spørgsmålene på den anden side, forklarer Susanne Frost Maarbjerg. Hun udtaler ordene roligt og tydeligt.

- Ahhh, okay, siger kvinden og griner tilfreds, da hun finder svaret på, hvor kaffe kommer fra.

- Der er ingen stress med undervisningen, men god tid og ro på. Jeg prøver også at skabe en hyggelig stemning og tage individuelle hensyn til kursisterne. Det er vigtigt, at de føler sig velkomne og trygge, så de tør at sige noget, forklarer Susanne Frost Maarbjerg.

Hun oplever, at kursisterne ikke kun bliver bedre til dansk, men også får et større netværk og et rum til udvikling.

- Generelt er jeg imponeret over, hvor meget kursisterne rykker sig, slutter hun.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her