Spring navigation over

Abildgårdskolens klimahelte går i krig

Hver tirsdag samler 2.a fra Abildgårdskolen skrald. I denne uge jagter eleverne dog affald hver dag i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling. Foto: Pernille Jensen

For over hundrede elever fra Abildgårdskolen er den store skraldejagt gået ind i denne uge. Det sker som en del af Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling. Vollsmose Avisen var med, da 2.a gav skraldet kamp til stregen.

- Anab, Anab - kom lige med posen! Jeg vidste bare, der ville være noget her. Der ligger altid en masse her i hjørnet, siger Asmaa Mohamed Ibrahim. Hun fortæller, at hun selv bor i Birkeparken og sammen med sin far og søs-kende før har fyldt en hel pose med skrald her ved afdelingens bagerste boligblokke.

Asmaa Mohamed Ibrahim og Anab Abdiwahaab Tawane er ikke de eneste, der har travlt med at fylde poser med alt lige fra plastikflasker, dåser, sølvpapir, cigaretskod, sugerør og madpapir på gåturen fra Abildgårdskolen til Birkeparken. For både i dag og resten af ugen har 2.a skiftet klasselokalet ud med Vollsmoses grønne områder, og på skoleskemaet er dansk og matematik for en stund byttet ud med frisk luft og skraldejagt.

 

Vil passe på dyrene

Klassens elever er blandt de cirka hundrede børn fra Abildgårdskolen, der denne uge er bevæbnet med skraldesække og skarpe øjne for at spotte affald på veje og stier, under træer og buske og bag boligblokkene i Vollsmose. Det gør de som en del af Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling søndag den 31. marts, hvor både skoler, børnehaver og dagplejere kan deltage i indsamlingen hele ugen op til.

LÆS OGSÅ: 'Mine børn skal lære at passe på naturen'

Eleverne i 2.a går til opgaven med stort engagement. Der er hverken trætte ben eller sure miner over at slæbe på de store affaldsposer, som bliver tungere og tungere undervejs. Når de spotter et stort stykke affald forude, bliver der nærmest løbet om kap for at nå ’skraldeskatten’ som den første. Men heller ikke de små stykker affald bliver overset.

- Se her, hvad jeg har fundet. Det er et øje fra en bamse. Jeg kunne lige se, det stak op af jorden, siger Mohammad Lukman Mohammad og rækker håndfladen frem, så man kan se det lille øje blandt stumper af sølvpapir og cigaretskod, som han også omhyggeligt har samlet op.

- Jeg er bange for, at dyrene tror, det er mad. Så vi kan ikke bare lade det ligge, forklarer den ivrige affaldssamler.

 

Seje klimahelte

Eleverne i 2.a samler ikke kun affald i anledning af den landsdækkende affaldsindsamling. Det gør de også hver tirsdag året rundt. De er med andre ord en flok trænede affaldsjægere. Eller klimahelte, som klasselærer, Pernille Jensen, kalder dem.

- Vi har samlet affald 32 gange, fortæller Ritaj Ahmad Kazem tydeligt stolt og forklarer, hvordan klassen er med til at gøre en forskel for klimaet:

- En gammel pose kan blive til en helt ny pose. For plastik kan man smelte om til ny plastik. Hvis man bare brænder det, så kan man ikke bruge det igen.

LÆS OGSÅ: Plastic og cigaretter forpester grønne områder

Ifølge Pernille Jensen er det tydeligt, at elevernes affaldsindsamling ikke kun giver et renere Vollsmose.

- På vores ture rundt bliver børnene klogere på miljøet og dermed klimaet, og de lærer, hvordan man kan genbruge. Og så får de en oplevelse af, at de gør noget vigtigt, siger klasselæreren.

Det får klassen bekræftet, da Vollsmoses lokalpoliti i det samme triller forbi i en patruljevogn, ruller vinduet ned og snakker med børnene.

- De sagde, vi var helt vildt seje. Men jeg tror også, det er rekorden i dag. Vi har virkelig samlet meget, siger Adam Ibrahim Malak glædestrålende og med røde kinder, mens han kigger på de seks stopfyldte poser på jorden, der vidner om, at affaldet denne formiddag for alvor har fået kamp til stregen.

Sådan deltager du i affaldsindsamlingen

Søndag den 31. marts kl. 11.00 - 13.00 er der affaldsindsamling i Vollsmose.

Der er fælles start kl. 11.00 ved miljøgårdene i Granparken, Fyrreparken, Bøgeparken, Birkeparken og Slåenhaven. Her får alle, der vil være med, udleveret poser og handsker.

Kontaktperson: Adam Krogh, telefon 52 77 31 51

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her