Spring navigation over

Nye boller på suppen i B1909

Foreningen SAHAN har udskiftet traditionel dansk mad med somaliske retter hos B1909.

Pølser og grillmad er erstattet af velsmagende mad fra Somalia takket være kvindeforeningen SAHAN, der har pustet liv i kantinen hos de røde.

Der er sket lidt af en kulturrevolution i B1909’s kantine. Traditionel dansk grillmad har måttet vige pladsen for alt godt fra det somaliske køkken - tilberedt af en gruppe somaliske kvinder fra den somaliske kvindeforening SAHAN.

- Vi er meget glade for at få lov til at lave mad i B1909’s kantine. For selvom vi har nedsat arbejdsevne, betyder det meget for os at kunne gøre nytte i det omfang, vi er i stand til det, lyder det samstemmende fra Ayan Muumin og Shamso Hassan,  der er henholdsvis forkvinde og kasserer i SAHAN.

Socialøkonomisk projekt


Det somaliske madindtog i B1909 er blevet til i et samarbejde mellem SSP Odense og SAHAN.

- Kvinderne i SAHAN er gode til at lave mad, for den spiller en stor rolle i deres kultur. Derfor var det oplagt at lade dem gøre det i B1909’s kantine, hvor de er med til at skabe noget liv, siger Rune Andersen, konsulent i SSP Odense.

Men han pointerer, at det er et socialøkonomisk projekt, der ikke tager arbejde fra nogen.

- Kvinderne har alle nogle handicaps, der gør, at de befinder sig temmelig langt fra arbejdsmarkedet. Men de har ligesom alle andre behov for at komme ud blandt andre og gøre nytte, siger han.

Opskrifter på rygraden


At de somaliske kvinder er gode til at lave mad, er for længst rygtedes. Og de har lavet mad til sammenkomster med helt op til 200 deltagere. Noget der selvfølgelig har krævet tilvænning og god planlægning.

- Men nu kører det på skinner. Alle hjælper med i det omfang, de kan. Da vi skulle lave mad til et jubilæum med 200 deltagere, var vi 15 kvinder i sving. Det var hårdt, men sjovt, siger Ayan Muumin.

Den somaliske buffet bliver da også til uden brug af opskrifter.

- Det er ikke nødvendigt. Mad er en så vigtig del af den somaliske kultur, at den ligger på rygraden i os. Vi har den med fra vores mødre, lyder det med et smil fra Ayan Muumin.

Kvinderne er allerede booket op til nye arrangementer. De skal blandt andet stå for maden til klubbens Old Boys-julefrokost.

Seneste Artikler

En hyldest til centervagten

Læs mere

Bayoumi vil inspirere unge til at drømme stort

Læs mere

Mit møde med Vollsmose

Læs mere

Stemmer fra byen

Læs mere

Walid levede for at hjælpe andre

Læs mere

I det seneste nummer af VollsmoseAvisen kan du blandt andet møde musikeren Bayoumi, der gerne vil inspirere unge i Odense til at følge deres drømme. Du kan også læse om centervagten på Vollsmose Torv, du kan lære at lave dine egne lysglas og lære at bage nordiske kæmpeklejner. 

Læs her